عبدالله الربیعه، سرپرست مرکز امداد و کمکهای بشردوستانه ملک سلمان، در گزارشی که در نشست اعضای مجلس اعیان بریتانیا ارائه شد، اعلام کرد که پادشاهی عربستان سعودی از سال ۱۹۹۶ تا ۲۰۲۵، بیش از ۱۳۴ میلیارد دلار به ۱۷۲ کشور جهان کمک کرده است. یکی از کشورهایی که در این بازه زمانی از کمکهای بشردوستانه و توسعهمحور عربستان سعودی بهرهمند شدهاند، افغانستان است.
بر اساس گزارشی که وبسایت مرکز امداد و کمکهای بشردوستانه ملک سلمان منتشر کرده، کمکهای عربستان سعودی به افغانستان بر بخش بهداشت، آموزش، امنیت غذایی، مراقبت و بازسازی متمرکز بوده و در این مدت، در ارائه این خدمات وقفهای پیش نیامده است.
این مرکز در ماه مه ۲۰۱۵ با ابتکار ملک سلمان بن عبدالعزیز آل سعود تاسیس شد تا بهعنوان نهادی تخصصی در زمینه اجرای برنامههای بشردوستانه و امدادی متنوع فعالیت کند.
عبدالله الربیعه در جریان ارائه گزارش به مجلس اعیان بریتانیا گفت: «این مرکز تاکنون سه هزار و ۴۰۰ پروژه در ۱۰۷ کشور، در مجموع با ارزش بالغ بر هشت میلیارد دلار در حوزههای حیاتی مانند امنیت غذایی، آموزش، بهداشت، حمایت، تغذیه، آب و بهداشت محیط و سایر نیازهای انسانی اجرا کرده است.»
به گزارش خبرگزاری عربستان سعودی، سرپرست مرکز امداد و کمکهای بشردوستانه ملک سلمان همچنین به اجرای یک هزار و ۸۹ پروژه ویژه برای زنان در سراسر جهان در مجموع به ارزش بیش از ۸۶۸ میلیون دلار اشاره کرد و گفت که یک هزار و ۲۹ پروژه نیز به کودکان اختصاص یافتهاند که ارزشی بیش از یک میلیارد دلار داشتهاند و بیش از ۲۱۹ میلیون کودک از آنها بهرهمند شدهاند.
در این میان، وبسایت مرکز امداد و کمکهای بشردوستانه ملک سلمان هم فهرست بخشی از کمکهای بشردوستانه و توسعهمحور ارائهشده به افغانستان را منتشر کرد که نشان میدهد این کمکها در سطوح مختلف به رفع نیازهای مردم افغانستان اختصاص یافتهاند.
فهرستی از پروژههایی که توسط مرکز امداد و کمکهای بشردوستانه ملک سلمان در افغانستان اجرایی میشوند-www.ksrelief.orgبر اساس اطلاعات موجود در این وبسایت، این مرکز ۵۵ پروژه فعال و تکمیلشده در افغانستان دارد که مجموع هزینه آنها بالغ بر ۵۳ میلیون دلار است. این پروژهها در حوزههای مختلفی مانند امنیت غذایی، بهداشت، آموزش، آب و بهداشت محیط، اسکان اضطراری و حمایت از بازگشتکنندگان متمرکزند.
هرچند گزارش جامعی از مجموع کمکهای عربستان سعودی به افغانستان منتشر نشده، بررسی آرشیو خبرگزاریهای عربستان سعودی و اطلاعیههای مرکز امداد و کمکهای بشردوستانه ملک سلمان در چندسال اخیر نشان میدهند که دهها پروژه با تمرکز بر حوزههای زیربنایی در افغانستان اجرا شدهاند.
در این میان، از زمان فروپاشی دولت جمهوری در اوت ۲۰۲۱، به دلیل نیاز فوری به حمایتهای بشردوستانه در افغاسنتان، بیشترین اقدامهای بشردوستانه مرکز امداد و کمکهای بشردوستانه ملک سلمان بر ارائه خدمات بهداشتی و مواد غذایی متمرکز شده است.
کاروان حامل کمکهای بشردوستانه مرکز امداد و کمکهای بشردوستانه ملک سلمان در افغانستان - KSRelief_EN/Xاز جمله اقدامهای اخیر مرکز امداد و کمکهای بشردوستانه ملک سلمان در افغانستان میتوان به مواردی همچون توزیع ۳۵۰ سبد غذایی در ننگرهار برای حمایت از بازگشتکنندگان از پاکستان، توزیع ۱۳۲ بسته اسکان اضطراری در کابل، تامین مالی پروژهای به ارزش یک میلیون و ۱۰۰ هزار دلار برای بهبود خدمات بهداشت مادران و کودکان در بامیان، تامین مالی بخشی از فعالیتهای سازمان بهداشت جهانی و ارائه ۳۰ میلیون دلار به صندوق اعتماد بشردوستانه افغانستان اشاره کرد.
مرکز امداد و کمکهای بشردوستانه ملک سلمان به برنامه جهانی غذا (WFP) هم در زمینه ارائه کمکهای اساسی به نیازمندان کمک کرده است.
حمایت سه میلیون دلاری از مبارزه با فلج اطفال
بر اساس توافقی که دسامبر ۲۰۲۴ میان مرکز امداد و کمکهای بشردوستانه ملک سلمان و بانک توسعه اسلامی صورت گرفت، این مرکز سالانه یک میلیون دلار برای مبارزه با بیماری فلج اطفال در افغانستان کمک میکند تا کارزار ریشهکنی این بیماری قویتر عمل کند.
این توافق در مقر مرکز ملک سلمان در ریاض با حضور دکتر عبدالله بن عبدالعزیز الربیعه، مشاور دیوان پادشاهی و سرپرست کل مرکز، و دکتر محمد بن سلیمان الجاسر، رئیس بانک توسعه اسلامی، به امضا رسید. بر اساس مفاد آن، سازمانی که کارزار مبارزه با بیماری فلج اطفال را در افغانستان اجرا میکند، در سه سال آینده هر سال یک میلیون دلار دریافت خواهد کرد.
علاوه بر مرکز امداد و کمکهای بشردوستانه ملک سلمان، بنیاد بیل و ملیندا گیتس نیز ۱۵ میلیون دلار به این برنامه اختصاص داده است.
در بیانیه مرکز امداد و کمکهای بشردوستانه ملک سلمان که پس از امضای توافقنامه منتشر شد، آمده که هدف این ابتکار، تقویت تلاشهای بینالمللی برای ریشهکنی کامل فلج اطفال، کاهش پیامدهای انسانی و اجتماعی این بیماری و افزایش آگاهی عمومی درباره آثار جدی آن بر کودکان است. این بیماری در بسیاری از نقاط جهان ریشهکن شده، اما افغانستان یکی از آخرین کشورهای جهان است که هنوز نتوانسته است آن را کامل مهار کند و به دلیل چالشهای امنیتی، مخالفت برخی جوامع با واکسیناسیون و محدودیتهای جغرافیایی و لجستیکی، این برنامه مصونیتبخشی در برخی مناطق افغانستان بهطور کامل اجرا نشده است.
مرد افغان در حال دریافت خدمات درمانی توسط تیم متخصصان مرکز امدادرسانی و فعالیتهای بشردوستانه ملک سلمان- www.spa.gov.saبخش دیگر از کمکهای مرکز امدادرسانی و فعالیتهای بشردوستانه ملک سلمان در افغانستان، به راهاندازی کارزار مبارزه با نابینایی و درمان بیماریهای چشم اختصاص یافته که آخرین مورد آن از ۲۷ اکتبر تا اول نوامبر ۲۰۲۴ ادامه داشته است. در این کارزار، تیمی از پزشکان به چهار هزار و ۱۶۰ بیمار خدمات درمانی شامل جراحی و معاینه ارائه کردند.
این کارزار که با همکاری موسسه جهانی «البصر» اجرا شد، از جمله اقدامهای بشردوستانه مرکز امدادرسانی و فعالیتهای بشردوستانه ملک سلمان بود که با استقبال بیماران و نیازمندان در پایتخت افغانستان مواجه شد.
هرچند شماری از کشورهای اسلامی نیز گهگاه برای افغانستان بستههای کمک بشردوستانه ارسال میکنند، کمکهای عربستان سعودی که در قالب ساخت تاسیسات زیربنایی، درمان، بهداشت، آموزش و حمایت از زنان و کودکان ارائه میشود، بنیادیترین کمکهاییاند که تاکنون یک کشور اسلامی به افغانستان عرضه کرده است.