اعتراف رهبر حزب‌الله: توانایی‌ و قدرت اسرائیل را دست‌کم گرفته بودیم

«می‌دانستیم احتمال شنود وجود دارد، اما نمی‌دانستیم این نظارت تا این حد وسیع و تقریبا همه‌جانبه است»

روستایی در جنوب لبنان- Mahmoud ZAYYAT / AFP

نعیم قاسم، دبیرکل حزب‌الله لبنان، اذعان کرد که رهبران این گروه شبه‌نظامی تا پیش از عملیات انفجار پیجرهای اعضا و فرماندهان حزب‌الله در سپتامبر ۲۰۲۴، توانایی‌های اطلاعاتی و امنیتی اسرائیل را به‌شدت دست‌کم گرفته بودند.

قاسم در مصاحبه‌ای که شبکه المیادین، رسانه نزدیک به حزب‌الله، روز سه‌شنبه منتشر کرد، گفت تحقیقات پس از این انفجارها، نقایص جدی را در روند تدارکات و تهیه تجهیزات حزب‌الله آشکار کرد که به بیش از یک سال پیش بازمی‌گردند.

او تصریح کرد: «ما نمی‌دانستیم زنجیره تامین‌ ما لو رفته است.» سپس افزود اگرچه بررسی‌های امنیتی حزب‌الله نتوانست مواد منفجره‌ای را که درون هر دستگاه پیجر جاسازی شده بود، شناسایی کند، «نیروهای ما در روزهای منتهی به انفجارها، به وجود مشکلی در این دستگاه‌ها مشکوک شده بودند».

به گفته دبیرکل حزب‌الله، برای بررسی دقیق‌تر این پیجرها، تلاش‌هایی هم صورت گرفت. از جمله تلاش برای باز کردن آن‌ها، چون برخی نشانه‌ها تردیدهایی ایجاد کرده بودند و تلویحا اشاره کرد که احتمالا همین تلاش‌ها باعث شدند اسرائیل پیجرها را زودتر از موعد برنامه‌ریزی‌شده، منفجر کند.

قاسم که پس از ترور حسن نصرالله، رهبری این گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران را برعهده گرفت، همچنین اذعان کرد که حزب‌الله از این سطح پیشرفت توانایی‌های اطلاعاتی و نظارتی اسرائیل هیچ تصوری نداشت. او گفت که می‌دانستیم احتمال شنود وجود دارد، اما نمی‌دانستیم این نظارت تا این حد وسیع و تقریبا همه‌جانبه است.

رهبر حزب‌الله تخمین زد که اسرائیل از زمان پایان جنگ دوم لبنان، یعنی ۱۷ سال گذشته به‌طور مستمر در حال جمع‌آوری اطلاعات از طریق نظارت هوایی بوده  است و افزود که حزب‌الله «نتوانست عمق این نفوذ را درک کند».

با این حال، ادعا کرد تاکنون مدرکی از نفوذ در میان اعضای سطح بالای حزب‌الله به دست نیامده است و هیچ شواهدی مبنی بر نفوذ انسانی گسترده وجود ندارد.

حمله پیجرها در واقع آغازگر عملیات نظامی اسرائیل علیه حزب‌الله بود که پس از حدود یک سال درگیری‌های مرزی پراکنده‌ــ که از روز بعد از حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳ گروه حماس به اسرائیل آغاز شد‌ــ به‌طور رسمی کلید خورد. این درگیری‌ها در نهایت در ماه نوامبر ۲۰۲۴ با توافق آتش‌بس به میانجی‌گری ایالات متحده، پایان یافت.

قاسم در گفتگو با المیادین، درباره دلیل حملات روزانه حزب‌الله به اسرائیل به‌جای ورود تمام‌عیار به جنگ، توضیح داد: «نتیجه یک جنگ تمام‌عیار از پیش قابل‌پیش‌بینی بود. چنین جنگی نیازمند سطحی از آمادگی بود که ما نداشتیم. بنابراین مجبور شدیم نبردی با حمایت محدود را شروع کنیم تا تحولات را از نزدیک زیر نظر بگیریم و بر اساس سیر وقایع تصمیم‌های شفاف‌تری بگیریم.»

او همچنین ادعا کرد حماس پیش از حمله ۷ اکتبر، با حزب‌الله هماهنگی خاصی انجام نداده بود و این دو گروه، در روزهای بعد از آن حمله درباره اینکه آیا حزب‌الله باید حملاتش را تشدید کند، گفتگو کردند.

قاسم تاکید کرد: «اقدامی بیش از حمایت هم در نتیجه جنگ تفاوتی ایجاد نمی‌کرد. ما به این نتیجه رسیدیم که تجاوز اسرائیل بسیار شدید است و تازه این حملات شدید تحت حمایت آمریکا و در چارچوب قواعد جدید درگیری انجام می‌شدند.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

با این حال قاسم در واکنش به حملات اخیر اسرائیل به مواضع حزب‌الله در لبنان، تهدید کرد که «مقاومت تا ابد منتظر نمی‌ماند و این صبر هم حدی دارد».

اسرائیل اعلام کرده است که طبق توافق آتش‌بس، حق دارد در برابر تهدیدهای قریب‌الوقوع حزب‌الله واکنش نشان دهد و حزب‌الله را به نقض آتش‌بس متهم می‌کند؛ اتهامی که حزب‌الله رد می‌کند.

قاسم در پایان این گفتگو افزود: «میان پیروزی و شهادت، گزینه سومی وجود ندارد. ما گزینه‌ای به نام تسلیم نداریم.»

در آخرین تحولات، ارتش اسرائیل روز سه‌شنبه ۱۷ تیر اعلام کرد که در حمله پهپادی روز دوشنبه به روستای دیر کیفا در جنوب لبنان، علی عبدالحسن حیدر، یکی از فرماندهان ارشد گردان‌های «نخبه» رضوان را کشته است. بنا بر اعلام ارتش اسرائیل، حیدر یکی از مسئولان عملیاتی ارشد گردان‌های رضوان بود و برای تصرف منطقه جلیله (گالیلا) در شمال اسرائیل برنامه داشت. ارتش اسرائیل افزود یک عضو دیگر حزب‌الله نیز در یک حمله پهپادی دیگر در همین روز کشته شد.

از سوی دیگر توماس باراک، نماینده ویژه دونالد ترامپ در سوریه و لبنان، روز دوشنبه هفته جاری به بیروت سفر کرد تا با مقام‌های عالی لبنان درباره طرح ایالات متحده برای «خلع سلاح حزب‌الله» گفتگو کند. او پس از دیدار با ژوزف عون، رئیس‌جمهوری لبنان، گفت از پاسخ بیروت به طرحش مبنی بر خلع سلاح حزب‌الله «راضی» و «سپاسگزار» است.

باراک در یک کنفرانس خبری افزود: «من از واکنش لبنان سپاسگزارم. آنچه امروز به آن نیاز داریم، زمانی به منظور در نظر گرفتن جزئیات همکاری برای رسیدن به خواسته‌هایمان است. لبنان هم باید از فرصت فعلی که برای این کشور فراهم شده است، به بهترین شکل استفاده کند. اگر لبنان اراده تغییر داشته باشد، ایالات متحده از این کشور حمایت می‌کند.»​​​​​

بیشتر از جهان