یک جنگنده پاکستانی ساخت چین که در اختیار نیروی هوایی پاکستان است، روز چهارشنبه دستکم دو هواپیمای نظامی هندی را سرنگون کرد. آنچه دو مقام آمریکایی در گفتگو با خبرگزاری رویترز آن را نقطه عطفی مهم برای این جنگنده پیشرفته چینی توصیف کردند.
سخنگوی نیروی هوایی هند در پاسخ به سوالی درباره این گزارش رویترز، اعلام کرد که نظری ندارد.
واشینگتن عملکرد این جنگنده پیشرفته ساخت چین را در مقابل رقیب غربی، بهدقت زیر نظر دارد تا از توانایی احتمالی پکن در درگیریهای احتمالی بر سر تایوان یا منطقه وسیعتر هند و اقیانوس آرام به اطلاعات جامعتری دست آید.
یکی از مقامهای آمریکایی که نخواست نامش فاش شود، به رویترز گفت: «با اطمینان بالا میتوان گفت که پاکستان برای شلیک موشکهای هوابههوا به سوی جنگندههای هندی از جنگنده چینی جیــ۱۰ (J-10) استفاده کرد و توانست دستکم دو جنگنده هند را ساقط کند.»
یک مقام آمریکایی دیگر هم گفت یکی از جنگندههای ساقطشده هند، از نوع جنگنده فرانسوی رافال بود.
هر دو مقام تایید کردند که جنگندههای افــ۱۶ پاکستان ساخت شرکت آمریکایی لاکهید مارتین، در این حمله شرکت نداشتند.
دهلینو از دست دادن هیچ یک از جنگندههایش را تایید نکرده و به جای اعلام کرد که علیه زیرساختهای «تروریستی» در خاک پاکستان حملاتی موفق انجام داده است.
قدرتهای جهانی از جمله آمریکا، روسیه و چین از این دو کشور پرجمعیت و مسلح به سلاح هستهای خواستهاند خویشتنداری کنند.
در فرانسه، شرکت داسو اویاسیون (Dassault Aviation)، سازنده رافال، و کنسرسیوم امبدآ (MBDA) سازنده موشکهای هوابههوای متئور (Meteor)، به دلیل تعطیلات عمومی در فرانسه برای اظهارنظر در دسترس نبودند.
اگرچه رویترز پیشتر در روز چهارشنبه به نقل از مقامهای محلی در هند گزارش داده بود که سه هواپیمای هندی ساقط شدهاند، این نخستین تایید رسمی از سوی منابع غربی مبنی بر نقش داشتن جنگندههای چینی ارتش پاکستان در این سرنگونیها است.
خواجه محمد آصف، وزیر دفاع پاکستان، روز پنجشنبه به رویترز گفت که از جنگنده جیــ۱۰ برای سرنگون کردن سه هواپیمای رافال ساخت فرانسه که هند به تازگی خریداری کرده، استفاده شده است.
پاکستان ادعا میکند در نبرد هوایی، در مجموع پنج جنگنده هندی را سرنگون کرده است.
جنگنده رافال و مدل جیــ۱۰ که پاکستان استفاده کرد، هر دو بهعنوان جنگندههای نسل ۴.۵ شناخته میشوند که آنها را در خط مقدم فناوری جنگندهها قرار میدهد.
تحلیلگران غربی و منابعی در صنعت دفاعی گفتهاند که عملکرد واقعی برخی سلاحهای پیشرفته که ممکن است در درگیریهای آتی بین قدرتهای بزرگ استفاده شوند، با جزئیات بسیار بررسی خواهد شد. با این حال تاکید کردند که برای نتیجهگیری قطعی هنوز زود است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
داگلاس بری، پژوهشگر ارشد در زمینه هوافضای نظامی در موسسه بینالمللی مطالعات راهبردی گفت: «گروههای نظامیهوایی در چین، آمریکا و چند کشور اروپایی بهشدت علاقهمندند تا درباره تاکتیکها، تکنیکها، روشها، تجهیزات مورداستفاده، آنچه موثر بود و آنچه نبود، اطلاعات واقعی و حقیقی بهدست آورند.»
در شبکههای اجتماعی، رویارویی موشک هوابههوای پیالــ۱۵ (PL-15) ساخت چین و موشک متئور ساخت کنسرسیوم اروپایی امبدآ (MBDA) برجسته شده است، اما تحلیلگران خاطرنشان میکنند هنوز جزئیات حیاتی مانند اینکه آیا از موشکهای متئور استفاده شد یا اینکه چگونه استفاده شدند، مشخص نیست. یکی از منابع غربی در صنعت دفاعی گفت: «در حال حاضر امکان قضاوت وجود ندارد و ما چیز زیادی نمیدانیم.»
هند و پاکستان که هر دو به سلاح هستهای مجهزند، تاکنون سه جنگ بزرگ و چندین درگیری کوچک داشتهاند. شب پنجشنبه، انفجارهایی در شهر جامو، در منطقه کشمیر هند، رخ داد که منابع نظامی هند آن را حمله پهپادی احتمالی پاکستان دانستند؛ حملهای که در دومین روز درگیریهای دو کشور صورت گرفت.
پاکستان روز پنجشنبه اعلام کرد که شب قبل، ۲۵ پهپاد هندی را سرنگون کرده، در حالی که هند مدعی است پدافند هواییاش حملات پهپادی و موشکی پاکستان به اهداف نظامی را دفع کرده است.