در تحولی مهم برای صنعت هوانوردی منطقه و روابط ایران و عربستان سعودی، شرکت هواپیمایی سعودی «فلایناس» پس از ده سال، پروازهایش به ایران را از سر میگیرد. این شرکت از پنجشنبه ۱۸ اردیبهشت، پروازهایش برای انتقال زائران ایرانی حج تمتع را آغاز میکند. این نخستین بار در یک دهه گذشته است که هواپیمایی با پرچم عربستان سعودی در فرودگاههای ایران فرود میآید.
بر اساس اعلام مسئولان سازمان هواپیمایی کشوری ایران، فلایناس در موسم حج امسال در ۲۲۴ پرواز رفت و برگشت از تهران و مشهد حدود ۱۸ هزار زائر ایرانیــ معادل ۲۵ درصد از کل زائرانــ را به عربستان سعودی منتقل میکند. در کنار فلایناس، شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (هما) همچنان مسئول انتقال بیشتر زائرانــ حدود ۷۰ هزار نفر با ۶۰۴ پروازــ خواهد بود.
بازگشت تاریخی این شرکت هواپیمایی سعودی به آسمان ایران همزمان با دوره رشد بیسابقه فلایناس در منطقه صورت میگیرد. به گزارش عرب نیوز، تحلیل شرکت بینالمللی دادههای سفر اوایجی (OAG) نشان میدهد که ظرفیت فلایناس در بازه زمانی ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۴ به میزان ۶۳ درصد افزایش پیدا کرده، و این شرکت هواپیمایی سریعترین رشد را در خاورمیانه داشته است. این در حالی است که رقیب اماراتی این شرکت، فلایدبی، در همین مدت ۵۵ درصد رشد کرده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
رشد سریع فلایناس بخشی از برنامه بلندپروازانه عربستان سعودی در قالب چشمانداز ۲۰۳۰ است که هدف آن تبدیل این کشور به قطب جهانی گردشگری و تجارت است. فلایناس نقش کلیدی در این برنامه دارد و اعلام کرده است تا سال ۲۰۳۰، ناوگانش را به بیش از ۱۶۰ فروند هواپیما افزایش خواهد داد.
سفارش اخیر این شرکت برای خرید ۲۸۰ فروند هواپیمای ایرباس به ارزش بیش از ۴۳ میلیارد دلار آن را به بزرگترین سفارشدهنده هواپیماهای تکراهرو در خاورمیانه تبدیل کرده است.
کارشناسان صنعت هوانوردی موفقیت فلایناس را نتیجه ترکیبی از قیمتگذاری رقابتی، کیفیت خدمات بالا و برنامهریزی دقیق در شبکه پروازی میدانند. این شرکت توانسته است تعادلی موثر میان کاهش هزینهها و حفظ عملکرد عملیاتی قوی ایجاد کند و از بازار داخلی بزرگ عربستان سعودی برای تنوع مسیرها و رشد بیشتر بهره بگیرد.
بازگشت فلایناس به ایران در حالی صورت میگیرد که صنعت هوانوردی خاورمیانه دستخوش تحولاتی سریع است. طبق گزارش اوایجی، ظرفیت کلی حملونقل هوایی در منطقه از سال ۲۰۱۹ تاکنون ۵ درصد افزایش پیدا کرده و خاورمیانه را پس از جنوب آسیا (با رشد ۱۲ درصد) به دومین منطقه با سریعترین رشد در جهان تبدیل کرده است. شرکتهای هواپیمایی ارزانقیمت اکنون ۲۹ درصد از ظرفیت بازار منطقه را در اختیار دارند، در حالی که این رقم در سال ۲۰۱۴ فقط ۱۳ درصد بود.
در گزارش اوایجی همچنین پیشبینی شده است که راهاندازی «ریاض ایر» در سالهای آینده یکی از تحولات مهم بازار خواهد بود که رقابت تازهای میان شرکتهای هواپیمایی سعودی برای جذب ترافیک ترانزیتی و گردشگری ایجاد خواهد کرد.