اکثریت مردم در ایالت خیبرپختونخوا حتی آماده نیستند ویروس کرونا را یک بیماری همهگیر بپذیرند و آن را جدی بگیرند. از سوی دیگر، عدهای نیز هستند که آن را توطئه یهودیان و هندوها میدانند و به این دلیل، حاضر نیستند هیچ یک از دستورات قرنطینه را رعایت کنند.
از یک سو، ایندیپندنت اردو یک ساله شد، از جانب دیگر یک ماه قرنطینه در خانهها سپری شد. بنابراین، نخست از همه، به تمامی همکاران اینپدیپندنت اردو این مناسبت نیک را مبارکباد عرض میکنم، پس از آن دوباره برمیگردیم جانب کرونا و ایام قرنطینه!
این بار، در پیوند با عدم رعایت قرنطینه از سوی شهروندان خیبرپختونخوا و این که چرا در خانهها نمیمانند، و نیز دلایلی که مسئولان حکومتی را درمانده و ناتوان ساخته است، اندکی بیشتر سخن خواهیم گفت. اگرچه دستورالعملهای دولت بسیار سختگیرانه است، اما در شهر پیشاور و مناطق همجوار، مردم بیهوده در بازارهای پرازدحام گشت وگذار میکنند، درحالی که هیچ کاری هم ندارند و اکثر بازارها هم بسته است.
کاملاً آشکار است که هنوز هم اغلب مردم و اذهان عمومی ویروس کرونا را به عنوان یک شوخی تلقی میکند. این در حالیست که بیشترین آمار مبتلایان در پیشاور گزارش شده است و تعداد زیادی از کشتهها مربوط به ایالت خیبرپختونخوا است. اکنون که ماه مبارک رمضان آغاز شده است، در بازارها ازدحام بیشتری به چشم خواهد خورد. اگرچه ادای نماز در مساجد از قبل در شهرهای بزرگ ممنوع اعلام شده است، اما هنوز هیچ مسجدی در شهرهای کوچک بسته نشده است و مردم هم از حضور در نمازهای میت دست برنداشتهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
دلیل این امر آن است که بخش بزرگی از مردم در ایالت خیبرپختونخوا حتی آماده نیستند که ویروس کرونا را به عنوان یک بیماری همهگیر بپذیرند و آن را جدی بگیرند. از سوی دیگر، عدهای نیز هستند که آن را توطئه یهودیان و هندوها میدانند، و به این دلیل حاضر نیستند هیچ یک از دستورات قرنطینه را رعایت کنند.
وقتی دولت دستورالعملهایی را برای تشدید قرنطینه صادر کرد، به مردم در همۀ استانها و فرمانداریها گفته شد که در خانه بمانند و در ضمن به ادارات فرمانداریها و شهرداریها، شهربانیها، معاونان آنان و مراکز فرماندهی پلیس دستور داده شد تا جهت تطبیق آن وارد عمل شوند و مردم را با استفاده از قوۀ قهریه وادار به ماندن در خانه کنند. اما متأسفانه شهروندان صدای مسئولان را با یک گوش شنیده و از دیگری خارج کردند.
معاونان فرمانداریها و شهرداریها شوراهایی را تشکیل دادند که در واقع وسیلهای آسان و مؤثر برای برقراری ارتباط با مردم در سطح روستاها است. همچنین از بزرگان خواسته شد تا همگان نمازهای جمعه و سایر نمازها را در خانههاشان بخوانند. آنوقت بود که موضعشان را آشکار کردند و فریاد زنان گفتند که ببینید، ما را از نماز و عبادت بازمیدارند، این خود توطئه آمریکاییهاست.
هنگامی که نتیجۀ آزمایش چند تن از اعضای «جماعت تبلیغ» در برخی از شهرها و قریهها مثبت اعلام شد و از سوی نهادهای دولتی به آنها دستور داده شد تا قرنطینه شوند، دیدگاه عام مردم آن بود که آمریکاییها از حرکت دعوت مبلغان هراس دارند، بنابر این عمدا در میان این گروه موارد مثبت کرونا را قرار دادهاند، زیرا جماعت تبلیغ تهدیدی برای یهودیان است. چرا ویروس کرونا هنوز در میان بقیۀ مردم شیوع ندارد؟
طبقۀ کارگر و به ویژه کارگران روزمزد، بیش از همه در معرض تهدید ویروس کرونا قرار دارند. قوم پشتون سرسختانه پابند آداب و رسوم خود هستند و حاضر به هیچ نوع سازش در این زمینه نیستند، دین و دیانت نیز جزئی از سنت آنان شده است و حاضر نیستند حرفی را در آن خصوص بشنوند. اگر در مناطق خیبرپختونخوا با کسی دست ندهید، او از شما خشمگین میشود و به دشمن مادامالعمرتان تبدیل خواهد شد. نرفتن به مراسم خاکسپاری کسی، با دشمنی آشکارا برابر است.
در همین رابطه، عید نواز شیرانی، دستیار بخشداری قریۀ داودشاه منطقۀ کرک، گفت: «ما یک برنامۀ آگاهیرسانی به مردم را با مشارکت بزرگان قومی انجام دادیم، با علمای دینی صحبت کردیم، از طریق بلندگوی مساجد بیانیههایی توسط مأموران پلیس مبنی بر بیرون نیامدن از خانهها منتشر کردیم و در ضمن کلیپهایی ویدیویی آماده کردیم و میان مردم به اشتراک گذاشتیم.»
او افزود: «ما روش عملیاتی معیاری (SOP) را در مساجد برای اقامه نماز تنظیم کردیم، و برای آگاهیرسانی به مردم در هر محل تابلوهایی نصب کردیم. هیچ جایی، از جمله در بانکها، باقی نماند که برنامۀ آگاهیرسانی به عموم مردم را پیش نبرده باشیم. مواد ضدعفونی هم به حد کافی میان مردم توزیع کردیم. اما واقعیت این است که وقتی صحبت از این میشود که افراد فقیر برای به دست آوردن یک لقمه نان از خانه بیرون نروند، باید پرسید پس چه کار کنند؟ بنابر این مردم حتی پس از دانستن و درک دقیق خطرات ناشی از کرونا، هنوز کار دلخواه خود را میکنند. اکنون که ماه رمضان است، مسئولیت ما بیش از پیش شده است. باز هم از مردم خواهش میکنیم که لطفاً در خانه بمانید!»
دوستصاحبزاده سلیم، معاون فرمانداری منطقۀ هنگو اظهار داشت : «آگاهی و دانش میان مردم کم است و عامل عمدۀ آن بی سوادی است. حکومت، تمامی تلاشهای خود را در واداشتن مردم به ماندن در خانههاشان انجام داده است، اما نهایتاً ما در برابر آنها درمانده شدهایم. زیرا با وجود آن که موارد مثبت مبتلایان در خیبرپختونخوا در حال افزایش است، آنان این بیماری همهگیر را جدی نمیگیرند. ما باید ماه رمضان را در خانهها بمانیم، آنگاه تلاشهای ما نتیجه خواهد داد.»
به همین ترتیب، سایر مقامات ارشد دولتی نیز همین موضع را دارند و میگویند که در برابر مردم ناتوان و درمانده شدهاند.