رسانه بلومبرگ روز دوشنبه اعلام کرد که اتحادیه اروپا بهعنوان بخشی از تازهترین دور اقدامها علیه روسیه به دلیل جنگ اوکراین، حسین شمخانی و چندین شرکت نفتی و سرمایهگذاری او را نیز تحریم کرده است.
در بیانیه اتحادیه اروپا آمده است که حسین شمخانی به دلیل نقش داشتن در تجارت نفت روسیه و ایفای نقش «بازیگر اصلی در ناوگان اشباح» این کشور که تحریمهای نفتی را دور میزنند، به فهرست تحریمهای این اتحادیه اضافه شد. شرکتهای او در دبی تحت عنوان گروه اقتصادی میلاووس (Milavous) هم تحریم شدهاند.
تحقیقات قبلی بلومبرگ در سال گذشته نشان داده بود که چگونه شبکه تحت نظر حسین شمخانی، فرزند علی شمخانی، مشاور علی خامنهای، به یک بازیگر اصلی در صادرات نفت روسیه و جمهوری اسلامی ایران تبدیل شده و او در لندن، دبی و ژنو موسسات مالی تاسیس کرده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
۱۲ منبع مطلع به نویسندگان گزارش بلومبرگ گفتند که گروه اقتصادی میلاووس با مدیریت حسین شمخانی که تاجران خارجی او را با نام «هکتور» میشناسند، طبقه سیوهشتم یک برج مجلل را در دبی، پایتخت اقتصادی امارات متحده عربی، اجاره کرده و در عرض چند ماه در بازارهای جهانی انرژی نفوذ بسیاری پیدا کرده است.
تاجران بینالمللی در حوزه نفت و گاز با ارائه اسناد و مدارکی به خبرنگاران بلومبرگ ثابت کردهاند که علی شمخانی و فرزندانش با سوءاستفاده از رانت حکومتی و تحریمهای نفی اعمالشده علیه جمهوری اسلامی، اکنون «یکی از قدرتمندترین توزیعکنندگان نفت در سراسر جهاناند» و علاوه بر فروش نفت جمهوری اسلامی «از طریق فروش پنهانی و غیرقانونی نفت و گاز روسیه و چند کشور دیگر یا فروش محصولات پتروشیمی» میلیاردها دلار به دست آوردهاند.
پیش از این علی شمخانی، دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی، تایید کرده بود که دو فرزند او، حسین و حسن، در حوزه تجارت انرژی فعالاند و یک شرکت کشتیرانی بزرگ و بینالمللی نیز دارند. درباره «اختلاس مالی گسترده علی شمخانی، فرزندان و برادرزادههایش» هم اخبار متعددی در رسانههای داخلی ایران منتشر شده است.
بلومبرگ همچنین نوشت که جنگ روسیه با اوکراین و تحریمهای گسترده غرب علیه نفت و گاز روسیه، در صعود ناگهانی شرکت تحت مدیریت هکتور شمخانی به قله بازارهای نفت و انرژی جهان تاثیر مهمی داشته و تاییدکننده افزایش همکاریهای تجاری تهران و مسکو است.
در بخش دیگری از آن گزارش آمده بود: «ایالات متحده بر فروش نفت جمهوری اسلامی و روسیه محدودیتهایی اعمال کرد، اما بسیاری از کشورها از جمله امارات متحده عربی و چین، تحت این تحریمها نیستند. حسین شمخانی هم تحت تحریمهای آمریکا قرار ندارد و قانون امارات متحده عربی نیز شرکتها را از تجارت نفت خام جمهوری اسلامی یا روسیه منع نمیکند. در نتیجه نهادهای موجود در شبکه حسین شمخانی با خریداران چینی نیز معاملات تجارت قابلتوجهی انجام میدهند که بسیاری از این معاملات با یوآن چین و فراتر از محدوده تحریمهای آمریکا است.»
بلومبرگ نوشت: «حسین شمخانی بر شبکهای درهم تنیده از شرکتها نظارت میکند و میلاووس بهمنزله یکی از شرکتهای مادر در این شبکه نقش دارد. مالکیت کسبوکار، نام سهامداران و اطلاعات مختلف شرکتها بهراحتی پنهان میشوند و در اسناد رسمی نیز به جای مالک و مدیر، نام مدیران داخلی شرکتها ثبت شدهاند.»
این رسانه میافزاید که بهرغم توقیف ۱۲ کشتی متعلق به خانواده شمخانی، آنها همچنان بیش از ۶۰ کشتی تجاری برای حملونقل نفت خام در اختیار دارند که اغلب آنها برای بارگیری در بندر فجیره پهلو میگیرند. حسین شمخانی هم بیشتر اوقاتش را در دبی میگذارند و گاهی در مراسم تولد دوستانش ساز ایرانی سرنا مینوازد.
برخی از کارمندان شرکت میلاووس هم به بلومبرگ گفتهاند کار کردن در این شرکت «مانند تماشای یک فیلم هیجانانگیز و جاسوسی است و بسیاری از آنان با نام مستعار در این شرکت فعالاند».