افزایش دو میلیون دلاری صادرات افغانستان به عربستان سعودی در یک سال گذشته

بازار عربستان سعودی با پشتوانه قدرت خرید بالای شهروندانش، به مقصدی مهم برای صادرات کالاهای تولید داخل افغانستان تبدیل شده است

قالی افغانستان از جمله صنایع پر طرفدار در کشورهای خاورمیانه است که به عربستان سعودی نیز صادر می‌شود‌ــAFP

با وجودی که بیشترین وابستگی اقتصادی و نیز تعاملات تجاری افغانستان با بازارهای ایران، پاکستان، چین و آسیای میانه است، عربستان سعودی به دلیل قدرت اقتصادی و توان خرید بالای شهروندانش، به یکی از مقاصد مهم برای صادرات محصولات محلی افغانستان تبدیل شده است.

عبدالسلام جواد، سخنگوی وزارت صنعت و تجارت رژیم طالبان، به ایندیپندنت فارسی گفت که میزان داد‌و‌ستد تجاری میان دو کشور رو به افزایش است. چنانچه در سال ۱۴۰۲، ارزش صادرات افغانستان به عربستان سعودی پنج میلیون دلار بود، اما این مبلغ در سال ۱۴۰۳ به هفت میلیون دلار افزایش یافت و به دلیل افزایش همکاری‌ها، تا پایان سال ۱۴۰۴ حتما همچنان افزایش خواهد یافت.

بر اساس اطلاعات سخنگوی وزارت صنعت و تجارت رژیم طالبان، اقلامی که از افغانستان به عربستان سعودی صادر می‌شوند عبارت‌اند از زعفران، کشمش، جلغوزه، خشکبار، ظروف آلومینیومی، پودر ابرک (سنگ میکا)، قالی، گلیم، صنایع‌دستی، پیاز، توت، بذر سبزیجات، توت‌ فرنگی، زیره سبز، زیره سیاه و محصولات قنادی که مشتری فراوانی در بازارهای عربستان سعودی دارند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

بازرگانان و شرکت‌هایی که میان افغانستان و عربستان سعودی فعالیت می‌کنند، محصولاتی مانند مواد اولیه تولید کفش، مواد خام موردنیاز شرکت‌های تولیدی، لوازم برقی، پلاستیک، نوشیدنی‌های انرژی‌زای غیرالکلی، رنگ مو، تار، مواد خام، پشم گوسفند برای تولید فرش، اشیای کاغذی، انواع لبنیات، اشیای بوریایی (حصیری) و محصولات کشاورزی را به افغانستان وارد می‌کنند.

طالبان از زمان بازگشت به قدرت، بر رویکرد «تعامل با همه کشورهای جهان با رویکرد دیپلماسی اقتصادمحور» تاکید دارند و در نزدیک به چهار سال گذشته، دریچه‌های روابط اقتصادی را به روی کشورهای چین، ایران، پاکستان، روسیه، عربستان سعودی، امارات متحده عربی و کشورهای آسیای میانه گشوده‌اند. آن‌ها از این فرصت‌ها برای استحکام پایه‌های قدرتشان استفاده و سعی می‌کنند در سایه آن به مشروعیت سیاسی نیز دست یابند.

سخنگوی وزارت صنعت و تجارت رژیم طالبان در مورد دورنمای تجارت میان افغانستان و عربستان سعودی گفت: «کشور عربستان سعودی به‌عنوان یک کشور قدرتمند در عرصه اقتصاد با توان بالای خرید اتباع آن، یکی از مقاصد صادراتی افغانستان به‌حساب می‌آید و خوشبختانه آمارها، افزایش صادرات افغانستان را نشان می‌دهد. به طوری که در حدود یک سال، دو میلیون دلار رشد صادراتی رقم خورده است.»

عبدالسلام جواد افزود: «بازارهای عربستان سعودی برای کالاهای صادراتی افغانستان ظرفیت خوبی دارند و در سال‌های آینده افزایش در میزان صادرات افغانستان به کشور عربستان سعودی را شاهد خواهیم بود.»

جواد در مورد میزان تجارت میان افغانستان و عربستان سعودی گفت که صادرات افغانستان به عربستان سعودی بیشتر از واردات است، چون برخی محصولات تولیدی در داخل افغانستان مانند فرش و خشکبار، مشتریان فراوانی در بازارهای عربستان سعودی دارند.

عربستان سعودی از سال‌ها پیش یکی از مقاصد افغان‌ها برای کار و نیز تجارت بوده است. بر اساس آماری مربوط به سال ۲۰۲۲، بیش از ۱۳ میلیون و ۳۸۰ هزار نفر از جمعیت ۳۲ میلیون و ۲۰۰ هزار نفری در عربستان سعودی مهاجرند و جمعیت افغان‌های مقیم عربستان سعودی ۱۳۲ هزار نفر براورد شده است. بیشتر افغان‌های ساکن عربستان سعودی در بخش‌های هتلداری، مغازه‌داری، رانندگی، کارگری در ساختمان‌ها و تجارت میان عربستان سعودی و افغانستان فعالیت می‌کنند.

سخنگوی وزارت صنعت و تجارت رژیم طالبان گفت نقش مهاجران افغان در داد‌و‌ستد تجاری میان افغانستان و عربستان سعودی برجسته است و بخشی از جامعه مهاجران افغان مقیم عربستان سعودی، در زمینه تجارت و اقتصاد دستاوردهای خوبی داشته‌اند و اکنون به‌عنوان «صنعتگر، سرمایه‌گذار و کارآفرین» فعالیت می‌کنند.

امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان، اواسط فروردین، در سفری به عربستان سعودی با بازرگانان و جامعه مهاجر افغان مقیم این کشور ملاقات کرد و از آنان خواست با استفاده از دستاوردهایشان در عربستان سعودی، به افغانستان برگردند و در بخش‌های مختلف سرمایه‌گذاری کنند. امیرخان متقی گفت مهاجران افغان در عربستان سعودی از میزبانی و امکاناتی که در عربستان سعودی دارند خرسندند و از جمله مهاجران موفق در عرصه کسب‌وکار در این کشور محسوب می‌شوند.

بیشتر از اقتصاد