مشاور سیاسی سابق حسن روحانى رییسجمهوری ایران، با بیان این که توافق هستهای ۱۳۹۴ قدرتهای جهانی با ایران حاصل «شرایطی اضطراری» و تمایل تهران و و واشنگتن در برابر «کارشکنی برخی کشورهای۱+۵ در مذاکرات بود، پیشنهاد آغاز گفتوگوهای دوجانبه بین ایران و ایالات متحده را مطرح کرده است.
حمید ابوطالبی روز جمعه در توییتر نوشت، «برجام حاصل شرایطی اضطراری بود و نه تنها ایران، بلکه آمریکا هم آمادگی رسیدن به توافقی قطعی و جامع و تصویب آن در کنگره را نداشت، لذا طرفین به برنامه جامع اقدام مشترک رسیدند؛ برنامهای وابسته به شرایط داخلی دو کشور، و حاصل تمایل ایران و آمریکا در برابر کارشکنی برخی کشورهای۱+۵ در مذاکره!»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
وی در ادامه در توییتی دیگری نوشت، «اینک نیز همان برخی دنبال خودمختاری استراتژیک خود هستند، و آمریکا هم باز نشان داده تمایل رسیدن به تفاهمی جامع با ایران را دارد؛ لذا زمان تغییرات اساسی و حرکت از ۱۵ به دوجانبه فرارسیده است؛ این میتواند به مذاکره دوجانبه، گام برداشتن مرحلهای دوکشور، و حل جامع و دوجانبه مشکلات تبدیل شود.»
ایران و شش قدرت جهانی ایالاتمتحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، ۲۳ تیر ۱۳۹۴ بر سر محدود کردن برنامه هستهای تهران توافق کردند. آمریکا سه سال بعد، از آن توافق خارج شد و جو بایدن رئیسجمهوری جدید آمریکا خواستار گفتوگو درباره برجام و همچنین دیگر مسائل مورد اختلاف بین دو طرف شده است.
ایران مذاکره بر سر برجام و همچنین برنامه موشکی خود را رد کرده و بازگشت به تعهداتش در برجام را نیز مشروط به بازگشت آمریکا به توافق و لغو تحریمها کرده است. دولت جدید آمریکا میگوید برای بازگشت به برجام، ایران باید ابتدا از تمامی تعهدات و وظایف خود تحت توافق هستهای وین به طور کامل پیروی کند.