جمهوری اسلامی خواستار دسترسی کنسولی برای ۷ ایرانی مظنون به «اقدامات تروریستی» در بریتانیا شد

تلگراف گزارش داده است که دست‌کم یکی از ایرانیان بازداشت‌شده با «رژیم » ایران ارتباط نزدیک داشته است

شماری از ماموران پلیس انگلستان در لندن-خبرگزاری فرانسه

وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی روز چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت، اتهاماتی را که بریتانیا پس از بازداشت ۷ ایرانی در دو عملیات جداگانه ضدتروریستی مطرح کرده بود را رد کرده است. طبق اعلام پلیس بریتانیا، چهار نفر از بازداشت‌شدگان مظنون به برنامه‌ریزی برای هدف قرار دادن اماکن خاصی بودند و سه نفر دیگر نیز به فعالیت‌هایی مرتبط با اقدامات مسلحانه از سوی یک قدرت خارجی مظنون هستند.

پلیس برتیانیا با هدف ادامه بازجویی‌ها، بازداشت این افراد را تا تاریخ ۱۰ مه تمدید کرده است. علیرضا یوسفی، دستیار وزیر و مدیرکل غرب اروپای وزارت خارجه ایران گفت: «اطلاعیه‌های پلیس و اظهارات مطرح شده در پارلمان انگلستان علیه جمهوری اسلامی ایران، متعاقب بازداشت سوال‌برانگیز تعدادی از اتباع ایرانی، نشانگر بی‌اعتنایی آنها نسبت به هنجارهای بنیادین حقوقی و حقوق بشری است.» او همچنین خواستار خواستار اطلاع‌رسانی فوری و دقیق درباره دلایل بازداشت این افراد و فراهم‌ کردن امکان دسترسی کنسولی برای آنها شد.

این درحالی است که جمهوری اسلامی ایران در سالیان اخیر صدها نفر از شهروندان دوتابعیتی یا خارجی را با هدف آزادی ماموران امنیتی جمهوری اسلامی از زندان دیگر کشورها یا رفع توقیف منابع مالی توقیف‌شده جمهوری اسلامی، گروگان گرفته است. در آخرین مورد، امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه روز چهارشنبه هفدهم اردیبهشت با انتشار پیامی اعلام کرد این کشور تمام تلاش خود را برا آزادی سسیل کوهلر و ژک پری، «دو گروگان» فرانسوی محبوس در زندان‌ جمهوری اسلامی به کار خواهد گرفت.

اما پیش از ادعاهای علیرضا یوسفی، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران نیز روز سه‌شنبه در شبکه اجتماعی اکس نوشت از شنیدن خبر بازداشت ۷ ایرانی در سوئیندون، لندن، استاکپورت، راچدیل و منچستر «نگران» شده است. یوت کوپر، وزیر کشور بریتانیا روز یکشنبه هفته جاری گفته بود که این دو عملیات ضدتروریستی از «بزرگ‌ترین تهدیدهای ضدحکومتی» بوده‌اند که در سال‌های اخیر در بریتانیا رخ داده‌اند.

این بازداشت‌ها در حالی انجام شد که دولت بریتانیا ایران را در بالاترین سطح فهرست نظارت بر نفوذ خارجی خود قرار داده و تهران موظف شده تمام فعالیت‌های سیاسی‌اش در بریتانیا را ثبت کند. کن مک‌کالوم، رئیس سرویس اطلاعات داخلی بریتانیا ( MI5) سال گذشته گفته بود که از سال ۲۰۲۲ مامورانش به ۲۰ مورد طرح تروریستی عوامل جمهوری اسلامی که «تهدیدی جدی و مرگبار برای شهروندان و ساکنان بریتانیا به شمار می‌رفت» واکنش نشان دادند.

همچنین روز گذشته فایننشال‌تایمز با اشاره به بازداشت هفت ایرانی در بریتانیا گزارش داد که وزارت خارجه بریتانیا، علی موسوی، سفیر جمهوری اسلامی در لندن را احضار خواهد کرد. تلگراف گزارش داده است که دست‌کم یکی از ایرانیان بازداشت‌شده با «رژیم » ایران ارتباط نزدیک داشته است.

کارنامه سنگین جمهوری اسلامی

در پی این اتفاق، توجه‌ها بار دیگر به فعالیت‌های برون‌مرزی جمهوری اسلامی ایران در زمینه خرابکاری، جاسوسی و ترور جلب شده است. در دو دهه گذشته، نهادهای اطلاعاتی و امنیتی ایران، به‌ویژه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و شاخه برون‌مرزی آن، نیروی قدس، در طراحی و اجرای عملیات‌های مخفیانه در کشورهای مختلف نقش داشته‌اند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

ازجمله در جنجالی‌ترین پرونده‌های سالیان اخیر، اسدالله اسدی، دیپلمات ایرانی مستقر در اتریش در سال ۲۰۱۸ به اتهام طراحی بمب‌گذاری در گردهمایی مخالفان ایرانی در پاریس بازداشت شد. او سپس در نوامبر ۲۰۲۰ به اتهام طرح عملیات تروریستی در اروپا، در دادگاه ضدتروریستی آنتورپ بلژیک به همراه سه متهم دیگر دادگاهی شد و در نهایت حکم ۲۰ سال زندان علیه او صادر شد، اما در نهایت خرداد ۱۴۰۲ دولت بلژیک اسدی را با اولیویه وندکاستیل، شهروند بلژیکی زندانی در ایران معاوضه و آزاد کرد.

در موردی دیگر در اروپا، دولت آلمان اعلام کرده بود که سپاه پاسداران با همکاری گروه‌های جنایتکار مانند «هلز آنجلز» برای حمله به اهداف یهودی، از جمله کنیسه‌ها در بوخوم و اسن برنامه‌ریزی کرده است. پلیس آلمان توضیح داد که رامین یکتاپرست، شهروند ایرانی و رئیس این گروه برای انجام عملیات تروریستی به ایران فرار کرد. یکتاپرست ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ در تهران کشته شد و شماری از رسانه‌ها، دستگاه اطلاعاتی اسرائیل را عامل مرگ یکتاپرست معرفی کردند.

دن جارویس، معاون امنیتی وزیر کشور بریتانیا نیز ماه گذشته هشدار داده بود که ممکن است ایران در حال برنامه‌ریزی برای حملاتی علیه یهودیان یا اهداف اسرائیلی در اروپا و بریتانیا باشد. جارویس این توطئه‌ها را بخشی از استراتژی آگاهانه حکومت ایران برای سرکوب منتقدان از طریق هراس‌افکنی خوانده بود.

در سال ۲۰۱۱ منصور ارباب ‌سیار، شهروند ایرانی-آمریکایی به اتهام همکاری با سپاه قدس جهت طراحی ترور سفیر عربستان با همکاری کارتل‌های مواد مخدر مکزیکی، در واشنگتن دستگیر شد و سپس به جرم خود اعتراف کرد. این در حالی است که طی یک دهه اخیر نیروی قدس سپاه پاسداران با حمایت از گروه‌هایی مانند حزب‌الله در لبنان، حماس در فلسطین و حوثی‌ها در یمن، نقش فعالی در بی‌ثبات‌سازی منطقه ایفا کرده است. در ترکیه نیز جمهوری اسلامی ایران بارها تلاش‌هایی را برای ترور شهروندان اسرائیلی و مخالفان ایرانی انجام داده است.

از سوی دیگر ودر آرژانتین، جمهوری اسلامی ایران به طراحی بمب‌گذاری در مرکز یهودیان در بوئنوس آیرس در سال ۱۹۹۴ متهم شده است. در کشورهای آفریقایی مانند کنیا نیز ایران در طراحی حملات تروریستی و جاسوسی فعال بوده است.

به گزارش سازمان‌های اطلاعاتی غربی، واحد ۸۴۰ نیروی قدس سپاه، مسئول عملیات مخفیانه از جمله ترور و خرابکاری در خارج از ایران است. این واحد در طراحی حملات در اروپا، خاورمیانه و آمریکای لاتین نقش داشته است. واحد ۴۰۰ سپاه قدس نیز در طراحی عملیات تروریستی و ترورهای هدفمند در خارج از ایران فعال است. این فعالیت‌ها نشان‌دهنده تلاش‌های مستمر جمهوری اسلامی ایران برای سرکوب مخالفان و گسترش نفوذ خود از طریق عملیات‌های مخفیانه در سطح جهانی است.