ترامپ: حمله به جمهوری اسلامی موجب شد به توافق غزه بسیار نزدیک شویم

او تاکید کرد اگر ایران دوباره برای ساخت تاسیسات هسته‌ای اقدام کند، آمریکا بار دیگر آن را بمباران خواهد کرد

دونالد ترامپ در اتاق وضعیت کاخ سفید هنگام حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران‌‌ــ Instagram/WhiteHouse

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده، روز چهارشنبه ۴ تیر تاکید کرد که آتش‌بس میان جمهوری اسلامی ایران و اسرائیل «بسیار خوب» است و به‌خوبی پیش می‌رود.

او  بار دیگر تاکید کرد جمهوری اسلامی نباید اجازه دستیابی به سلاح هسته‌ای را داشته باشد و با رد گزارش‌ برخی رسانه‌ها افزود: «تاسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی کاملا نابود شده‌اند.»

رئیس‌جمهوری آمریکا روز چهارشنبه در دیدار با مارک روته، دبیرکل ناتو، در نشست اعضای این پیمان در لاهه گفت اطلاعات در مورد حمله به ایران همچنان «قطعی نیست»، اما تاکید کرد که حمله آمریکا، تاسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی را به‌طور کامل نابود کرده است. ترامپ افزود که این حمله نظامی آمریکا بود که موجب شد جنگ جمهوری اسلامی و اسرائیل پایان یابد، «همان‌طور که در هیروشیما و ناکازاکی چنین شد» و سپس هشدار داد که اگر جمهوری اسلامی دوباره برای ساخت تاسیسات هسته‌ای خود اقدام کند، «ایالات متحده بار دیگر آن را بمباران خواهد کرد».

در پی انتشار گزارش‌های سی‌ان‌ان و نیویورک‌تایمز درباره کم‌اثر بودن حملات آمریکا بر تاسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی، ترامپ و پیت هگست، وزیر دفاع ایالات متحده، گفته‌اند گزارش‌های سرویس‌های امنیتی آمریکا که منبع اخبار این دو رسانه بودند، گزارش‌های اولیه و غیرقابل راستی‌آزمایی‌اند.

به گفته ترامپ، این حملات خساراتی ویرانگر به تاسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی وارد کردند اما «برخی رسانه‌ها سعی دارند ارزش این حمله را اندک جلوه دهند». او تاکید کرد که توانایی‌های هسته‌ای و موشکی جمهوری اسلامی «به مدت چند دهه‌ عقب رانده شد» و جمهوری اسلامی «مقدار زیادی مهمات داشت که اکنون نابود شده‌اند».

او همچنین گفت با وجود برخی پیوندها با جمهوری اسلامی، «اجازه غنی‌سازی اورانیوم به این کشور داده نخواهد شد». به گفته ترامپ، موشک‌های تاماهاوک باعث نابودی کامل تاسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی شدند و «بعید است جمهوری اسلامی توانسته باشد هیچ ماده‌ای را از این تاسیسات منتقل کند».

ترامپ تصریح کرد که بمب‌های آمریکایی باعث تخریب کامل تاسیسات هسته‌ای فردو شده‌اند و آمریکا «پیروزی بزرگی» در ایران به‌ دست آورده است. رئيس‌جمهوری آمریکا همچنین گفت اسرائیل از حملات موشک‌های بالیستیک جمهوری اسلامی آسیب زیادی دیده است.

توافق غزه بسیار نزدیک است

دونالد ترامپ در بخش دیگری از سخنان امروزش مقابل خبرنگاران، از توافق صلح «قریب‌الوقوع» در نوار غزه خبر داد و گفت این توافق «بسیار نزدیک» است. او حمله به ایران را هم با این توافق مرتبط دانست و مدعی شد که این حمله در آزادسازی گروگان‌ها موثر خواهد بود و پیشرفت‌هایی در این زمینه حاصل شده است.

ترامپ در خصوص ناتو، هم گفت که این ائتلاف، بودجه دفاعی خود را به ۵ درصد افزایش خواهد داد و افزود: «ناتو بسیار قدرتمند خواهد شد.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این اظهارات ترامپ پیش از دیدار او با رهبران دیگر قدرت‌های جهان در نشست ناتو در لاهه بیان شدند.

علاوه بر گزارش اخیر سی‌ان‌ان و نیویورک تایمز، روز سه‌شنبه هفته جاری دیوید آلبرایت، رئیس موسسه علوم و امنیت بین‌المللی، هم به نیویورک‌پست گفت که جمهوری اسلامی دست‌کم یک مکان دیگر در اعماق زمین ایجاد کرده است که می‌تواند به تاسیسات غنی‌سازی اورانیوم تبدیل شود.

آلبرایت سال ۲۰۲۲، گزارشی منتشر کرد که در آن، به وجود یک «مجتمع زیرزمینی جدید در جنوب سایت اصلی غنی‌سازی اورانیوم» در نطنز اشاره شده بود. آنچه این احتمال را که تهران تاسیساتی مخفی دیگری ایجاد کرده باشد، قوت می‌بخشد، این است که تصاویر ماهواره‌ای از تاسیسات هسته‌ای فردو چند روز قبل از بمباران، کامیون‌هایی را نشان می‌دهد که جلو آن صف کشیده‌اند تا احتمالا اورانیوم غنی‌شده را به مکانی دیگر منتقل کنند.

آلبرایت در مورد اینکه آیا این مواد ممکن است به آن تاسیساتی که او در مورد آن گزارش داده بود، منتقل شده باشد، گفت: «بله احتمال دارد، هرچند فکر می‌کنم اسرائیل هم این را می‌داند و مطمئنا می‌توانست آن کامیون‌ها را تعقیب کند.»

بر اساس گزارش نشریه فری‌پرس، پنجشنبه گذشته، هم‌زمان با گسترش عملیات نظامی اسرائیل، ۱۶ کامیون به تاسیسات زیرزمینی فردو اعزام شدند و از ورودی اصلی این مرکز عبور کردند. این وسایل نقلیه ۲۴ ساعت پس از ورود به فردو، از آنجا خارج شدند و به نظر می‌رسد که تجهیزات و مواد هسته‌ای را به دست‌کم یک کیلومتر دورتر منتقل کرده باشند.

بیشتر از جهان