با وجود گذشت بیش از چهار سال از آغاز پروژه بازسازی ورزشگاه آزادی تهران، مدیران ورزش جمهوری اسلامی و سپاه پاسداران همچنان در تکمیل آن ناتوان ماندهاند و دهها وعده پیشین خود را زیر پا گذاشتهاند.
در تازهترین مورد، مدیرعامل شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی، زیرمجموعه وزارت ورزش و جوانان، میگوید: «با توجه به شرایط پیشآمده، کار بازسازی پروژه آزادی تا حدودی به تعویق افتاد، اما بازسازی در حال اجرا است و تقریبا ۳۰ درصد پیشرفت داشتیم. کار بازسازی زمانبر است و امکان اتمام کار بازسازی ورزشگاه آزادی زودتر از پایان سال ۱۴۰۵ وجود ندارد.»
بازسازی سکوهای ورزشگاه آزادی از خرداد ۱۴۰۳ به قرارگاه خاتمالانبیا، وابسته به سپاه پاسداران، واگذار شد، اما برخلاف وعدههای اولیه مدیران این نهاد نظامی و احمد دنیامالی، وزیر ورزش و جوانان، روند بازسازیها در بهمن سال گذشته تمام نشد و حالا جدیدترین تاریخ آن نیز دستکم پایان سال آینده (۱۴۰۵) اعلام شده است.
در مسابقه فروردینماه امسال میان تیم ملی فوتبال ایران با امارات در رقابتهای انتخابی جام جهانی ۲۰۲۶، نورافکنهای ورزشگاه در میانه مسابقه ناگهان خاموش شدند و وقفه نیمساعته در جریان مسابقه، به یک رسوایی جدید برای مدیران جمهوری اسلامی تبدیل شد. پیش از این دیدار نیز رختکنهای آزادی در جریان مسابقه پرسپولیس و النصر (بازیهای لیگ نخبگان آسیا) پر از آب شده بود.
استدلال تازه محمدعلی ثابتقدم، مدیرعامل شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی، درباره عقب افتادن روند بازسازی به دلیل «شرایط به وجودآمده»، به حمله ۱۲ روزه ارتش اسرائیل به مواضع جمهوری اسلامی در خاک ایران اشاره دارد. کانال تلگرامی اطلاعرسانی وزارت ورزش هم پیش از این خبر داده بود در طول این جنگ و با هدف مقابله با حملات اسرائیل، بخشی از امکانات مجموعه ورزشی آزادی در اختیار نهادهای نظامی و سپاه پاسداران قرار داده شد.
ثابتقدم در پاسخ به این سوال که میزان اعتبارات پیشبینیشده برای بازسازی ورزشگاه آزادی چقدر است، پاسخ داد: «سازمان برنامه و بودجه هنوز اعتبارات ۱۴۰۴ را تخصیص نداده که ما براورد بودجه برای کار بازسازی آزادی را داشته باشیم و ارزیابی کنیم که اعتبار تخصیصیافته کافی است یا خیر.» این در حالی است که تابستان سال گذشته اعلام شد دولت ابراهیم رئیسی هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان بودجه در اختیار قرارگاه خاتمالانبیای سپاه قرار داده است.
داود رفعتی، دبیر ستاد استاندارسازی ورزشگاهها در فدراسیون فوتبال ایران، ۱۸ خرداد خبر داد که به دلیل این بحران، پرسپولیس و استقلال مانند سال گذشته، تا پایان نیمفصل لیگ جدید فوتبال ایران نمیتوانند از رقبایشان در ورزشگاه آزادی میزبانی کنند و درهای آزادی تنها برای دربی تهران (دیدار پرسپولیس و استقلال) و دو مسابقه پرتماشاگر مقابل تراکتور و سپاهان، به روی این دو تیم و هوادارانشان باز خواهد شد.
حالا سخنان جدید مدیرعامل شرکت تجهیز و توسعه اماکن ورزشی نشان میدهد پرسپولیس و استقلال نهتنها در فصل جاری، بلکه در فصل بعد نیز باید میزبانی از اکثر دیدارهای خانگی خود در تنها ورزشگاه دارای استاندارهای فیفا را فراموش کنند.
ورزشگاه آزادی تهران که تا پیش از انقلاب ورزشگار آریامهر نام داشت، در دوران حکومت محمدرضاشاه پهلوی و با امکانات دهه ۱۳۵۰، از مرحله ابتدایی تا افتتاح و رونمایی، طی تنها ۱۷ ماه ساخته شد تا میزبان جام ملتهای آسیا و بازیهای آسیایی باشد. در کشورهای حاشیه خلیج فارس، هم ورزشگاه خانگی الهلال عربستان سعودی فقط در ۹۰ روز ساخته شد؛ یعنی در چهار سالی که برای بازسازی سکوهای آزادی وقت تلف شد، سعودیها و بسیاری از کشورهای جهان میتوانستند ۱۶ ورزشگاه جدید بسازند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مدیران نظام جمهوری اسلامی ایران طی بیش از ۴۶ سالی که از پیروزی انقلاب اسلامی میگذرد، نتوانستهاند حتی یک ورزشگاه استاندارد و بینالمللی فوتبال بسازند و ورزشگاه آزادی همچنان تنها ورزشگاه بینالمللی ایران است که از نظر استاندارهای فیفا تایید شده است.
فروردین امسال، محسن خمارلو، مدیر مجموعه ورزشی آزادی، در پاسخ به انتقادهای مهدی طارمی، کاپیتان تیم ملی فوتبال ایران، از «وضعیت اسفناک» بازسازی ورزشگاه آزادی مدعی شد: «این صحبتها خوب نیست. همه برای نظام زحمت میکشند و دستگاههای نظارتی باید به این موضوع ورود پیدا کنند. این حرفها خستگی را به تن همه باقی میگذارد. درحالی که باید حاشیهها را کم کنیم تا به شرایط مطلوب برسیم.»
تلاش محسن خمارلو برای پروندهسازی علنی علیه ستاره تیم ملی ایران و عضو باشگاه اینترمیلان، به این دلیل بود که مهدی طارمی پس از بازگشت به ایران و حضور در ورزشگاه آزادی برای دو مسابقه ایران در مرحله انتخابی جام جهانی، از نبود امکانات اولیه در این ورزشگاه و غیرواقعی بودن ادعاهای وزارت ورزش و فدراسیون فوتبال درباره بازسازی و تجهیز آزادی انتقاد کرده بود.