۲۶۰۰ استاد دانشگاه با رهبر طالبان بیعت کردند

رهبر طالبان از استادان دانشگاه‌ها خواست علیه «جنگ تبلیغاتی کفار» فعالیت کنند

ترکیبی از عکس رهبر طالبان با عکسی از دانشگاه قندهارــ KandaharUniver1/X

وزارت تحصیلات عالی رژیم طالبان روز سه‌شنبه دوم اردیبهشت‌ماه در اطلاعیه‌ای، اعلام کرد که دو هزار و ۶۰۰ تن از استادان دانشکده‌های شرعیات (الهیات اسلامی) دانشگاه‌های افغانستان در نشستی در دانشگاه قندهار با ملا هبت‌الله آخندزاده، رهبر طالبان، بیعت کرده‌اند.

این نشست چهارروزه با عنوان «تدریس، ارزش و تاثیر مضامین فرهنگ اسلامی» برگزار شد و همه استادان دانشکده‌های شرعیات دانشگاه‌های افغانستان آنجا حضور داشتند.

در فایل صوتی‌ که ضیاءالله هاشمی، سخنگوی وزارت تحصیلات عالی طالبان، منتشر کرد، مردی عباراتی را می‌خواند و از شرکت‌کنندگان نشست می‌خواهد آن‌ها را تکرار کنند. در این فایل صوتی شنیده می‌شود که بیعت‌کنندگان ملا هبت‌الله آخندزاده را با عناوینی چون «امیرالمومنین، شیخ‌العالم، حامی شریعت اسلام، مجاهد فی سبیل‌الله، فخر عرب و عجم» می‌خوانند و با او بیعت می‌کنند.

ندامحمد ندیم، وزیر تحصیلات عالی طالبان، که در این نشست سخنرانی کرد، از استادان دانشگاه‌ها به دلیل بیعت با رهبر طالبان تشکر کرد و گفت: «بیعت به معنای سپردن اختیار جان و مال به امیر مسلمانان است و در مقابل آن، درخواست برپایی دین خداوند صورت می‌گیرد.»

وزارت تحصیلات عالی طالبان فایل صوتی‌ منسوب به سخنرانی ملا هبت‌الله آخندزاده را هم پخش کرد که در آن، هدف این نشست را «تقویت ایمان و دین» توصیف می‌کند. او در این سخنرانی می‌گوید: «کفار در جنگ نظامی در افغانستان شکست خوردند و اکنون جنگ تبلیغاتی را آغاز کرده‌اند.» او از استادان دانشگاه‌ها خواست که در برابر «جنگ تبلیغاتی» مقاومت و مبارزه کنند.

رهبر طالبان درگیری میان اسرائیل و حماس را «نسل‌کشی» خواند و بدون نام بردن مستقیم از حماس، گفت که آنان از طالبان الهام گرفته‌اند و تسلیم نمی‌شوند. آخندزاده افزود: «آن‌ها با این عزم می‌جنگند که روزی، پیروزی‌ همانند فتح افغانستان به دست آورند.»

او در بخشی از سخنرانی خود، درباره تلاش‌ها برای ایجاد اختلاف و تفرقه در صفوف طالبان هشدار داد و گفت که این گروه ۲۰ سال برای برپایی نظام اسلامی جنگید و از اعضای طالبان خواست برای ۱۰۰ سال خدمت آماده باشند و در این راه از هیچ تلاشی خسته نشوند.

رهبر طالبان با تاکید بر اینکه «روحانیون وارثان پیامبر اسلام‌اند»، گفت که همه روحانیون و اعضای این گروه، به‌ویژه کسانی که در فرماندهی پلیس و دیگر پست‌ها فعالیت دارند، باید مراقب رفتار و کردارشان باشند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

او از استادان دانشکده‌های شرعیات دانشگاه‌های افغانستان خواست که تربیت ذهنی دانشجویان را مطابق دستورات اسلام در اولویت قرار دهند و به آنان مطالبی بیاموزند که «در دنیا و آخرت برایشان مفید باشد».

ملا هبت‌الله آخندزاده که از سال ۲۰۱۶ و پس از کشته‌ شدن اختر محمد منصور به رهبری طالبان رسید، تاکنون در انظار عمومی دیده نشده و به‌جز یک عکس که زمان و مکان آن مشخص نیست، هیچ تصویر رسمی‌ از او منتشر نشده است.

او پیش‌تر در آوریل ۲۰۲۲ هم با برگزاری تجمعی با حضور چهار هزار و ۵۰۰ روحانی حامی طالبان، بیعت گرفت و اعلام کرد که مذهب رسمی افغانستان حنفی است و روحانیون حنفی با او به‌عنوان امیرالمومنین بیعت کردند.

با این حال، این نخستین‌ بار است که استادان دانشگاه‌های افغانستان در نشستی رسمی با حضور رهبر طالبان، با او بیعت می‌کنند. طالبان از زمان بازگشت به قدرت، روند پاکسازی دانشگاه‌های افغانستان از منتقدان و مخالفان خود را آغاز کردند و طی این مدت، صدها نفر از استادان دانشکده‌های مختلف از کار برکنار شدند. بسیاری از این استادان به کشورهای مختلف از جمله ایران و پاکستان پناه برده‌اند و برخی دیگر در داخل افغانستان به مشاغل خصوصی روی آورده‌اند.

در دولت پیشین افغانستان، دانشکده‌های شرعیات برخی دانشگاه‌ها از جمله دانشگاه کابل، به‌عنوان یکی از مراکز اصلی سربازگیری گروه داعش شاخه خراسان شناخته می‌شد. افرادی مانند ملا عبیدالله متوکل، ظاهر داعی، بشیر مسلمیار و معروف راسخ از استادان این دانشکده بودند که اداره امنیت ملی دولت پیشین افغانستان آن را به اتهام تبلیغ، ترویج و سربازگیری برای داعش خراسان بازداشت و زندانی کرد.

این افراد پس از مدتی آزاد شدند. از میان آن‌ها، بشیر مسلمیار سال ۲۰۲۱ در یک انفجار کشته شد و عبیدالله متوکل نیز چند هفته پس از بازگشت طالبان به قدرت، بازداشت شد و به قتل رسید، اما ظاهر داعی و معروف راسخ از افغانستان خارج شدند و مشخص نیست در کدام کشور زندگی می‌کنند.