رئیسجمهوری لبنان صبح روز شنبه ۵ ژوئیه (۱۴ تیر) رسما به حزبالله هشدار داده و خواستار ارائه پاسخی فوری به پیشنهادهای فرستاده ویژه آمریکا در امور سوریه شده است.
منابع مطلع این خبرگزاریها افزودند که سه مقام ارشد و روسای قوای سهگانه لبنان توافق دارند که دوران در اختیار داشتن سلاح، بدون نظارت دولت لبنان، به پایان رسیده و «هیچ گروهی نباید کشور را به سوی ویرانی سوق دهد».
همچنین نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان، پیامی صریح و جداگانه برای حزبالله فرستاده و هشدار داده است: «اگر پاسخ ندهید، بدون شما ادامه میدهیم.» این منابع خبری میافزایند، اکنون پیگرد عناصر مسلح حزبالله، که روز گذشته در خیابانهای بیروت ظاهر شدند، آغاز شده است. این اتفاق موجب شد نواف سلام، نخستوزیر لبنان، نیز با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی اکس، عملکرد عناصر حزبالله در پایتخت لبنان را «توجیهناپذیر» بخواند و تاکید کند که «چنین اقداماتی به هیچوجه پذیرفتنی نیست».
او اعلام کرد که با وزرای کشور و دادگستری لبنان تماس گرفته و از آنان خواسته است تمامی اقدامات لازم برای اجرای قانون، بازداشت و محاکمه عاملان این اقدامات را انجام دهند. به گزارش العربیه، انتشار تصاویر گروههای مسلح و نقابدار وابسته به حزبالله، که عصر جمعه در خیابانهای منطقه الحمراء بیروت، بهطور سازمانیافته حضور یافتند، واکنش منفی افکار عمومی لبنان را در پی داشت و بسیاری آن را یادآور دوران جنگ داخلی و بیثباتی امنیتی این کشور دانستند.
منابع خبری روز جمعه هفته گذشته گزارش دادند که حزبالله مراحل تدوین نهایی پاسخ خود به «طرح آمریکا» را در دست دارد. این طرح را توماس باراک، سفیر آمریکا در ترکیه و نماینده ویژه این کشور در امور سوریه، در جریان سفرش در ۱۹ ژوئن به لبنان ارائه کرد. طبق این گزارش، حزبالله با اصل «گام به گام» در این طرح موافق است، اما حاضر نیست زمان مشخصی را برای تحویل سلاحهایش تعیین کند.
بازنگری راهبردی حزبالله
خبرگزاری رویترز نیز به نقل از سه منبع آگاه گزارش داد که حزبالله لبنان پس از پایان جنگ با اسرائیل، فرایند بازنگری راهبردی وسیعی را آغاز کرده و در حال بررسی کاهش نقش نظامی خود بهعنوان یک گروه مسلح است. با این حال، این گروه هنوز تمایلی به خلع سلاح کامل ندارد.
این منابع گفتند حزبالله به این نتیجه رسیده که زرادخانه عظیم این گروه اکنون به باری سنگین برای آنان تبدیل شده است و احتمالا برخی از سلاحهای سنگین خود مانند موشکها و پهپادهایی را، که تهدید جدی برای اسرائیل محسوب میشوند، از مناطقی در لبنان خارج خواهد کرد. شرط حزبالله برای این عقبنشینی این است که اسرائیل نیز از جنوب لبنان عقبنشینی کند و حملاتش را علیه حزبالله متوقف سازد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
با این حال این گروه قصد دارد بخشی از سلاحهای سبک و ضدتانک را برای مقابله با تهدیدهای احتمالی آینده نگه دارد.
طرح پیشنهادی آمریکا، که جزئیات آن را خبرگزاری فرانسه تایید کرده است، شامل سه بند اصلی است: «تعهد رسمی مبنی بر انحصار سلاح در اختیار دولت لبنان در سراسر کشور»، «تعیین و کنترل مرزهای لبنان و سوریه» و «اجرای اصلاحات مالی و اقتصادی».
ادامه حملات اسرائیل
از نوامبر ۲۰۲۴ آتشبس میان حزبالله لبنان و اسرائیل برقرار شد، توافقی که پس از یک سال درگیری مستقیم (از سپتامبر ۲۰۲۳ تا آن زمان) به اجرا درآمد و از ۲۷ نوامبر عملیاتی شد. با این حال اسرائیل همچنان به حملاتش در مناطق مختلف لبنان بهویژه در جنوب این کشور ادامه میدهد و مدعی است این حملات برای هدف قرار دادن مواضع و اعضای حزبالله صورت میگیرد. اسرائیل تاکید کرده است که اجازه نمیدهد حزبالله پس از آتشبس توان نظامیاش را بازسازی کند و تا زمانی که دولت لبنان این گروه را خلع سلاح نکرده است به حملات خود ادامه خواهد داد.
براساس توافق آتشبس، که با میانجیگری آمریکا انجام شد، حزبالله موظف شد از منطقه جنوبی رود لیتانی، که حدود ۳۰ کیلومتری مرز اسرائیل است، عقبنشینی کند و مواضع نظامی خود را برچیند. در مقابل ارتش لبنان و نیروهای حافظ صلح سازمان ملل در آن مناطق مستقر خواهند شد. همچنین اسرائیل موظف است از مناطقی که طی جنگ تصرف کرده بود خارج شود. هرچند تلآویو همچنان در پنج بلندی راهبردی باقی مانده که لبنان خواستار خروج کامل نیروهای اسرائیلی از آنها است.