احتمال ازسرگیری مذاکرات در میانه آتش‌بسی شکننده؛ تردید جمهوری اسلامی، فشار آمریکا

عراقچی گفته بود برای تصمیم‌گیری درباره بازگشت به میز مذاکره «باید مطمئن شویم که آمریکا در جریان مذاکرات دوباره ما را هدف قرار نمی‌دهد»

تصویری گرافیکی از پرچم جمهوری اسلامی و آمریکا، در کنار تصاویر جنگی-هوش مصنوعی

کانال ۱۲ اسرائیل گزارش داده است که بر اساس تماس مقامات ایالات متحده با دولت اسرائیل، تماس‌هایی از سوی دولت دونالد ترامپ با جمهوری اسلامی برقرار شده است تا طی روزهای آینده، دور جدیدی از مذاکرات میان دو کشور برگزار شود.

این درحالی است که پس از آغاز حملات ۱۲ روزه ارتش اسرائیل به مواضع جمهوری اسلامی و کشته شدن شماری از مقامات ارشد نظامی در تهران، علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، مشاوران او و همچنین عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی تاکید کرده بودند که مذاکرات دیپلماتیک با ایالات متحده، دستکم تا آینده‌ای دور متوقف خواهد شد.

اما حالا طبق گزارش کانال ۱۲ اسرائیل، دونالد ترامپ تلاش می‌کند همچنان در شرایط تضعیف ساختار جمهوری اسلامی به خاطر حملات مشترک اسرائیل و آمریکا به تاسیسات نظامی و هسته‌ای، از طریق کانال ارتباطی میان استیو ویتکاف، نماینده آمریکا و عباس عراقچی، با تهران تماس گرفته تا هفته آینده دور ششم مذاکرات برگزار شود.

اسلو، پایتخت نروژ هم از طرف آمریکا برای میزبانی این مذاکرات پیشنهاد شده و همزمان اسرائیل از چند روز پیش در هفته جاری، در جریان این تماس‌ها قرار گرفته است. کانال ۱۲ اسرائیل آورده است رون درمر، وزیر امور راهبردی اسرائیل که طی روزهای اخیر در واشنگتن با مقام‌های ارشد کاخ سفید دیدار داشته، پرونده جمهوری اسلامی ایران و «خطوط قرمزی را که از نظر اسرائیل باید در روند ازسرگیری مذاکرات رعایت شود»، بررسی کرده تا آنچه «دستاوردهای مشترک» اسرائیل و آمریکا در قبال ایران توصیف شده، حفظ شود. تمرکز بر نظارت بر تاسیسات هسته‌ای ایران و جلوگیری از هرگونه غنی‌سازی اورانیوم، ازجمله شروط اصلی دولت نتانیاهو شمرده شده است.

این تماس‌ها در آستانه سفر بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل به واشنگتن انجام شده و اسرائیل خواهان مشارکت در تمام سناریوهای ممکن و تاثیرگذاری بر محتوای توافق احتمالی است. رئیس‌جمهور آمریکا اخیرا به امکان ازسرگیری مذاکرات با ایران در همین هفته اشاره کرده بود، اگرچه کاخ سفید تاکید کرده است که هنوز هیچ گفت‌وگوی رسمی برنامه‌ریزی نشده است. ترامپ هم گفته بود درحال حاضر هیچ‌گونه مذاکره‌ای با جمهوری اسلامی در کار نیست، هیچ پیشنهادی به آن‌ها ارائه نکرده و بار دیگر تاکید کرد که ایالات متحده «تاسیسات هسته‌ای ایران را کاملا نابود کرده است.»

او همچنین تهدید کرد که اگر اطلاعاتی نشان دهد جمهوری اسلامی همچنان قادر به غنی‌سازی اورانیوم در سطوح منجر به تولید سلاح هسته‌ای است، آمریکا «قطعا» دوباره به ایران حمله خواهد کرد.

در مقابل، عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی نسبت به ازسرگیری زودهنگام مذاکرات با آمریکا ابراز تردید کرده است، اما همچنان تاکید دارد که «درهای دیپلماسی هرگز بسته نخواهد شد.» عراقچی در گفت‌وگویی با شبکه تلویزیونی سی‌بی‌اس گفت «فکر نمی‌کنم مذاکرات به این زودی‌ها از سر گرفته شود»، اما افزود: «برای تصمیم‌گیری درباره بازگشت به میز مذاکره، باید مطمئن شویم که آمریکا در جریان مذاکرات دوباره ما را هدف نظامی قرار نمی‌دهد. با در نظر گرفتن همه این ملاحظات، هنوز به زمان بیشتری نیاز داریم. درهای دیپلماسی هرگز بسته نمی‌شود.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

از ماه آوریل گذشته جمهوری اسلامی ایران و آمریکا مذاکراتی را در مسقط و رم برگزار کرده‌اند که هدف آن یافتن راه‌حلی دیپلماتیک جدید برای برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی بوده است، اما مخالفت رهبر و مقامات نظام با برخی از شروط ترامپ و سپس حمله نظامی ناگهانی اسرائیل که با حمله آمریکا به سه مرکز اصلی تاسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی پایان گرفت، روند مذاکرات را متوقف و احتمال دسترسی به هرگونه توافق را در کمترین حالت خود قرار داد.

عباس عراقچی روز گذشته در واکنش به اظهارات اخیر کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در شبکه اجتماعی اکس نوشت: «اگر هدف مذاکرات را پایان برنامه هسته‌ای ایران می‌دانید، در واقع مفاد معاهده منع گسترش سلاح هسته‌ای (ان‌پی‌تی) را که حق توسعه فناوری هسته‌ای صلح‌آمیز را به رسمیت می‌شناسد، نقض کرده‌اید.»

کالاس پیش‌تر در پیامی خواستار ازسرگیری مذاکرات برای پایان دادن به برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران شده و تاکید کرده بود که همکاری تهران با آژانس باید از سر گرفته شود. او همچنین هشدار داده بود که تهدید به خروج از معاهده ان‌پی‌تی، تنش‌ها را کاهش نمی‌دهد.

عراقچی در پاسخ افزود: «با این رویکرد، مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام از نظر هماهنگ‌کننده رسمی آن دیگر اعتباری ندارند و مکانیسم ماشه نیز بی‌اساس خواهد بود.»