صدای آمریکا: طالبان از صندوق امانی افغانستان در سوییس تقاضای برداشت پول نکرده‌اند

۳.۵ میلیارد دلار از دارایی‌های افغانستان به منظور پرداخت بدهی‌های کلان و حفظ ارزش افغانی در سوییس نگهداری می‌شود اما این پول تاکنون در هیچ زمینه‌ای مصرف نشده است

اعضای طالبان در بانک مرکزی افغانستان بسته‌های پول‌ را که از خانه‌ مقام‌های دولت پیشین یافته‌اند، می‌شمارند-خبرگزاری باختر

با گذشت یک سال و چهارماه از تاسیس صندوق امانی افغانستان در سوییس و انتقال نیمی از دارایی‌های مسدود‌شده افغانستان به آن، هیئت مدیره این صندوق اعلام کرده که هنوز هیچ پرداختی از محل این صندوق برای اهداف موردنظر آن، انجام نشده است.

بخش انگلیسی صدای آمریکا در گزارشی به نقل از انوارالحق احدی، رئیس هیئت امنای این صندوق، نوشت که طالبان تاکنون هیچ‌گونه درخواستی مبنی بر پرداخت از این صندوق نکرده‌اند. احدی ضمن ابراز تمایل برای اینکه از وجوه این صندوق برای تسهیل تامین مالی فعالیت‌های مجاز استفاده شود، افزود: «از اینکه آن‌ها [طالبان] تاکنون درخواست هیچ‌گونه پرداختی نکرده‌اند، متعجبم.»

در صندوق امانی افغانستان در سوییس، ۳.۵ میلیارد دلار از مجموع هفت میلیارد دلار دارایی‌های مسدودشده افغانستان در ایالات متحده آمریکا نگهداری می‌شود. این صندوق با هدف کمک به ثبات اقتصادی افغانستان، بدون امکان منتفع شدن حاکمان سیاسی فعلی آن (طالبان)، تاسیس شد. این صندوق اجازه دارد این پول را به حمایت از فعالیت‌های مجاز مانند پرداخت بدهی‌های افغانستان به سازمان‌های بین‌المللی، تامین هزینه واردات برق و حتی چاپ اسکناس اختصاص دهد.

با این حال، رئیس هیئت امنای این صندوق می‌گوید طالبان تاکنون هیچ درخواست مبنی بر استفاده از وجوه این صندوق برای پرداخت بدهی‌های افغانستان، مطرح نکرده‌اند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این در حالی است که طالبان اخیرا از پرداخت بدهی‌ واردات برق با استفاده از بودجه داخلی خبر داده‌اند. حکمت‌الله میوندی، سخنگوی شرکت برق برشنا، اوایل فوریه در یک نشست خبری اعلام کرد که طالبان تمامی بدهی‌های وارادات برق مربوط به سال‌های قبل به کشورهای ایران، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان را که مجموع آن ۶۲۷ میلیون دلار بود، تسویه کرده‌اند.

علاوه بر این، یک اهداکننده اروپایی در سال ۲۰۲۳ بدهی‌های افغانستان به بانک جهانی را تسویه کرد که سبب شد بانک جهانی هفته گذشته اعلام کند با هدف حمایت از فعالیت‌های درآمدزا، رویکرد جدیدی در قبال افغانستان اتخاذ می‌کند. این بانک نخستین بار پس از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، اعلام کرد که کار روی تامین مالی یک پروژه ۱.۲ میلیارد دلاری را که برق تاجیکستان و قرقیزستان را از طریق افغانستان به پاکستان منتقل می‌کند، از سرمی‌گیرد. این بانک همچنین مبلغ ۳۰۰ میلیون دلار برای کمک‌های بشردوستانه به افغانستان اختصاص داد.

با این حال، انوارالحق احدی به صدای آمریکا گفت که افغانستان همچنین به بانک توسعه آسیایی بدهکار است و از سال ۲۰۲۱ بازپرداخت وام‌هایش را متوقف کرده است. او گفت که صندوق امانی افغانستان در سوییس پرداخت این بدهی را بررسی خواهد کرد. با این حال خاطرنشان کرد که «ما آخرین راه‌حلیم»؛ به این معنا که برای پرداخت این بدهی باید نخست راه‌های دیگر بررسی شود و صندوق امانی افغانستان آخرین گزینه خواهد بود.

احدی همچنین گفت که هیئت‌مدیره این صندوق با استفاده این پول برای مقاصد بشردوستانه در افغانستان هم به این دلیل خودداری کرده که نیاز بشردوستانه در افغانستان به قدری زیاد است که اگر از منابع این صندوق برای آن استفاده شود، «به‌سرعت ناپدید می‌شود».

به گفته احدی، صندوق امانی افغانستان که در این یک سال و چهار ماه گذشته پس از تاسیس‌ آن، هیچ پرداختی انجام نداده، ۲۰۰ میلیون دلار سود کرده است. او مجموع این پول را در حال حاضر ۳.۷۴ میلیارد دلار اعلام کرد و گفت که این مبلغ به بانک مرکزی افغانستان تعلق دارد.

ذخایر بانک مرکزی افغانستان بیش از ۹ میلیارد دلار بود که پس از سلطه طالبان بر افغانستان، ایالات متحده آمریکا و امارات متحده عربی با هدف جلوگیری از استفاده برای مقاصد غیرمجاز، آن را مسدود کردند. از این مبلغ، هفت میلیارد دلار در بانک رزرو فدرال نیویورک بلوکه شد که بعدا به دو بخش تقسیم شد؛ یک بخش آن به صندوق امانی افغانستان در سوییس منتقل شد و بخش دیگر آن یعنی ۳.۵ میلیارد دلار به منظور پرداخت غرامت به خانواده‌ قربانیان حملات ۱۱ سپتامبر، مسدود ماند اما هنوز در مورد آن تصمیم نهایی گرفته نشده است.

بیشتر از اقتصاد