هزاران سوری در خیابان‌ها سرنگونی اسد را جشن گرفتند

روز جمعه مردم سوریه پرچم سه‌ستاره استقلال سوریه را برافراشتند و شعارهایی در تجلیل از پیروزی سر دادند

جشن خیابانی مردم سوریه به مناسبت سرنگونی بشار اسد-AFP

هزاران نفر از مردم سوریه روز جمعه ۲۳ آذر و پس از برپایی نماز جمعه در شهرهای مختلف این کشور از جمله دمشق و حلب با راهپیمایی در خیابان‌ها، جشن پیروزی انقلاب و سقوط بشار اسد را برگزار کردند. این برنامه با دعوت ابو محمد جولانی، با نام واقعی احمد الشرع، رهبر گروه اسلام‌گرای هیئت تحریر الشام برگزار شد.

سرنگونی بشار اسد، که پس از یک حمله برق‌آسای نیروهای مخالف صورت گرفت، نقطه عطفی در تاریخ معاصر سوریه به شمار می‌رود. اسد از کشور گریخت و به این ترتیب دوره‌ای که طی آن مخالفان سیاسی بازداشت، شکنجه یا اعدام می‌شدند، به پایان رسید. این تحول، پس از ۱۴ سال جنگ داخلی که بیش از ۵۰۰ هزار کشته و میلیون‌ها آواره بر جای گذاشت، امید به آینده‌ای جدید را در میان سوری‌ها زنده کرده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

به گزارش خبرگزاری فرانسه، روز جمعه هزاران نفر از مردم سوریه در نماز جمعه در مسجد تاریخی اموی دمشق گرد هم آمدند؛ صحنه‌ای که تا چند روز پیش تصورش غیرممکن بود. جمعیت پرچم سه‌ستاره استقلال سوریه را برافراشتند و شعارهایی در تجلیل از پیروزی سر دادند. یکی از شرکت‌کنندگان، گفت: «این اولین بار است که ما در چنین تجمع بزرگی حضور داریم. احساس می‌کنم از زندانی که در آن زندگی می‌کردیم آزاد شده‌ایم.»

در شهر حلب نیز مردم در میدان اصلی شهر گرد آمدند و با آتش زدن تصاویر بشار اسد و پدرش حافظ اسد، خشم خود را نسبت به دهه‌ها سرکوب نشان دادند. یکی از حاضران که افسر پلیس بود، گفت: «پدر و پسر اسد ما را سرکوب کردند، اما ما کشورمان را از ظلم آزاد کرده‌ایم.»

شهر سویدا نیز که سال‌ها مرکز اعتراضات ضد دولتی بود، شاهد جشن و سرور مردم در خیابان‌ها بود. هیثم حدیفه، یکی از ساکنان این شهر گفت: «شادی ما وصف‌ناپذیر است. تمام استان‌های کشور در حال جشن گرفتن این پیروزی بزرگ هستند.»

با سقوط رژیم اسد، مردم سوریه در تلاش‌اند تا به حقایق تلخ دوران حکومت او دست یابند. بسیاری به زندان‌ها، بیمارستان‌ها و سردخانه‌ها مراجعه کرده‌اند تا از عزیزان مفقود خود خبری به دست آورند. یکی از این افراد، ابو محمد، گفت: «تمام دنیا را زیرورو کردم تا خبری از سه نفر از اعضای خانواده‌ام پیدا کنم، اما چیزی نیافتم. تنها به یک سرنخ نیاز داریم، حتی یک درصد امید.»

با پیروزی هیئت تحریر الشام، گروهی که ریشه در القاعده دارد و از سوی بسیاری از کشورهای غربی به‌عنوان یک سازمان تروریستی شناخته می‌شود، جامعه جهانی با چالشی تازه روبه‌رو شده است. رهبران گروه، تلاش دارند رویکرد خود را تعدیل کنند و دولت موقت این اطمینان را داده که حقوق تمامی شهروندان سوریه و حاکمیت قانون حفظ خواهد شد.

رهبران کشورهای گروه هفت اعلام کرده‌اند که آماده‌اند از گذار سوریه به یک دولت فراگیر و غیر فرقه‌ای حمایت کنند. آن‌ها بر حفاظت از حقوق بشر، به‌ویژه حقوق زنان و اقلیت‌ها، تاکید کرده و خواستار پاسخگویی رژیم اسد برای جنایاتش شده‌اند.

در حالی که مردم سوریه از آزادی به دست آمده شادمان‌اند، این کشور همچنان با چالش‌های بزرگی مانند کمبود منابع، تورم شدید و پیامدهای جنگ و تحریم‌ها دست‌وپنجه نرم می‌کند. در این میان، اتحادیه اروپا با راه‌اندازی عملیات «پل هوایی»، ۵۰ تن تجهیزات بهداشتی را از طریق ترکیه به سوریه ارسال کرده است تا بخشی از نیازهای فوری مردم تامین شود.

با وجود این تحولات، تنش‌ها در منطقه همچنان ادامه دارد. اسرائیل پس از سرنگونی اسد، نیروهای خود را وارد منطقه حائل تحت نظارت سازمان ملل در بلندی‌های جولان کرد، اقدامی که با انتقاد گسترده بین‌المللی مواجه شده است. اسرائیل ادعا کرده که این اقدام برای دفاع از خود ضروری بوده و نیروهایش تا زمستان در این منطقه باقی خواهند ماند.

اکنون، سوریه در آستانه آینده‌ای نامعلوم ایستاده است؛ آینده‌ای که در آن امید و چالش، هر دو در کنار هم وجود دارند.

بیشتر از جهان