خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه به نقل از منابع آگاه گزارش داد که ایالات متحده، توماس باراک، دوست قدیمی دونالد ترامپ و سفیر فعلی آمریکا در ترکیه، را بهعنوان فرستاده ویژه در امور سوریه منصوب خواهد کرد.
این تصمیم پس از آن است که هفته گذشته رئيسجمهوری آمریکا در سفر به عربستان سعودی از لغو تحریمهای ایالات متحده علیه سوریه خبر داد.
انتخاب باراک بهعنوان نماینده ویژه در امور سوریه نشان میدهد آمریکا به این نکته توجه دارد از زمان سرنگونی بشار اسد در ماه دسامبر و پایان ۱۴ سال جنگ داخلی در این کشور، ترکیه نفوذ گستردهای بر دمشق پیدا کرده است.
مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده، روز سهشنبه در کمیته روابط خارجی سنا گفت که به کارکنان سفارت ترکیه، از جمله توماس باراک، اجازه میدهد با مقامهای محلی در سوریه همکاری کنند تا بفهمند به چه نوع کمکی نیاز دارند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
روبیو گفت: «ما میخواهیم به موفقیت دولت الشرع کمک کنیم، زیرا در غیر این صورت جنگ داخلی تمامعیار و هرجومرج در آن کشور رخ خواهد داد که کل منطقه را بیثبات میکند.»
او افزود: «اگر به تاریخ این منطقه نگاه کنید، میبینید زمانی که سوریه بیثبات است، کل منطقه نیز بیثبات میشود و این موضوع پس از بهار عربی که به شورش علیه اسد انجامید، بهوضوح مشاهده شد. این تحولات کل منطقه را بیثبات و سوریه را عملا به زمین بازی گروههای جهادی مانند داعش و دیگران تبدیل کرد که از آنجا برای فعالیت و بیثبات کردن سایر کشورهای منطقه استفاده کردند.»
وزیر خارجه آمریکا همچنین گفت: «در ماه دسامبر تغییراتی را در سوریه شاهد بودیم و خبر بد این است که افبیآی پیشینه چهرههای دولت انتقالی را بررسی نکرده است. بله، آنها درگذشته مشکلاتی داشتند و ما این را میدانیم. اما در مقابل، اگر با آنها تعامل داشته باشیم، ممکن است نتیجه بدهد، ممکن است هم ندهد. اما اگر با آنها تعامل نکنیم، شکست کاملا قطعی خواهد بود.»
وزیر خارجه آمریکا افزود: «در واقع، بنا بر ارزیابی ما، مقامهای دولت انتقالی با توجه به چالشهایی که با آن مواجهاند، تا فروپاشی احتمالی و آغاز جنگ داخلی تمامعیار با ابعاد گسترده شاید تنها چند هفته و نه چند ماه، فاصله داشته باشند. این جنگ عملا میتواند به تجزیه سوریه منجر شود.»
با این حال مارکو روبیو گفت: «خبر خوب این است که یک هویت ملی سوری وجود دارد. سوریه یکی از معدود جاهایی در خاورمیانه است که علویها، دروزیها، مسیحیان، سنیها، شیعیان و کردها کنار هم تحت پرچم یک هویت سوری زندگی میکردند؛ تا زمانی که این پیوند را قصابی به نام اسد شکست و آنها را علیه هم تحریک کرد. بنابراین، آنها با چالشهای متعددی مواجهاند.»
بنا بر اعلام وزارت خارجه ترکیه، روز سهشنبه در واشینگتن با حضور توماس باراک نشستی بین آمریکا و ترکیه با محوریت سوریه برگزار و در آن در مورد کاهش تحریمها و تلاشها برای مقابله با تروریسم بحث شد.
ایالات متحده تا زمان اعلام ترامپ مبنی بر «توقف تحریمها،» به دنبال رویکردی گامبهگام برای کاهش تحریمهای سوریه بود. ترامپ میگوید هدفش از لغو تحریمهای دمشق، فرصت دادن به سوریه برای بهبودی پس از سالها جنگ ویرانگر است. رئیسجمهوری آمریکا تاکید کرد که این تصمیم را پس از گفتگو با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی و رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه، گرفته است.
ترامپ در روز چهاردهم مه با احمد الشرع، رئیسجمهوری موقت سوریه، در عربستان سعودی دیدار کرد و از او خواست که روابط دمشق را با اسرائیل عادی کند.
تحریمهای ایالات متحده سبب شده بود سوریه از سیستم مالی جهانی جدا و منزوی شود. اکنون لغو این تحریمها راه را برای تعامل بیشتر سازمانهای بشردوستانه در آن کشور هموار میکند و سرمایهگذاری و تجارت خارجی را در دمشق که به دنبال بازسازی است، تسهیل خواهد کرد.