اختصاصی رویترز؛ علت آتش‌بس آمریکا اطلاع از تلاش حوثی‌ها برای عقب‌نشینی بود

آمریکا اطلاعاتی دریافت کرده بود که حوثی‌ها دیگر توان تحمل حملات آمریکا را نداشتند و در پی راهی برای خروج از این وضعیت بودند

حوثی‌های یمن‌ــ AFP

چهار مقام آمریکایی در گفت‌و‌گو با رویترز فاش کردند که تنها چند روز پیش از اعلام غیرمنتظره توافق آتش‌بس میان آمریکا و حوثی‌های یمن، نهادهای اطلاعاتی آمریکا نشانه‌هایی دریافت کردند که این گروه شبه‌نظامی تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران پس از نزدیک به دو ماه بمباران مداوم از جانب آمریکا، در جست‌و‌جوی راهی برای عقب‌نشینی‌ و خروج از این وضعیت است.

به گزارش رویترز، اطلاعات اولیه در اوایل ماه مه گردآوری شد و نشان می‌داد رهبران حوثی از طریق برخی شرکای منطقه‌ای آمریکا تماس‌هایی برقرار کرده‌اند. یکی از مقام‌های آمریکایی که نخواست نامش فاش شود، گفت: «ما اطلاعاتی دریافت کردیم که نشان می‌داد حوثی‌ها دیگر تاب ادامه نداشتند.»

این تحول عملیات نظامی‌ را که فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا (سنتکام) انتظار داشت تا ماه‌ها ادامه پیدا کند، ناگهان متوقف کرد. در ۶ مه، پس از ۵۲ روز حملات مداوم، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، اعلام پیروزی کرد و گفت حوثی‌ها پذیرفته‌اند دیگر به کشتی‌های آمریکایی در دریای سرخ حمله نکنند.

این آتش‌بس از طریق مذاکرات غیرمستقیم، با میانجی‌گری عمان، میان استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه، و محمد عبدالسلام، مذاکره‌کننده ارشد حوثی‌ها، حاصل شد. منابع آگاه تایید کردند که جمهوری اسلامی نیز به‌ویژه در راستای تلاش‌هایش برای رسیدن به توافق هسته‌ای با آمریکا، برای تشویق حوثی‌ها به مذاکره نقش مهمی ایفا کرده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

تصمیم ترامپ به کنار گذاشتن اسرائیل از این توافق‌ با انتقادهایی همراه شد، اما منابع می‌گویند این تصمیم عمدی بوده است، زیرا آتش‌بس توقف حمله به کشتی‌های اسرائیلی را شامل نمی‌شود و به حوثی‌ها اجازه داد بدون عقب‌نشینی کامل، وجهه خود را حفظ کنند.

از نوامبر ۲۰۲۳، حوثی‌ها کشتی‌های تجاری را هدف صدها حمله پهپادی و موشکی قرار داده بودند که موجب اختلال جدی در مسیرهای دریایی شد. پاسخ آمریکا منابع نظامی گسترده‌ای را درگیر کرد.

نقطه عطف در ۱۷ آوریل رخ داد، وقتی حمله‌ مرگبار آمریکا به پایانه سوخت «راس عیسی» در ساحل دریای سرخ، دست‌کم ۷۴ کشته برجای گذاشت. این حمله، به گفته مقام‌ها، توان مالی و عملیاتی حوثی‌ها را به‌شدت تضعیف کرد.

تحلیلگران هشدار می‌دهند توانایی حوثی‌ها با وجود تلفات سنگین، همچنان پابرجا است. حملات موشکی این گروه یمنی به اسرائیل حتی پس از اعلام آتش‌بس در ۶ مه ادامه داشته و تردیدهایی درباره پایداری بلندمدت این توافق ایجاد کرده است.

یکی از منابع گفت حوثی‌ها ممکن است فعلا حملات به اهداف آمریکایی را متوقف کرده باشند، اما همچنان آمریکا و اسرائیل را دشمن می‌دانند.

آنا کلی، معاون سخنگوی کاخ سفید، این آتش‌بس را «یک توافق خوب دیگر برای آمریکا و امنیت ما» خواند و سخنگوی پنتاگون نیز اعلام کرد این عملیات توانمندی‌های حوثی‌ها را تضعیف و زمینه لازم برای دستیابی به آتش‌بس را فراهم کرده است. با این حال، مقام‌ها تاکید می‌کنند که دوام این آتش‌بس هنوز نامشخص است.