۲۹ آبان ۱۳۹۹ خبری کوتاه در رسانههای فارسی منتشر شد که در بحبوحه گرانی، شیوع ویروس کرونا، مشکلات معیشتی و دیگر بحرانهایی که مردم در ایران با آنها دست به گریبانند، چندان مورد توجه قرار نگرفت.
خبرگزاری مهر به نقل از سازمان سنجش آموزش کشور اعلام کرد با توجه به مصوبات چهل و دومین جلسه ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا، رشد فزاینده بیماری کرونا در کشور و اعمال محدودیتها در اکثر استانها، تمامی آزمونهای بینالمللی (TOEFL, GRE, IELTS, UKVI, Life skills & TELC) از روز شنبه اول آذر ۹۹ برابر با ۲۱ نوامبر ۲۰۲۰ تا روز یکشنبه ۳۰ آذر ۹۹ برابر با ۲۰ دسامبر ۲۰۲۰ لغو شده است.
پیش از این، در تاریخ ۲۴ آبان ۱۳۹۹ نیز برای آزمون تولیمو که قرار بود ۴ آذرماه ۱۳۹۹ برگزار شود، اطلاعیهای صادر شد و برگزاری این آزمون نیز به زمان دیگری موکول شد.
برای برگزاری مجدد هیچیک از این آزمونها، تاریخ معین و مشخصی اعلام نشده و از داوطلبان خواسته شده است که برای اطلاع از برگزاری زمان آزمون مورد نظر خود، به سایت سازمان سنجش مراجعه کنند.
داوطلبان شرکت آزمونهای بینالمللی زبان، عموما فارغالتحصیلان دانشگاهها و افرادی هستند که یا برای ادامه تحصیل در مقطع بعدی قصد گرفتن پذیرش از دانشگاهی در خارج از کشور دارند و یا برای دریافت ویزای شغلی و اشتغال در کشوری دیگر، به این گواهی برای ارائه به محل کار خود نیازمندند.
«رضا»، یکی از کسانی که ماهها برای شرکت در آزمون آیلتس تلاش کرده است میگوید: «من نزدیک به یکسال است که دارم برای گرفتن پذیرش از دانشگاهی در کانادا تلاش میکنم. به طور متمرکز روزی هفت تا هشت ساعت زبان میخواندم و میخواستم کمی قبل از خروج از ایران و پیوستن به دانشگاه جدید، آزمون آیلتس بدهم تا مدت بیشتری از اعتبار نتیجه آزمون استفاده کنم.»
او که به سختی موفق شده در شرایط دشوار صدور ویزا، هم برای محصلان ایرانی و هم به سبب شیوع ویروس کرونا در جهان، از دانشگاه مورد نظرش پذیرش بگیرد حالا با لغو زمان آزمون و نامعلوم بودن شرایط برگزاری مجدد همه برنامههایش به هم ریخته است: «مهلت من برای حضور در کلاسهای درس پایان ژانویه است. به احتمال بسیار زیاد من فرصتی را که به سختی برایم فراهم شده بود از دست خواهم داد. حالا یکسال زحمت خودم، هزینه پرداخت شده و باقی زیانهای مالی بماند؛ سرنوشت و آینده خیلی از بچهها به این امتحان وابسته است و من مطمئنم خیلیها شرایط مشابه دارند.»
رضا و دوستانش که برای رفتن از ایران و ادامه تحصیل برنامهریزی کرده بودند، برای شرکت در آزمون آیلتس ۶۱۵۱۰۴۰ تومان پرداخته بودند؛ مبلغی که تهیه آن برای برخی از آنها، به سختی مقدور بوده است. رضا میگوید: «من از مدتها قبل، ۳۰۰ دلار برای آزمون آیلتس خریده و کنار گذاشته بودم اما دوستی دارم که برای اینکه بتواند این مبلغ را تهیه کند، شبها در یک چاپخانه و روزها در یک شرکت انتشاراتی کار تایپ و ویرایش انجام داده است.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
با نوسانهای بهای طلا و ارز در ایران، احتمال اینکه مبلغ پرداخت شده برای آزمونهای بینالمللی افزایش پیدا کند زیاد است؛ همانطور که پیش از این چنین اتفاقی رخ داده است. رضا میگوید: «شک ندارم وقتی نوبت جدید آزمون اعلام شود همه ما باید مابهالتفاوت قیمت را که خدا میداند چقدر بشود پرداخت کنیم. من مردادماه میخواستم در آزمون شرکت کنم قیمتش ۴۶۰۹۶۰۰ تومان بود. احساس کردم آماده نیستم و گفتم میگذارم برای نوبت آذر که حدود دو میلیون اضافه شد. دور از ذهن نیست که تا اعلام نوبت جدید آزمون، همین مقدار به مبلغ اعلام شده فعلی اضافه شود.»
«رعنا» یکی دیگر از داوطلبان آزمون لغوشده آیلتس در پایان آذرماه است. او کارشناسی صنایع دارد و در یکی از دانشگاههای کانادا برای مقطع فوقلیسانس پذیرش گرفته و موفق شده است ویزای تحصیلی خود را دریافت کند. رعنا آنگونه که میگوید در این روزها چند ساعت بیشتر نتوانسته بخوابد: «من خیلی برای گرفتن پذیرش و رفتن به دانشگاه برنامهریزی کرده بودم. همه چیز حاضر بود. فقط میخواستم امتحانم را بدهم و بلیط بگیرم. خبر لغو آزمونها واقعا من را از پا انداخت.»
او اما خودش را جزو دانشجویان خوششانس میداند: «وقتی شنیدم آزمون لغو شده در اوج ناامیدی و استیصال به دانشگاه ایمیل زدم، موضوع را شرح دادم و اطلاع رسانی کردم که احتمالا امکان حضور به موقع در کلاسها را نخواهم داشت. در کمال ناباوری دانشگاه یک تاریخ مشخص کرد و مقرر شد من تا آن تاریخ مدرک زبانم را به آنها ارائه کنم.»
پذیرش مشروط (کاندیشنال) یکی از شرایط پذیرش دانشجو در برخی دانشگاهها است. در برخی آگهیهای شرکتهایی که در زمینه پذیرش دانشجو فعالیت میکنند، بهخصوص برای مقطع کارشناسی یا کالجها، روی این نوع پذیرش مانور داده میشود. متصدیان این موسسهها عموما عبارت وسوسهبرانگیز پذیرش دانشجویی در یک کشور خاص «بدون ارائه مدرک زبان» را در آگهیهای خود استفاده میکنند. این یکی از شیوههای پذیرش مشروط در دانشگاه است. در این نوع پذیرش، دانشگاه یا کالجها به جای مدرک زبان، یک سری دروس زبان را ارائه میکنند و فرد پذیرش شده پیش از آغاز تحصیل در رشته مورد نظر خود، باید این درسها را گذرانده و در آنها نمره قبولی دریافت کند.
شیوه دیگر اخذ پذیرش مشروط، بهعنوان یک راهحل برای مشکل دانشجویانی که به هر دلیلی ارائه مدرک زبانشان با مشکل مواجه شده، این است که فرد میتواند پیش از پایان مهلت پذیرش از دانشگاه یا قبل از پر شدن ظرفیت کلاسها بهعنوان دانشجو پذیرش شود، اما پیش از آغاز به تحصیل و شروع ترم، تاریخی برای ارائه مدرک زبان با نمره مورد نظر دانشگاه، مشخص میشود. فرد پذیرش شده موظف است تا آن زمان مدرک زبان را به دانشگاه برساند.
رعنا که موفق شده حضورش در دانشگاه را به شیوه دوم قطعی کند و از کابوسهای چند روز گذشته رها شده میگوید: «همیشه فکر میکردم این روشها به چه کاری میآید. حالا فهمیدم واقعا برخی اتفاقها در ید اختیار ما نیست. من حتی یک دهم درصد هم فکر نمیکردم آزمونها لغو شوند. بخصوص که آزمونهای کنکور در همه مقاطع و در اوج گسترش ویروس کرونا، با همه اعتراضاتی که به برگزاریشان بود برگزار شدند. من نمیدانم که چه تعداد داوطلب برای آزمونهای بینالمللی ثبت نام کردهاند اما قطعا تعداد داوطلبان کنکور خیلی از داوطلبان شرکت در آزمونهای بینالمللی بیشتر بود.»
رعنا امیدوار است حداکثر تا نیمه دیماه، نوبت بعدی آزمون برگزار شود: «حالا من اضطراب پذیرش را از سر گذراندهام اما نامعلوم بودن زمان برگزاری آزمون بعدی خودش یک چالش بزرگ است. امیدوارم حداقل تا نیمه دیماه، نوبت بعدی آزمون برگزار شود. متاسفانه خیلیها شرایط من را هم ندارند و همین الان فرصت حضور درکلاس درس را از دست دادهاند. معمولا، هم ظرفیتها تکمیل میشود هم زمان پیوستن به کلاسها تا آخر ژانویه است. اگر کسی تا این تاریخ به کلاسها نرسد، عملا باید برای سال بعد برنامهریزی کند؛ این یعنی همه برنامههای امسالش دود شده و به هوا رفته. به همین سادگی!»