احمد وحیدی، وزیر کشور جمهوری اسلامی ایران، پنجشنبه ۴ آبان (۲۶ اکتبر)، گفت که برای مهاجران افغان در ایران شناسنامه صادر نمیشود و تنها صدور شناسه یا کد شناسایی برای مهاجران «مجاز» در دستورکار قرار دارد.
او در هنگام سفر به استان مرکزی گفت که ورود مهاجران افغان به ایران یک موضوع «قدیمی» است که بر اساس بروز مشکلات در افغانستان، آنها برای برخوداری از امکانات وارد ایران شدهاند.
او گفت: «مردم و اتباع مهاجر کشور افغانستان انسانهای شریفی هستند، اینکه افرادی تلاش میکنند با ارائه آمارهای غلط بین برادران افغانستانی با ملت شریف ایران در نقاطی که مهاجرپذیرند تفرقه ایجاد کنند، محکوم است و با جدیت با آنها برخورد میشود.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
وزیر کشور ایران تاکید کرد که تنها صدور شناسه یا کد شناسایی برای مهاجران افغان «مجاز» در دستورکار قرار دارد و برخی از افراد فرق شناسه با شناسنامه را نمیدانند.
او گفت: «آمارهای ارائهشده بههیچعنوان درست نیست، برخی افراد فرق شناسه با شناسنامه را نمیدانند و اخیرا اعلام کردهاند که کشور قصد صدور شناسنامه برای مهاجران افغانستانی دارد، در صورتی که این خبر واقعیت ندارد و مانند قبل برای آنها شناسه صادر میشود، هیچ شناسنامهای برای افغانستانیهای مهاجر صادر نمیشود.»
ایران بیش از چهار دهه میزبان میلیونها مهاجر افغان بوده و با سرنگونی حکومت افغانستان در اوت ۲۰۲۱، روند مهاجرت قانونی و غیرقانونی به این کشور افزایش یافته است. برخی از شهروندان افغان بهدلیل ترس از انتقامجویی طالبان و برخی دیگر در جستوجوی کار به ایران سفر میکنند.
اما بهتازگی کارزارهایی مبنی بر اخراج مهاجران افغان در رسانههای اجتماعی شکل گرفته است. بخش زیادی از کارگران ساختمانی و کارخانههای تولیدی در ایران، افغاناند که با حداقل دستمزد به کار مشغولاند.
افغانستان زیر حاکمیت طالبان با بحران شدید مالی و انسانی مواجه است و در مقطع کنونی، درخواست شهروندان افغان از جمهوری اسلامی ایران این است که از اخراج آنها جلوگیری شود.
جمهوری اسلامی هزاران تن از شهروندان افغان را زیر پرچم لشکر «فاطمیون» برای جنگیدن در سوریه سربازگیری کرده بود. شمار زیادی از اعضای لشکر فاطمیون در جنگ کشته و زخمی شدند. اعضای لشکر فاطمیون پس از پایان مبارزه علیه دولت اسلامی (داعش) و مخالفان بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه، به ایران یا افغانستان بازگشتند. جمهوری اسلامی به اعضای لشکر فاطمیون تعهد داده بود که در ازای جنگیدن در سوریه، زمینه اقامت بلندمدت آنان را فراهم میکند.
نگرانی برخی مخالفان جمهوری اسلامی این است که زمینه برای اعطای شهروندی به نیروی نیابتی این نظام در سطح منطقه فراهم شود.