۲.۲ میلیارد گره؛ شکوه هنر ایران در دل مسجد شیخ زاید

هزار و ۲۰۰ بافنده بزرگ‌ترین فرش دستباف جهان را به مدت یک سال و ۱۵ روز در دو شیفت هشت ساعته بافتند

نمایی از قالی ایرانی مسجد شیخ زاید‌ــ SHEIKH ZAYED GRAND MOSQUE CENTRE

در دل مسجد باشکوه شیخ زاید در ابوظبی، فرشی گسترده شده که نه‌تنها نماد هنر ایرانی است، بلکه ‌عنوان بزرگ‌ترین فرش دستباف جهان را نیز به خود اختصاص داده است. این فرش عظیم که در شبستان اصلی این مسجد قرار دارد، اثری بی‌نظیر از هنر طراحان و بافندگان هنرمند ایرانی است.

ابعاد این فرش ابتدا حدود شش هزار مترمربع بود، اما پس از برش‌هایی برای تطبیق با ابعاد کف مسجد، در ابعاد نهایی پنج هزار و ۶۲۷ مترمربع تثبیت شد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

برای بافت آن، نزدیک به ۳۰ تن پشم و ۱۵ تن پنبه استفاده شده  که ۷۰ درصد پشم از نیوزیلند و ۳۰ درصد دیگر از ایران تهیه شده است. این فرش را حدود  یک هزار و ۲۰۰ بافنده در ۹ قطعه مجزا بافتند که پس از تکمیل، به ابوظبی منتقل و در محل به‌هم دوخته شد.

این فرش ۳۵ تن وزن و دو میلیارد و ۲۶۸ میلیون گره دارد. طراحی دستی آن با نقشه ترنج و حاشیه درباری هشت ماه به طول انجامید. طراح این اثر هنری عظیم علی خلیقی، هنرمند برجسته ایرانی و نویسنده کتاب «قالی و قلم»، از طراحان فرش ایرانی، است که این هنر را نزد استادانی چون عیسی خان بهادری و احمد ارچنگ آموخت.

این فرش دستباف ۹ مرداد ۱۳۸۶ پیش از انتقال به مقصد نهایی، در مصلی تهران به نمایش گذاشته شد.

به گزارش ایرنا، هزار و ۲۰۰ بافنده منتخب از روستاهای باغشن، اردوغش و یوسف‌آباد نیشابور این قالی شش میلیون دلاری را که در مجموعه رکوردهای جهانی «گینس» به‌عنوان بزرگ‌ترین فرش دستباف جهان ثبت شد، به مدت یک سال و ۱۵ روز در دو شیفت هشت ساعته بافتند.

 این فرش با دو هواپیمای باربری به ابوظبی منتقل و با طی کردن مراحل برش و پرداخت نهایی در شبستان، پهن شد.

ویژگی‌های طراحی

فرش مسجد شیخ زاید با زمینه سبز و استفاده از ۲۵ طیف رنگی گیاهی مملو از نقوش اصیل ایرانی و اسلامی است. در طرح آن، پنج ترنج بزرگ دیده می‌شود که دقیقا زیر آویزه‌های عظیم «سواروسکی» آویخته از سقف قرار گرفته‌اند و بازتاب بصری چشم‌نوازی میان فرش و معماری ایجاد می‌کنند.

یکی از ویژگی‌های منحصر‌به‌فرد این فرش خطوط برجسته‌ای‌اند که محل ایستادن نمازگزاران را مشخص می‌کنند. این خطوط با پرداخت پرزهای فرش به صورت برجسته درآمده‌اند ‌و ۳۲ ردیف نماز را مشخص می‌کنند.

هماهنگی با معماری و نور

این فرش بخشی از یک هماهنگی هنری بزرگ‌تر است که میان آویزه‌ها، دیوارها، شیشه‌کاری‌ها و معماری مسجد برقرار شده است. در سقف، لوسترهایی با میلیون‌ها کریستال سواروسکی ساخت شرکت فاوستیگ (Faustig) نصب شده‌اند. بزرگ‌ترین آن‌ها ۱۰ متر قطر و ۱۵ متر ارتفاع دارد.

مسجد شیخ زاید، بزرگ‌ترین مسجد امارات

مسجد شیخ زاید با نام رسمی «جامع الشیخ زاید الکبیر» در شهر ابوظبی، پایتخت امارات متحده عربی قرار دارد و بزرگ‌ترین مسجد این کشور محسوب می‌شود. این مسجد به‌ دلیل معماری زیبا و رنگ سفید مرمرین، ستون‌های مزین به کاشی و سقف‌های مرتفع، یکی از دیدنی‌ترین بناهای مذهبی خاورمیانه است.

بیشتر از زندگی