در حالی که بیش از چهار دهه از انقلاب اسلامی میگذرد، شهبانو فرح پهلوی میگوید همچنان محبت هموطنانش را احساس میکند و امیدوار است فیلمی که قرار است بهزودی درباره زندگیاش ساخته شود، تصویری فراتر از خشونتهایی که جمهوری اسلامی به حکومت پهلوی منتسب کرده است ارائه دهد.
همسر ۸۶ ساله پادشاه فقید ایران در گفتوگویی اختصاصی با نشریه تایمز، از آپارتمانش در پاریس که مشرف به رود سن است، صادقانه درباره غم، امید و ارتباطش با ایرانیانی که پنهانی با او تماس میگیرند صحبت کرد.
او میگوید: «برایم ایمیل میفرستند و شماره تلفنشان را میگذارند. من با آنها تماس میگیرم و بسیار عجیب است چون صدایم را میشناسند… میگویند سلام شهبانو. و من میگویم این را نگویید، چون میترسم دولت [ایران] مکالمه را شنود کند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
شهبانو فرح پهلوی میافزاید که با وجود سالها تبلیغات منفی جمهوری اسلامی، حمایت و همدلی ایرانیان برایش دلگرمکننده است. «بعد از همه دروغهایی که [حکومت] درباره ما گفته، بسیار خوشحالم که قبل از مرگم این محبت و لطف هموطنانم را میبینم و میشنوم.»
شهبانو فرح اکنون بین آمریکا و فرانسه زندگی میکند. با وجود سرفههای گهگاه در عصر بهاری پاریس، هنوز وقار سلطنتیاش را حفظ کرده است. او به آینده ایران خوشبین است، اما در عین حال از وضعیت کنونی کشور ابراز تاسف میکند و میگوید: «باورکردنی نیست کشوری با آن تمدن و تاریخ عظیم، بهدست این افراد اداره میشود.»
به نظر نمیرسد شهبانو فرح به اراده غرب برای ایجاد تغییر، دستکم از منظر تعهد به آزادی و دموکراسی، اعتماد داشته باشد. او با انتقاد از بیتفاوتی غرب، میگوید: «آمریکا، بریتانیا و دیگر کشورهای غربی فقط به منافع خودشان فکر میکنند. اگر روزی حس کنند که این وضعیت دیگر به نفعشان نیست، آنوقت کاری میکنند.»
تازهترین نمونه هفته گذشته رخ داد، وقتی گزارشهایی منتشر شد مبنی بر اینکه ترامپ در حال بررسی تغییر نام «خلیج فارس» است. این مسئله موجب خشم گستردهای میان ایرانیان شد. شهبانو نیز با ابراز احساسی مشابه، این اقدام را محکوم کرد و گفت: «خلیج فارس قرنها خلیج فارس بوده است. نمیشود فقط بهخاطر منافعشان اسم را عوض کنند.»
این گفتوگو همزمان شده است با تولید فیلمی آمریکایی درباره زندگی شهبانو فرح پهلوی به کارگردانی امیلی عاطف (فیلمساز فرانسوی-ایرانی) و نویسندگی ژولیت توحیدی (نویسنده بریتانیایی-ایرانی) که قرار است در سال ۲۰۲۷ منتشر شود. این فیلم داستان خارقالعاده زنی را روایت میکند که زمانی زیباییاش را بالاتر از ژاکلین کندی، بانوی اول آمریکا، میدانستند.
این فیلم هم شکوه و تجمل زندگی سلطنتی شهبانو فرح را به تصویر خواهد کشیدــ از جمله لباس عروسیاش در سال ۱۹۵۹ که دیور طراحی کرده بود و با مروارید و سنگهای درخشان به وزن ۱۵ کیلوگرم آراسته شده بودــ و هم رنجهایی که در سالهای تبعید متحمل شد.
فیلم پیشرو همچنین قرار است لحظاتی تاریخی از زندگی شهبانو فرح را بازسازی کند. از جمله سفر رسمیاش با شاه به آمریکا در سال ۱۹۶۲ که به گفته اندرو اسکات کوپر، مورخ، با لباس طلادوزیشده و تاجی از الماس و زمرد، حتی از ژاکلین کندی درخشندهتر ظاهر شد.
همسر شاه فقید ایران نقشی مهم در عرصه هنر ایفا کرد و موزه هنرهای معاصر تهران را تاسیس کرد. در سال ۱۹۷۷، اندی وارهول را به ایران دعوت کرد، که بعدها پرترههایی از او و ژاکلین کندی کشید.
روایت عاشقانه شهبانو با شاه نیز بخش مهمی از فیلم خواهد بود. او که دانشجوی معماری در پاریس بود، پس از جدایی شاه از همسر دومش، با او آشنا شد. شهبانو فرح میگوید «برای دیدن دختر شاه رفته بودم، که ناگهان اعلیحضرت وارد شد» و در دیدار سوم، شاه از او خواستگاری کرد. او میافزاید: «باورم نمیشد. من عاشق اعلیحضرت بودم، و او هم مرا انتخاب کرد.»
در سال ۱۹۶۷، شاه بهعنوان «شاهنشاه» تاجگذاری کرد و این زوج با کالسکهای طلایی، که در وین ساخته شده بود و هشت اسب سفید مجارستانی آن را میکشیدند، به کاخ بازگشتند.
اکنون، در حالی که ایران همچنان با بحرانهای سیاسی و اقتصادی دستوپنجه نرم میکند، صدای شهبانو فرح پهلوی بار دیگر شنیده میشودــ نه فقط بهعنوان شهبانو، بلکه بهعنوان شاهدی از تاریخــ که میگوید: «من هنوز امیدوارم که آیتاللهها سقوط کنند و مردم آزاد شوند.»