سایه جنگ بر مذاکرات عمان؛ تهران و واشنگتن به همدیگر هشدار می‌دهند

ادامه تهدیدهای مستقیم طرفین علیه یکدیگر می‌تواند احتمال نتیجه‌بخش بودن مذاکرات عمان را بیش از پیش کمرنگ کند

طرحی گرافیکی با موضوع مذاکره ایران و آمریکا-ایندیپندنت فارسی

۴۸ ساعت مانده تا آغاز جلسه سرنوشت‌ساز در عمان، دو طرف میز مذاکره یعنی جمهوری اسلامی و آمریکا به تهدید یکدیگر مشغول شده‌اند.

علی شمخانی، مشاور سیاسی رهبر جمهوری اسلامی روز پنجشنبه ۲۱ فروردین در شبکه اکس نوشت که «استمرار تهدیدات خارجی و قرار گرفتن ایران در شرایط حمله نظامی می‌تواند منجر به اقداماتی بازدارنده مانند اخراج بازرسان آژانس و قطع همکاری با آن شود.»

این جملات می‌تواند تکمله‌ای بر سخنان هفته قبل علی لاریجانی، دیگر مشاور خامنه‌ای باشد که در صداوسیما به دولت ترامپ هشدار داده بود در صورت افزایش احتمال حمله نظامی به ایران، آنان تصمیم به ساخت بمب اتم خواهند گرفت. شمخانی همچنین امروز نوشت انتقال مواد غنی‌شده به مکان‌های امن و نامشخص در ایران نیز می‌تواند در دستور کار قرار گیرد.

همچنین امروز شهرام ایرانی، فرمانده نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی گفت که دشمنان ایران «به جمهوری اسلامی به چشم ابر‌قدرت نگاه می‌کنند» و به دنبال مواجهه مستقیم با ایران در دریا هستند. او مدعی شد که نظام ایران می‌تواند نیروهای آمریکایی و اسرائیلی را «همچون آل فرعون در دریا شکست داده و غرق کند.»

همزمان غلامحسین محسنی اژه‌ای، رییس قوه قضاییه جمهوری اسلامی در واکنش به هشدارهای دولت دونالد ترامپ درباره جمهوری اسلامی گفت: «اکنون قلدری در آمریکا سر کار است اما پیش‌بینی ما این است که او دوام نمی‌آورد و ان‌شاءالله خواب‌هایی که برای ایران دیده‌اند تعبیر نخواهد شد.»

دونالد ترامپ روز گذشته مجددا هشدار داده بود که در صورت شکست مذاکرات آتی، از گزینه نظامی علیه جمهوری اسلامی استفاده خواهد شد. رییس قوه قضاییه ایران افزود: «نیروهای مقاومت و مردم فلسطین و غزه در امتحان خود بسیار روسفید شدند.»

از سوی دیگر امیرناصر آراسته، جانشین گروه مشاوران نظامی علی خامنه‌ای، در واکنش به هشدارهای ترامپ آمریکا گفت: «تهدیدات استکبار و رییس‌جمهوری آمریکا هیچ‌گاه عملی نخواهد شد و ما در برابر این تهدیدات آماده پاسخگویی هستیم. نیروهای مسلح ما فراتر از این تهدیدات آمادگی پاسخگویی دارند. برای مقابله با آن‌ها نیروهای خود را آماده کرده‌ایم تا با اقتدار پاسخ قاطع بدهند.»

در همین حال روز پنج‌شنبه اسماعیل قاآنی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، در سالگرد کشته شدن حسین امان‌الهی بر اثر حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق، مدعی شد که آمریکا و اسرائیل «با وجود ادعاهای فراوان در عمل ناتوان هستند.»

این مقام ارشد نظامی معتقد است که ناتوانی آمریکا و اسرائیل برای مقابله با موشک‌های «نیروهای مقاومت» آشکار شده است و مدعی شد «دشمنان ایران» نمی‌دانند چرا موشک‌های جمهوری اسلامی با دقت به اهداف برخورد می‌کنند و این نشان‌دهنده قدرت این نظام خواهد بود. ادعایی که دو حمله نظامی بی‌ثمر سپاه پاسداران به اسرائیل طی یک سال گذشته و سپس بمباران پدافندهای سپاه در ایران به دست ارتش اسرائیل، صحت آن را زیر سوال می‌برد.

روز پنج‌شنبه اسماعیل کوثری، عضو کمیسیون سیاست خارجی و امنیت ملی مجلس شورای اسلامی نیز تاکید کرد: «مواضع جمهوری اسلامی در مذاکرات مشخص است و به هیچ وجه از این مواضع کوتاه نخواهیم آمد. زیرا ما بر این عقیده هستیم که در حال حاضر به مردم ایران به وسیله تحریم‌های وضع شده ظلم می‌شود.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

او همچنین به نقل از عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران آورد که «مذاکرات آتی کاملا غیر‌مستقیم خواهد بود» و «مذاکره مستقیم به هیچ وجه انجام نمی‌شود، زیرا باید یک گروه میانجی و سومی باشد.»

این درحالی است که عراقچی روز چهارشنبه در یادداشتی برای روزنامه واشینگتن‌پست ابراز امیدواری کرده بود که ترامپ «رئیس‌جمهور صلح» باشد. وزیر خارجه جمهوری اسلامی که نماینده اصلی ایران در مذاکرات روز شنبه خواهد بود، همزمان با حضور ناوها و بمب‌افکن‌های سنگرشکن آمریکا در منطقه، نوشت که جمهوری اسلامی آماده است با هدف دستیابی به توافق وارد گفت‌وگو شود.

پیش از سخنان تهدیدآمیز امروز مقامات ارشد جمهوری اسلامی علیه آمریکا،  وزیر خارجه فرانسه هشدار داده بود که «فرصت محدود است» و سپس افزود: «تنها چند ماه تا انقضای توافق هسته‌ای ایران باقی مانده است و در صورت شکست این مذاکرات، یک درگیری نظامی تقریبا اجتناب‌ناپذیر خواهد بود.»

وزیر خارجه فرانسه در ادامه گفت: «ایران در حال پیشبرد برنامه‌ای بی‌ثبات‌کننده است که با فرار رو به جلوی هسته‌ای همراه است و مستقیما امنیت سرزمین ما را تهدید می‌کند.»

در همین حال روزنامه تلگراف به نقل از منابع امنیتی اسرائیل خبر داد برخی مقام‌های امنیتی در دولت نتانیاهو بر این باورند که اکنون فرصتی طلایی برای حمله نظامی به ایران است و آغاز مذاکرات ایران و آمریکا نه‌تنها به نفع اسرائیل نیست.

به باور برخی از تحلیل‌گران، تندتر شدن واضح لحن مقامات نظامی و مشاوران علی خامنه‌ای در پنج‌شنبه، همچنان که می‌تواند نمایش اقتدار برای دریافت امتیازهای بیشتر از دولت ترامپ و دست‌یابی به توافقی به سود تهران باشد، می‌تواند نشانه شکافی عمیق میان اطرافیان علی خامنه‌ای درباره مذاکره و توافق یا رویارویی مستقیم نظامی با آمریکا و متحدانش باشد و خاورمیانه را بار دیگر درگیری جنگی غیر قابل پیش‌بینی کند.