درخواست بریتانیا و چهار کشور اروپایی دیگر از اسرائیل برای لغو محاصره غزه

این کشورها به شورای امنیت سازمان ملل متحد گفتند که انسداد مسیر ارسال کمک‌ها به غزه برای سومین ماه، احتمال قحطی را افزایش داده و «غیرقابل قبول» است

بریتانیا، فرانسه، دانمارک، یونان و اسلوونی در بیانیه‌ای مشترک که به سازمان ملل متحد ارائه شد، اعلام کردند که تصمیم اسرائیل برای ممانعت از رسیدن کمک‌های بشردوستانه به غزه که اکنون وارد سومین ماه می‌شود، «غیرقابل قبول» است. این کشورها در بیانیه‌شان به گزارش آژانس‌های سازمان ملل اشاره کردند و هشدار دادند که قحطی قریب‌الوقوع در غزه در راه است.

به گزارش عرب نیوز، در بیانیه این کشورها آمده است: «مسدود کردن مسیر ارسال کمک‌های بشردوستانه به‌عنوان اهرم فشار غیرقابل قبول است. این تصمیم اسرائيل باعث شد غیرنظامیان فلسطینی، از جمله کودکان، با گرسنگی مواجه شوند. بدون لغو فوری این تصمیم، فلسطینی‌های بیشتری در معرض خطر مرگ قرار دارند و این در حالی است که از این مرگ‌ها می‌توان اجتناب کرد.»

این کشورها که پیش‌تر خواستار برگزاری جلسه اضطراری شورای امنیت برای بحث در مورد وضعیت غزه شده بودند، هشدار داده‌اند که هرگونه اقدام اسرائیل برای تصرف بخش‌هایی از این سرزمین، نقض قوانین بین‌المللی و افزایش بی‌ثباتی در منطقه خواهد بود.

آن‌ها تاکید کردند: «سرزمین فلسطین نباید کوچک‌تر شود یا تحت هیچ تغییر جمعیتی خاصی قرار گیرد.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این بیانیه پس از تصویب اخیر طرح‌های گسترش عملیات نظامی در غزه در کابینه امنیتی اسرائیل صادر می‌شود؛ اقدامی که کشورهای اروپایی گفتند تنها به رنج فلسطینیان می‌افزاید و به آزادی گروگان‌هایی که هنوز در اسارت حماس‌اند، هم کمکی نمی‌کند.

این کشورها با اشاره به محاصره غزه و گسترش فعالیت‌های نظامی اسرائیل افزودند: «ما با هر دو این اقدام‌ها به‌شدت مخالفیم. چنین تصمیم‌هایی برای صلح و امنیت در منطقه در بلندمدت و همچنین تضمین بازگشت امن گروگان‌ها هیچ سودی نخواهد داشت.»

دولت‌های این پنج کشور روز دوشنبه از آزادی ایدان الکساندر، گروگان اسرائیلی‌ــ‌آمریکایی که از زمان حملات هفتم اکتبر ۲۰۲۳ در اسارت حماس بود، استقبال کردند؛ اما خواسته‌هایشان را برای آزادی فوری و بی‌قیدوشرط همه اسرای باقی‌مانده، تکرار کردند. آن‌ها گفتند: «رنج گروگان‌ها باید پایان یابد. حماس نباید در آینده در غزه نقشی داشته باشد یا در موقعیتی باشد که اسرائیل را تهدید کند.»

این پنج کشورنگرانی‌‌هایشان را در مورد پیشنهادهای اسرائیل برای یک شیوه جدید تحویل کمک‌ها در غزه ابراز کردند و اشاره کردند که سازمان ملل هشدار داده است این شیوه با اصول بشردوستانه مطابقت ندارد.

به گفته این کشورها، «کمک‌های بشردوستانه هرگز نباید به‌عنوان یک ابزار سیاسی یا تاکتیک نظامی استفاده شوند. هر الگویی برای توزیع کمک‌های بشردوستانه باید مستقل، بی‌طرف و مطابق با قوانین بین‌المللی باشد.»

این کشورها همچنین حملات اخیر به امدادگران، از جمله کشته شدن نمایندگان هلال احمر فلسطین و حمله نظامی به یک مجتمع سازمان ملل در ۱۹ مارس را که آن را «ظالمانه» توصیف خواندند، محکوم و تاکید کردند: «از زمان شروع جنگ غزه، حداقل ۴۱۸ امدادگر در غزه کشته شده‌اند.»

آن‌ها درخواست‌های قبلی برای توافق فوری آتش‌بس، آزادی همه گروگان‌ها و تجدید تلاش‌ها برای دستیابی به راه‌حل دو کشوری بین اسرائیل و فلسطینی‌ها را تکرار و در عین حال از برنامه‌های فرانسه و عربستان سعودی برای میزبانی یک کنفرانس بین‌المللی در مورد این موضوع در ماه آینده حمایت کردند.

این بیانیه در حالی صادر شد که شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، هم در نشست روز سه‌شنبه، سران کشورهای شورای همکاری خلیج فارس با رئیس‌جمهوری آمریکا، خواستار پایان فوری جنگ در غزه و تلاش برای یافتن راه‌حلی جامع و پایدار برای مسئله فلسطین شد.

او با تاکید بر اهمیت همکاری با آمریکا برای توقف درگیری‌های جاری، تصریح کرد: «امیدوارم بتوانیم با همکاری ایالات متحده، به جنگ غزه پایان دهیم و راه‌حلی فراگیر و ماندگار برای مردم فلسطین بیابیم.»

ولیعهد سعودی به بحران‌های جاری در یمن و سودان هم اشاره کرد و راه‌حل این بحران‌ها را در مسیر دیپلماسی و گفتگو دانست.

پیش از این، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، شامگاه دوشنبه، با حضور در انجمن مجروحان جنگی گفت که «ظرف چند روز، اتفاق‌هایی در غزه رخ خواهد داد که قبلا هرگز ندیده‌اید».

هم‌زمان با این سخنان نتانیاهو، ارتش اسرائیل از گسترش عملیات نظامی در نوار غزه پس از آزادی ایدان الکساندر، گروگان اسرائیلی‌ــ‌آمریکایی خبر داد. ارتش اسرائیل برای عبور امن این گروگان اسرائیلی‌ــ‌آمریکایی عملیات در غزه را متوقف کرد، اما در همان زمان نیز تاکید کرد که به محض تحویل گرفتن او، نبرد را از سر خواهد گرفت.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، آزادی ایدان الکساندر را حاصل «فشار نظامی اسرائیل» و «فشار سیاسی» دولت دونالد ترامپ دانست و در عین حال تاکید کرد که با آزادی این گروگان، نه آتش‌بسی در کار خواهد بود و نه زندانیان فلسطینی آزاد می‌شوند.

 اسرائیل پس از آتش‌بس دوماهه جنگ با حماس که پس از حمله هفتم اکتبر ۲۰۲۳ این گروه فلسطینی آغاز شد، حمله نظامی به غزه را از هجدهم مارس ۲۰۲۴ از سر گرفت. دولت بنیامین نتانیاهو پیش از این به حماس مهلت داده بود که یا در ازای آتش‌بس ۴۵ روزه، ۱۰ گروگان را آزاد کند یا با حمله گسترده‌تر به غزه روبرو می‌شود.

بیشتر از جهان