دادستان پرونده پنج زندانی بازداشتگاه خلیج گوانتانامو که به مشارکت در توطئه حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ متهم هستند، در نامهای به وکلای مدافع آنان گفت که پنتاگون قصد دارد از اوایل هفته آینده، به ۴۰ زندانی گوانتانامو واکسن کرونا بزند.
به نوشته نیویورک تایمز، کلیتون تریوت، دادستان پرونده، در این نامه نوشت که «یک مقام پنتاگون تاییدیه واکسیناسیون کووید-۱۹ در مورد زندانیان گوانتانامو را امضا کرده است.»
این تاییدیه که اجازه واکسیناسیون زندانیان در بازداشتگاه گوانتانامو را میدهد، روز چهارشنبه توسط دکتر تری آدیریم، معاون امور بهداشت و سلامت وزیر دفاع، امضا شد.
واکسیناسیون شش هزار نفر از ساکنان پایگاه دریایی مجاور، از جمله ۱۵۰۰ نفر از پرسنل نظامی که وظیفه نظارت بر بازداشتگاه را برعهده دارند، از هشتم ژانویه آغاز شد. دولت ترامپ پیشتر درباره واکسیناسیون زندانیان گوانتانامو اظهارنظر نکرده بود.
به گزارش نیویورک تایمز، «آقای تریوت گفت که زندانیان از روز دوشنبه، دریافت داوطلبانه اولین دوز از واکسن دومرحلهای را آغاز میکنند.»
طبق سیاستهای پنتاگون، برای واکسیناسیون رضایت فرد لازم است، زیرا سازمان غذا و دارو فقط استفاده از واکسن مدرنا و فایزر-بیونتک را در موارد اضطراری تایید کردهاست. شمار موارد ابتلا به ویروس کرونا در خلیج گوانتانامو مشخص نیست. در اوایل شروع همهگیری، دو مورد ابتلا که گمان میشود هر دو سرباز بودند، گزارش شده بود. اما وزارت دفاع اعلام موارد و دادههای اطلاعاتی بیشتر را متوقف کرد. خبرگزاری رویترز در تاریخ ۲۶ مارس ۲۰۲۰ اعلام کرد که ارتش ایالات متحده به علت نگرانی از درز آن اطلاعات به دشمنان، گزارش دادههای دقیق نحوه انتشار ویروس کرونا در میان سربازان خود را متوقف کرد.
واکسینه نبودن زندانیان از جمله مسائل و موانعی است که موجب توقف جلسات استماع دادگاه مربوط به جرایم جنگی شده است. یک قاضی، ارتش تاریخ ۲۲ فوریه را برای جلسه رسمی تفهیم اتهام سه متهم تعیین کرده است. این سه زندانی به طرح توطئه حملات اندونزی در سال ۲۰۰۲ و ۲۰۰۳ متهمند. زندانیان میتوانند یک روز قبل از جلسه دادگاه، که اولین دادگاه جنگی از سال ۲۰۱۴ به این سو تلقی میشود، دوز دوم واکسن را دریافت کنند.
انسپ نورجامان، که با نام همبلی شناخته میشود، محمد نظیر بن لپ، و محمد فاریک بن امین، در سال ۲۰۰۳ در تایلند بازداشت شدند و از آن زمان در اسارت آمریکا به سر میبرند.
آقای همبلی که تبعه اندونزی است، رهبر سابق جماعت اسلامیه، گروهی تروریستی در جنوب شرق آسیاست، که قبل از حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ به یک گروه مرتبط با القاعده تبدیل شد.
دو زندانی دیگر، اهل مالزی هستند و به همکاری به آقای همبلی در بمبگذاری یک کلوپ شبانه در بالی در سال ۲۰۰۲ متهم هستند که در آن ۲۰۲ نفر کشته شدند. آنان همچنین به همکاری در بمبگذاری هتلی در جاکارتا، پایتخت اندونزی، در سال بعد متهم هستند که ۱۱ کشته و دستکم ۸۰ مجروح برجا گذاشت.
دادستانهای برخی از زندانیان گفتهاند که باید از طریق نامه از آنان سوال کنند که آیا مایل به پذیرفتن پیشنهاد واکسن هستند یا خیر.
© The Independent