قانونگذاران بریتانیایی در گزارشی که روز پنجشنبه ۱۰ جولای (۱۹ تیر) منتشر شد، اعلام کردند جمهوری اسلامی ایران تهدیدی گسترده و قابلتوجه برای بریتانیا محسوب میشود.
رویترز نوشته است اگرچه این تهدید در سطح تهدیدهای روسیه یا چین نیست، اما رو به افزایش است و دولت بریتانیا آمادگی کامل برای مقابله با آن را ندارد. کمیته اطلاعات و امنیت پارلمان بریتانیا اعلام کرد تهدید جمهوری اسلامی ایران شامل طیفی از اقدامات، از حملات فیزیکی و احتمال ترور مخالفان و اهداف یهودی، تا جاسوسی، عملیات سایبری تهاجمی و تلاش برای توسعه سلاح هستهای را شامل میشود.
کوین جونز، رئیس این کمیته در بیانیهای گفت: «ایران در تمام ابعاد تهدیدهایی که باید نگرانشان باشیم، حضور دارد. ما همچنان بابت اینکه سیاست دولت بریتانیا در قبال ایران، تنها به مدیریت بحران متمرکز بوده و عمدتا تحت تاثیر نگرانی درباره برنامه هستهای ایران قرار دارد، نگران هستیم، زیرا دیگر مسائل نادیده گرفته شدهاند.»
سفارت جمهوری اسلامی ایران در لندن نیز امروز در واکنش به این گزارش، اتهامات مطرحشده را «بیاساس، سیاسی و خصمانه» خواند و در بیانیه خود افزود: «چنین اتهاماتی نه تنها افتراآمیز، بلکه خطرناک هستند؛ چراکه تنشهای غیرضروری را دامن میزنند و اصول دیپلماتیک را تضعیف میکنند.»
در گزارش پارلمان بریتانیا تاکید شد که دولت بریتانیا باید بهطور کامل بررسی کند که آیا این سلسله تهدیدهای تروریستی، میتواند منجر به این شود که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران را بهعنوان یک گروه تروریستی معرفی کنند یا خیر؛ اقدامی که برخی از نمایندگان پارلمان این کشور مدتهاست خواستار آن هستند.
با وجود اینکه جمعآوری اطلاعات این گزارش در اوت ۲۰۲۳ به پایان رسیده، اما نمایندگان پارلمان تاکید کردهاند که توصیههایشان همچنان مرتبط و ضروری است. سال گذشته، رئیس سازمان امنیت داخلی بریتانیا (امآی۵) اعلام کرد از ژانویه ۲۰۲۲ این سازمان و پلیس بریتانیا به ۲۰ نقشه جمهوری اسلامی برای ربودن یا قتل شهروندان بریتانیایی یا افراد مقیم بریتانیا که از نظر تهران تهدید محسوب میشوند، واکنش نشان دادهاند.
همچنین در ماه مارس امسال، دولت بریتانیا اعلام کرد جمهوری اسلامی باید کلیه فعالیتهایش برای اعمال نفوذ سیاسی در بریتانیا را ثبت کند. این اقدام در پاسخ به آنچه لندن «اقدامات فزاینده تهاجمی» ایران نامید، صورت گرفت.
سرویسهای امنیتی بریتانیا میگویند جمهوری اسلامی از گروههای تبهکار برای اجرای اقدامات خود در بریتانیا استفاده میکند. در ماه دسامبر، دو شهروند رومانیایی به دلیل حمله با چاقو به خبرنگاری که در یک رسانه فارسیزبان در لندن کار میکرد، متهم شدند.
همچنین در ماه گذشته میلادی، سه مرد ایرانی به اتهام همکاری با سرویس اطلاعات خارجی جمهوری اسلامی و برنامهریزی برای حمله به خبرنگاران مستقل، در دادگاه حاضر شدند. این سه نفر به نامهای مصطفی سپهوند (۳۹ ساله)، فرهاد جوادیمنش (۴۴ ساله) و شاپور قلهعلی خانی نوری (۵۵ ساله) بر اساس قانون امنیت ملی بریتانیا به انجام اقدامات جاسوسی بین اوت ۲۰۲۴ تا فوریه ۲۰۲۵ متهم شده بودند؛ قانونی که برای مقابله با تهدیدات از سوی دولتهای خارجی تصویب شده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
سپهوند بهطور ویژه متهم است که برای ارتکاب خشونت جدی علیه یک فرد، عملیات شناسایی و زیرنظرگرفتن انجام داده است. جوادیمنش و نوری نیز به انجام عملیات زیرنظرگرفتن با هدف تسهیل خشونت جدی متهم شد. دادستانی این کشور پیشتر اعلام کرده بود که این پرونده با هدف قرار دادن خبرنگاران مرتبط با شبکه «ایران اینترنشنال» در بریتانیا در ارتباط است. این سه مظنون تا زمان جلسه رسمی رسیدگی که ۲۶ سپتامبر امسال خواهد بود، در بازداشت خواهند ماند و دادگاه آنها برای ماه اکتبر برنامهریزی شده است.
همچنین یک ماه قبل، گیدئون سعار، وزیر خارجه اسرائیل نیز در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس اعلام کرد که نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در تلاش برای حمله به شهروندان اسرائیلی در قبرس بودهاند؛ حملهای که به گفته او با همکاری نیروهای امنیتی قبرس و سرویسهای اطلاعاتی اسرائیل خنثی شده است.
گزارش جدید پارلمان بریتانیا، تازهترین هشدار درباره کارنامه سنگین جمهوری اسلامی در اجرای عملیاتهای تروریستی فرامرزی است؛ کارنامهای که طی چهار دهه گذشته از ترور مخالفان در پاریس و برلین گرفته تا طراحی آدمربایی و قتل در استانبول، نیویورک و لندن، در بسیاری از پایتختهای غربی ردپایی خونین از خود برجای گذاشته است.