شورای شهر تهران: از پاییز امسال جای دفن نداریم، اموات روی زمین می‌مانند

با وجود تکمیل ظرفیت بهشت زهرا، بازارسیاه فروش قبرهای میلیاردی در برخی قطعات قدیمی‌تر همچنان پررونق است

تصویری از یک قطعه قدیمی در بهشت زهرا‌ــ همشهری

کمتر از یک سال پس از اینکه اعضای شورای شهر تهران از تعیین پنج قطعه زمین در نقاط مختلف تهران به‌عنوان گورستان‌های جدید پایتخت خبر دادند، مهدی پیرهادی، رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای شهر، گفت که ساخت گورستان‌های جدید برای پایتخت به «مانع» برخورده است و چنانچه این مسئله برطرف نشود، از پاییز امسال، اموات تهرانی روی زمین می‌مانند، چون جایی برای دفن آنان وجود ندارد.

به‌ گفته این عضو شورای شهر، ظرفیت دفن در بهشت‌ زهرا به‌زودی به اتمام می‌رسد و در حال حاضر فقط چند قطعه از آن باقی‌مانده است.

پیش‌تر اعلام شده بود که زمین گود آبعلی در مجاورت منطقه ۴ تهران به مساحت ۳۵۰ هکتار، زمینی در ابتدای جاده ساوه به مساحت ۲۰۰ هکتار، زمینی در محدوده ورد‌آورد با مساحت ۳۰۰ هکتار، زمینی در خاوران با مساحت ۲۰۰ هکتار و همچنین زمینی در بی‌بی مریم با مساحت ۳۰۰ هکتار از جمله مکان‌هایی‌اند که برای احداث آرامستان‌های جدید در نظر گرفته شده‌اند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

همچنین قرار بود ساخت اولین گورستان در جنوب تهران از اسفند ۱۴۰۳ آغاز شود، اما حالا آن‌طور که رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای شهر خبر داده، ساخت گورستان جدید با موانعی روبرو شده است.

به گفته این عضو شورای شهر، پایتخت نیازمند هزار و ۷۰۰ هکتار آرامستان (بیش از سه برابر ظرفیت فعلی بهشت‌ زهرا) است و باید حدود هفت میلیون قبر (چهار برابر قبور فعلی) در تهران ساخته شود، اما هنوز مجوز اولین گورستان هم در تهران تایید نشده است.

پیش‌تر نیز مدیرعامل سازمان بهشت‌ زهرا گفته بود که این آرامستان فقط تا پایان سال ۱۴۰۳ ظرفیت دفن اموات را دارد. او با اشاره به اینکه شماری از متوفی‌ها از قبل قبر خریداری کرده‌اند، به رسانه‌ها گفت که از ۱۸۰ متوفی ورودی روزانه، تنها ۵۰ نفر در قطعات جدید دفن می‌شوند.

درباره ظرفیت روبه‌پایان بهشت‌ زهرا طی سال‌های اخیر اظهارنظرهای متفاوت و مختلفی در رسانه‌ها منتشر شده است. برخی معتقدند که بهشت‌ زهرا امکان توسعه بیشتر را دارد و شهرداری نباید به دنبال یافتن مکان‌ جدید باشد. در مقابل، برخی تاکید می‌کنند که با توجه به محدودیت زیرساخت‌های موجود، امکان توسعه بهشت‌ زهرا بیش از این وجود ندارد.

اکنون در حالی‌ که ظرفیت این آرامستان تقریبا پر شده و برای دفن اموات جدید در آن جایی وجود ندارد، بازارسیاه فروش قبرهای میلیاردی در برخی قطعات قدیمی‌تر همچنان داغ است.

سازمان بهشت زهرا مدعی است که فروشندگان میلیاردی قبرها افرادی‌اند که آن‌ها را پیش‌خرید کرده‌اند، اما بررسی‌ها نشان می‌دهد که خود این سازمان نیز یک پای بازارسیاه فروش قبر است. کما اینکه حبیب کاشانی، عضو شورای شهر، در یکی از جلسات این شورا به‌صراحت گفت که بهشت‌ زهرا به خانواده‌ متوفیان یک قبر رایگان از قبری سه طبقه می‌دهد و دو طبقه دیگر را تا ۴۰ میلیون تومان می‌فروشند. او حتی کنایه زد که این رویه تبلیغ معروف «دو تا بخر، سه تا ببر» را به ذهن متبادر می‌کند.

 بررسی سایت‌های خریدوفروش آنلاین نیز نشان می‌دهد که برخی قبرها در قطعات قدیمی‌تر بهشت‌ زهرا تا چند میلیارد تومان هم قیمت‌گذاری شده‌اند. برخی نیز در آگهی‌های فروش قبرها نوشته‌اند که پول آن را برای درمان بیماری یا نگهداری از پدر و مادر سالمند نیاز دارند.

سابقه تاسیس سازمان بهشت‌ زهرا به سال‌های پایانی دهه ۱۳۴۰ بازمی‌گردد؛ وقتی‌ که تلاش‌ها برای پایان دادن به تعدد آرامگاه‌ها در سطح شهر تهران با خرید قطعه زمینی با مساحت ۳۱۴ هکتار در مسیر تهران‌ــ‌قم نتیجه داد و بزرگ‌ترین آرامستان تهران با حضور شهردار وقت حداث شد. در سال‌های بعد، به مساحت بهشت‌ زهرا افزوده شد و در حال حاضر نزدیک به یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفر در بهشت‌ زهرا دفن شده‌اند.