بر اساس پژوهش جدید دکتر محمدرضا موحد، متخصص قلب و استاد پزشکی بالینی مرکز قلب سارور دانشگاه آریزونا آمریکا، «سندروم قلب شکسته» میتواند تهدید جدی برای زندگی فرد ایجاد کند و حتی به مشکلات یا عوارض بسیار جدی و خطرناک منجر شود که زندگی فرد را به خطر بیندازد.
کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو (TC) که در زبان عامیانه سندروم قلب شکسته نامیده میشود، یک اختلال قلبی موقتی است که معمولا پس از رویدادی استرسزا یا شدیدا عاطفی مانند از دست دادن یک عزیز، طلاق، تصادف یا استرسهای شدید رخ میدهد. در این وضعیت، بخشی از قلب به طور موقت ضعیف و بزرگ میشود؛ آنچه توانایی قلب را در پمپاژ درست خون کاهش میدهد.
علائم سندروم قلب شکسته مشابه حمله قلبی است و معمولا با درد قفسه سینه، تنگی نفس و ضعف همراه میشود. با این حال برخلاف حمله قلبی، آسیب دائمی به قلب نمیزند و معمولا پس از مدت زمان کوتاهی بهبود مییابد. دلیل اصلی آن افزایش سطح هورمونهای استرس در بدن است که میتواند بر عملکرد قلب تاثیر بگذارد.
به گزارش هلثلاین، اگرچه این وضعیت در زنان شایعتر است (حدود ۸۰ درصد موارد)، یک مطالعه جدید نشان میدهد که احتمال مرگ مردان از مشکل کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو، بیش از دو برابر زنان است. سندرم قلب شکسته معمولا با سایر عوارض عمده مانند نارسایی قلبی، فیبریلاسیون دهلیزی، سکته مغزی و شوک کاردیولوژیک همراه است.
علت تفاوتهای جنسیتی در این بیماری که نسبتا نادر است، هنوز مشخص نیست. از طرفی پژوهشگران متوجه شدند که در طی دوره پنج ساله مطالعه آنان، نرخ مرگومیر ناشی از این بیماری، حتی با وجود پیشرفتهای پزشکی، کاهش نیافته است.
دکتر محمدرضا موحد، متخصص قلب و استاد پزشکی بالینی مرکز قلب سارور دانشگاه آریزونا آمریکا، در بیانیهای گفت: «ما از اینکه نرخ مرگ ناشی از کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو طی این پنج سال نسبتا بالا باقی ماند و تغییر نکرد، شگفتزدهایم. این نرخ مرگومیر بالا نگرانکننده است و نشان میدهد که باید برای یافتن درمانهای بهتر و راهکارهای درمانی جدید تحقیقات بیشتری صورت گیرد.»
بیماری رایج در زنان که بیشتر مردان را میکشد
نتایج تحقیقات جدیدی که ۱۴ مه در «مجله انجمن قلب آمریکا» (ournal of the American Heart Association) منتشر شد، اطلاعات تازهای درباره این بیماری قلبی ارائه میدهد، اما همچنان سوالات زیادی را بیپاسخ میگذارد.
این مطالعه که برای شناسایی موارد کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو بین سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ انجام شد، از یک پایگاه داده عمومی از اطلاعات بستریشدگان استفاده کرد. در این مطالعه، نزدیک به ۲۰۰ هزار مورد ابتلا به سندروم قلب شکسته شناسایی شد که ۸۳ درصد آنها زن بودند و میانگین سنی بیماران ۶۷ سال بود. نتایج نشان داد در حالی که تعداد مردان مبتلا بسیار کمتر بود، احتمال مرگ در آنها بیش از دو برابر زنان بود (۱۱.۲ درصد در مقابل ۵.۵ درصد).
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این مطالعه همچنین نشان داد که کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو معمولا یک بیماری موقتی است و بیشتر بیماران در عرض دو ماه بهبود مییابند، اما به دلیل طراحی مشاهدهای مطالعه، درباره دلایل این نرخ بالای مرگومیر نتایج قطعی به دست نیامد. البته پژوهشگران به این نکته اشاره کردند که آگاهی بیشتر پزشکان از این بیماری هم ممکن است باعث شناسایی موارد بیشتر شده باشد، زیرا قبلا آن را بهعنوان نوعی دیگر از سندرم حاد کرونری (Acute Coronary Syndrome یا ACS) ثبت میکردند.
برخی متخصصان معتقدند این ذهنیت کلیشهای که «سندروم قلب شکسته» بیماری زنانه است، میتواند در بدتر بودن عوارض این بیماری در مردان نقش داشته باشد، زیرا ممکن است پزشکان هنگام مواجهه با مردان مبتلا به این بیماری آن را بهدرستی تشخیص ندهند یا به اندازه کافی به آن توجه نکنند؛ آنچه میتواند باعث تاخیر در تشخیص و درمان صحیح در مردان و نتایج بدتر و خطرات بیشتر برای این گروه منجر شود.
عوارض رایج در افراد مبتلا به عارضه سندروم قلب شکسته کداماند؟
حدود ۲ تا ۳ درصد بیمارانی که با سندرم کرونری حاد به بیمارستان مراجعه میکنند، در واقع به سندروم قلب شکسته گرفتارند. البته این نرخ در زنان به ۵ تا ۶ درصد میرسد. فرق این بیماری با حمله قلبی معمولا در زمان مراجعه قابلتشخیص نیست، زیرا علائم آن هم درد ناگهانی در قفسه سینه، تنگی نفس، سرگیجه، عرق سرد و تپش قلب است.
این بیماری معمولا در پی استرسهای عاطفی مانند اندوه پس از فقدان یک عزیز شروع میشود، اما میتواند پس از تروماهای فیزیکی مانند تصادفهای رانندگی یا جراحیهای بزرگ هم رخ دهد، به همین دلیل آن را «کاردیومیوپاتی ناشی از استرس» نیز مینامند. محققان سازوکارهای پشت این بیماری را هنوز به طور کامل درک نکردهاند، اما مهمترین فرضیه موجود این است که در شوک حاد، قلب با کاتکولامینهاــ مجموعهای از هورمونهای استرس شامل نوراپینفرین و اپینفرینــ پر میشود که بطن چپ قلب را به شوک میبرد.
پایین بودن نرخ ابتلا به این بیماری همراه با پیشبینیناپذیر بودن آن، پیشگیری از سندروم قلب شکسته را دشوار میکند.