فراتر از هنر؛ تاثیر فرهنگی و اقتصادی جشنواره فیلم دریای سرخ عربستان سعودی

عربستان سعودی با بیش از ۸۰۰ پرده سینما در سراسر کشور، از لحاظ درآمد سینمایی در خاورمیانه پیشتاز است

جمانا الراشد، رئیس بنیاد فیلم دریای سرخ، در کنار امیلی بلانت و سینتیا ارفو  در جشنواره فیلم دریای سرخ‌‌ــ Instagram/redseafilm

چهارمین دوره جشنواره بین‌المللی فیلم دریای سرخ در یک جابه‌جایی قابل‌توجه از محل قبلی‌اش در ریتز کارلتون به میدان فرهنگی نوساز در منطقه تاریخی البلد در جده منتقل شده است.

به گزارش اسکوپ‌امپایر، این جشنواره که در سال ۲۰۱۹ به همت وزارت فرهنگ عربستان سعودی راه‌اندازی شد، بخشی از طرح ابتکاری «چشم‌انداز ۲۰۳۰» است و با پنج سالن سینما، یک سالن اجتماعات و فضاهایی ویژه برای رویدادهای صنعت سینما، نشان‌دهنده تعهد عربستان سعودی به پرورش فرهنگ سینمایی پررونق است.

صنعت فیلم رو به تحول عربستان سعودی

لغو ممنوعیت ۳۵ ساله سینما در عربستان سعودی در سال ۲۰۱۸ نقطه عطفی برای بخش سرگرمی این کشور بود.

سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های در سطح استاندارد جهانی، مانند احداث مجتمع‌های استودیویی در نئوم و العلا و تاسیس صندوقی ۱۰۰ میلیون دلاری برای فیلم، تصمیم راهبردی عربستان سعودی به ایجاد یک اکوسیستم جامع سینمایی را نشان می‌دهد.

عربستان سعودی اکنون با ۸۰۳ پرده سینما در سراسر کشور، از لحاظ درآمد سینمایی در خاورمیانه پیشتاز است و سهمی ۴۲ درصدی در مجموع درآمد سینمایی منطقه دارد.

رویدادی پرستاره

جشنواره فیلم دریای سرخ با حضور نمادهای صنعت فیلم، از جمله جانی دپ، مایکل مان، اسپایک لی، وایولا دیویس، و اندرو گارفیلد، توجه بین‌المللی را جلب کرده است. حضور این شخصیت‌ها نه تنها بر اعتبار جشنواره می‌افزاید، بلکه نقش رو به رشد عربستان سعودی در سینمای جهان را نیز برجسته می‌کند.

جذابیت عربستان سعودی به‌عنوان مقصدی برای فیلم‌سازی نیز با تخفیف مالیاتی ۴۰ درصدی برای تولیدات بین‌المللی، بیش از پیش افزایش یافته است. این مشوق، در کنار امکانات پیشرفته و حمایت دولتی قوی، عربستان سعودی را به مرکزی جذاب برای همکاری‌های سینمایی تبدیل کرده است.

تجلیل از فراگیری و نوآوری

جشنواره امسال میزبان ۱۲۱ فیلم است که نیمی از آن‌ها برای اولین بار به نمایش درمی‌آیند یا اولین اکران بین‌المللی‌شان است. هفت فیلم از ۱۶ فیلم بخش رقابت جشنواره را زنان کارگردانی کرده‌اند، که گواهی دیگر از تعهد این جشنواره به فراگیری و برابری جنسیتی است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

جشنواره امسال گسترش دامنه فعالیت‌های بنیاد فیلم دریای سرخ را نیز نشان می‌دهد و در بازارچه «سوق دریای سرخ» برای اولین بار پروژه‌هایی از آسیا به نمایش گذاشته می‌شود. فیلم‌سازان افغانستان، پاکستان، چین و فیلیپین در کلاس‌ها، بحث‌ها، و برنامه «استعدادها» شرکت خواهند کرد، که تبادل فرهنگی و فرصت‌های همکاری را تقویت می‌کند.

تمرکز بر پایداری زیست‌محیطی

جشنواره بین‌المللی فیلم دریای سرخ، همسو با اهداف توسعه پایدار سازمان ملل، گام‌هایی در راستای اولویت‌بخشی به مسئولیت زیست‌محیطی برداشته است. این ابتکار بازیافت زباله، کاهش استفاده از کاغذ از طریق کاربرد شیوه‌های دیجیتال، ترویج گزینه‌های سفر پایدار برای شرکت‌کنندگان را شامل می‌شود.

این اقدام‌ها با هدف معرفی این جشنواره به‌عنوان یک رویداد فرهنگی سازگار با محیط زیست طراحی شده‌اند.

رشد اقتصادی و اشتغال‌زایی

جشنواره بین‌المللی فیلم دریای سرخ فراتر از یک رویداد سینمایی، و محرکی برای رشد اقتصادی و اشتغال‌زایی است. فعالیت‌های این جشنواره در حوزه‌هایی مانند مدیریت رویداد، پذیرایی، و حمل‌و‌نقل فرصت‌های شغلی موقتی برای نیروی کار محلی ایجاد می‌کند.

از سال ۲۰۲۱، بنیاد فیلم دریای سرخ با تخصیص بودجه‌ای ۱۵ میلیون دلاری، از ۲۵۰ پروژه حمایت کرده است. برنامه‌هایی نیز که با مشارکت و همکاری بنیادهای بین‌المللی برگزار شده است به ترویج روایت‌های نوآورانه در سراسر منطقه کمک می‌کنند.

سرمایه‌گذاری فرهنگی و نمایش بین‌المللی

جشنواره بین‌المللی فیلم دریای سرخ نشان‌دهنده تعهد عربستان سعودی به سرمایه‌گذاری فرهنگی در چارچوب چشم‌انداز ۲۰۳۰ است. «بازار پروژه» این جشنواره که ۳۸ پروژه فیلم و تلویزیون را در مراحل مختلف ساخت به نمایش می‌گذارد، توجه جهانی را جلب و سرمایه‌گذاران را جذب کرده است.

امسال، ۲۸ درصد پروژه‌ها از آسیا هستند که نقش این جشنواره به‌عنوان پلی میان سینمای شرق و غرب را تقویت می‌کند.

برابری دسترسی و آموزش

جشنواره فیلم دریای سرخ در راستای اهداف توسعه پایدار ۴، ۵، و ۸، با ترویج دسترسی برابر به فرصت‌ها و آموزش، بر توانمندسازی استعدادهای جوان و جوامع کمتر‌دیده‌شده متمرکز است.

این جشنواره از طریق طرح‌های ابتکاری به‌اشتراک‌گذاری دانش و دسترسی به فناوری‌های پیشرفته فیلم‌سازی از فیلم‌سازان نوپا حمایت می‌کند. ریاست خانم جمانا الراشد بر این جشنواره نیز به‌نوبه خود گواه تعهد به برابری جنسیتی و ایجاد فضایی فراگیر برای زنان در صنعت فیلم است.  

در مجموع، جشنواره بین‌المللی فیلم دریای سرخ محرکی مهم برای رشد اقتصادی و فرهنگی در عربستان سعودی محسوب می‌شود. این جشنواره از طریق تقویت گردشگری، اشتغال‌زایی، سرمایه‌گذاری در طرح‌های ابتکاری فرهنگی و تقویت حضور بین‌المللی، در تولید ناخالص داخلی کشور مشارکت دارد.

جشنواره بین‌المللی فیلم دریای سرخ با تمرکز بر پایداری، فراگیری و نوآوری، راه را برای آینده‌ای پویاتر در صنعت فیلم خاورمیانه و فراسوی خاورمیانه هموار می‌کند.

بیشتر از فرهنگ و هنر