فاکس نیوز: جمهوری اسلامی ممکن است از سلاح‌ شیمیایی علیه معترضان استفاده کرده باشد

«آمریکا، متحدانش و سازمان منع سلاح‌های شیمیایی باید گزارش‌ها مبنی بر استفاده جمهوری اسلامی از سلاح‌های شیمیایی علیه مردم ایران را بررسی کنند»

وب‌سایت شبکه خبری فاکس‌نیوز روز چهارشنبه درباره سرکوب مرگبار معترضان در جریان انقلاب ملی ایرانیان گزارشی منتشر کرد و در آن به احتمال استفاده نیروهای حکومتی از سلاح‌های شیمیایی علیه معترضان پرداخت.

این رسانه به گزارش جدیدی از بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها (FDD) استناد کرد که در مورد برنامه مبهم تسلیحات شیمیایی جمهوری اسلامی نگرانی‌هایی را مطرح کرده و یادآور شده است که سیاست‌گذاران غربی به این موضوع، در مقایسه با برنامه تسلیحات هسته‌ای، توجه کمی داشته‌اند.

گزارش بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها توضیح می‌دهد که رژیم حاکم بر ایران که در دی‌ماه با یک قیام ملی بی‌سابقه مواجه شد، ممکن است برای سرکوب معترضان به استفاده غیرمتعارف از تسلیحات شیمیایی متوسل شده باشد. این در حالی است که هرگونه استفاده از سلاح‌های شیمیایی نقض تعهدات این رژیم تحت کنوانسیون سلاح‌های شیمیایی ۱۹۹۷ خواهد بود.

آندریا استریکر، معاون مدیر برنامه منع اشاعه بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها، در این زمینه به فاکس‌نیوز گفت: «آمریکا، متحدانش و سازمان منع گسترش سلاح‌های شیمیایی (OPCW) باید ادعاهای معتبر را مبنی بر استفاده رژیم حاکم بر ایران از سلاح‌های شیمیایی علیه معترضان، بررسی کنند.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این گزارش در شرایطی منتشر می‌شود که احتمال حمله ایالات متحده به جمهوری اسلامی افزایش یافته، با این حال در سوی دیگر مذاکرات میان تهران و واشنگتن نیز ادامه دارد. با وجود ادعاهای مقام‌های جمهوری اسلامی درباره مثبت بودن روند مذاکرات، برخی کارشناسان بر این باورند که ممکن است تهران در مورد برنامه هسته‌ای خود هیچ امتیاز معناداری ندهد؛ موضوعی که می‌تواند به حمله نظامی آمریکا منجر شود.

آندریا استریکر در این زمینه تاکید کرد: «اگر واشنگتن به تهران حمله کند، باید هدف قرار دادن تاسیسات تحقیق و تولید سلاح‌های شیمیایی این رژیم را هم به طور جدی در نظر بگیرد. چنین اقدامی به توقف توسعه و استفاده بالقوه از این سلاح‌ها کمک می‌کند و در عین حال پیام روشنی ارسال می‌کند که رژیم نمی‌تواند بدون مجازات شدن، مرتکب جنایات شود.»

کنوانسیون سلاح‌های شیمیایی (CWC) که جمهوری اسلامی ایران هم عضو آن است، توسعه، تولید، انباشت، انتقال و استفاده از این سلاح‌ها را‌ــ حتی در چارچوب تلافی‌جویانه‌ــ ممنوع می‌کند.

پیش از این، یارون وکس، معاون سفیر اسرائیل در هلند، ژوییه ۲۰۲۵ قبل از جلسه ویژه این سازمان، گفته بود که «در طول دو دهه گذشته، جمهوری اسلامی در حال توسعه ترکیبات دارویی با کاربری تسلیحاتی است که بر سیستم اعصاب مرکزی تاثیر می‌گذارند و حتی در دوزهای پایین هم می‌توانند کشنده باشند».

او همچنین گفت که جمهوری اسلامی در «مجتمع تحقیقاتی شهید میثمی» که اسرائیل در جنگ ۱۲ روزه تخریب کرد، روی  مهمات تاکتیکی مشتق از فنتانیل برای استفاده نظامی کار می‌کرد؛ موادی که بنا بر ادعای اسرائیل در زمان بشار اسد به سوریه و شبه‌نظامیان شیعه عراقی نیز منتقل شدند.

طبق گزارش جامعه اطلاعاتی ایالات متحده، جمهوری اسلامی توسعه برنامه سلاح‌های شیمیایی خود را از سال ۱۹۸۳ و در واکنش به حملات شیمیایی رژیم صدام حسین آغاز کرد. آمریکا تا سال ۲۰۲۴ بارها رژیم حاکم بر ایران را به پایبند نبودن به تعهداتش ذیل کنوانسیون سلاح‌های شیمیایی متهم کرد. نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد در نوامبر ۲۰۲۴ با انتشار متنی در شبکه اجتماعی ایکس، این اتهامات را رد کرد.

فاکس‌نیوز به نقل از معاون مدیر برنامه منع اشاعه بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها نوشت که ایالات متحده و جامعه بین‌المللی در پاسخگو کردن جمهوری اسلامی بابت برنامه غیرقانونی سلاح‌های شیمیایی‌اش شکست خورده‌اند، در حالی که برای جلوگیری از انتقال مواد ممنوعه از این کشور به عوامل نیابتی آن در خاورمیانه باید اقدام‌های معناداری انجام شود.

گزارش این سازمان خاطرنشان می‌کند که ایالات متحده و سازمان منع گسترش سلاح‌های شیمیایی باید یک کارزار فشار علیه جمهوری اسلامی ایران راه‌اندازی، این رژیم را پاسخگو و هرگونه تخلف را علنی کنند و و از تهران بخواهند پایبندی رسمی و پذیرش سازوکارهای نظارتی را بپذیرد. به باور این نهاد، عضویت کامل اسرائیل در کنوانسیون می‌تواند موضع آن را در طرح و پیگیری اتهام‌های مربوط به نقض تعهدات تهران تقویت کند.

این گزارش توصیه می‌کند دولت ترامپ درباره لزوم پایبندی به کنوانسیون و پذیرش سازوکارهای نظارتی و تایید آن یک اولتیماتوم رسمی به جمهوری اسلامی بدهد. سپس می‌افزاید که ایالات متحده به‌عنوان آخرین راه‌حل، در صورت وجود اطلاعات مبنی بر تحرکاتی برای تولید سلاح‌های شیمیایی یا تلاش مجدد رژیم حاکم بر ایران برای استفاده از این سلاح‌های غیرقانونی برای سرکوب اعتراض‌ها، به تاسیسات تولید سلاح‌های شیمیایی جمهوری اسلامی حمله کند یا از تلاش‌های اسرائیل در این راستا حمایت کند.

گزارش‌ فاکس‌نیوز پس از آن منتشر شد که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا در جریان سخنرانی سالانه در کنگره، بار دیگر تاکید کرد که جمهوری اسلامی در جریان اعتراض‌های اخیر، ۳۲ هزار نفر از مردم ایران را «با شلیک گلوله» یا «به دار آویختن» کشته است. ترامپ با یادآوری تاریخ جمهوری اسلامی از زمان به قدرت رسیدن و اعمال سلطه بر «ملت سرافراز ایران» افزود: «آن‌ها فقط مرگ و نفرت و تروریسم را ترویج کردند.

ترامپ با اشاره به ترور قاسم سلیمانی، «پدر بمب‌های کنارجاده‌ای» و عملیات «چکش نیمه‌شب» برای نابودی تاسیسات هسته‌ای ایران تاکید کرد که جمهوری اسلامی بار دیگر «می‌خواهد برنامه هسته‌ای خود را از سر بگیرد» و تلاش می‌کند «موشک‌های [قاره‌پیما] با برد تا آمریکا بسازد.

رئیس‌جمهوری ایالات متحده هشدار داد که هرگز به بزرگ‌ترین حامی تروریسم در جهان اجازه دستیابی به سلاح هسته‌ای را نخواهد داد.