در اوج همه گیری کرونا و درست زمانی که مردم زندگی و زنده ماندن خودشان را مدیون کشف الکل میدانند، خبر پیدا شدن مقبره زکریای رازی، کاشف الکل، در رسانههای ایران منتشر شد. جالب بود که انتشار این خبر، پرده از پنهان کاری نهادهای فرهنگی در ایران برداشت. وقتی خبر کشف مقبره زکریای رازی منتشر شد مدیر پژوهش مرکز نجوم آستان زیارتگاه عبدالعظیم شهر ری اعلام کرد کشف تازهای اتفاق نیافتاده و ادعای جدیدی مطرح نشدهاست. به گفته مهدی دانشیار، فقط بر اساس اسناد و بررسیهای میدانی، محدوده محل دفنِ احتمالی زکریای رازی اعلام شده است. خبری که ۱۳ سال پیش هم اعلام شد. ولی برخلاف انتظار عمومی تلاشی برای ساخت مقبره و یادمان یکی از بزرگترین پزشکان ایرانی و کاشف الکل انجام نشد.
طی سالهای گذشته برخی همسایگان ایران و کشورهای منطقه برای ثبت برخی مشاهیر و دانمشندان ایرانی به نام خود تلاش گستردهای کردهاند و موفق هم بودهاند. در این حال، حکومت جمهوریاسلامی ایران سکوت کرده و در بسیاری موارد میراث فرهنگی و تمدنی ایران را جدی نمیگیرد.
ایرانیانی که که نظارهگر ساخت و سازهای گسترده در زیارتگاههای عراق ، تامین بودجه عظیم برای برگزاری مراسم اربعین در کربلا، مشارکت در بازسازی سوریه و ساخت واحد مسکونی در سوریه و عراق، کمک مالی به حوثیهای یمن، تامین مالی حماس، معافیت مالیاتی نهادهای انقلابی و شرکتهای آستان قدس رضوی --که ماهیت موقوفهای دارند و معاف از مالیات هستند و پروندههای بزرگ فساد مالی در کشور و اختلاسهای میلیاردی بودهاند -- نشانی از ساخت و بازسازی اماکن تاریخی مربوط به مفاخر کشور ندیدهاند.
زکریای رازی از چه سالی و در کجا پیدا شده بود؟
محدوده امامزاده شعیب در شهرری، همان محدودهای است که به عنوان محل دفن زکریای رازی گمانهزنی شد. متولی امامزاده شعیب اوقاف است و زیارتگاه او در سال ۱۳۷۹ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است؛ محلی برای حضور زائران و جمعآوری نذورات مردمی. در حالی که ساخت بارگاه و مقبره برای دانشمند بزرگ ایرانی و کاشف الکل هنوز میان مدیران میراث فرهنگی محل اختلاف است.
فرزانه ابراهیم زاده پژوهشگر تاریخ و تهران شناس در توئیتی با عنوان این که کشفی که قبلا کشف شده بود، نوشت: «موضوع این است که مقبره رازی هیچوقت گم نبود که پیدا شود.»
به گفته این تاریخپژوهش، همه تاریخپژوهان از حدود مقبره مطلع بودند. ولی داستان انتشار دوباره خبر این سوال را ایجاد کرد که چرا محل دفن این پزشک و دانشمند ایرانی ناپیداست، ولی بارگاه امامزاده شعیب، بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
قبر زکریای رازی پیشتر هم در امامزاده شعیب فیروزآباد شهرری گزارش شده بود: در گورستانی که سال ۱۳۸۶ سازمان اوقاف با لودر به جان آن افتاد و تمام قبرهای قدیمی و حتی آنهایی را که با نوشتههای کوفی صاحب نام و وارث بودهاند را با خاک یکسان کرده بود، قبر زکریای رازی هم شاید مشخص بودهاست. ولی در تمام این سالها سازمان میراث فرهنگی و سازمان اوقاف، قبر این پزشک و دانشمند بزرگ ایرانی و بنیانگذار کالبدشکافی را چون رازی پنهان نگه داشته بود.
محسن سعادتی، کارشناس میراث فرهنگی در این مورد میگوید: «مقبره زکریای رازی در منطقه قلعه نو شهر ری و در امامزاده شعیب فرزند امام موسی کاظم قبلا ذکر شده، و چیز تازهای نیست.»
خانم ابراهیم زاده هم در یک رشته توئیت مربوط به خبر کشف این مقبره با اشاره به اسناد موجود در این خصوص میگوید: « پیرو درج خبری تحت عنوان "کشف محل دفن زکریای رازی بعد از ۱۱ قرن در شهر ری به اطلاع پژوهشگران و محققین می رساند محل کشف احتمالی زکریای رازی در شهر ری توسط مرحوم دکتر کریمان در کتاب برخی از آثار بازمانده از ری قدیم، سال ۱۳۵۰ صفحه ۶۴، موضوع قرارگیری احتمالی مقبره درج شدهاست.»
مهدی دانشیار، مدیر پژوهش مرکز نجوم زیارتگاه عبدالعظیم در خصوص اعلام کشف مقبره زکریای رازی میگوید: «در کتاب "آثار بازمانده از ری قدیم"، اثر دکتر حسین کریمان، آمده که زکریای رازی احتمالا در منطقه فیروزآباد شهرری و در امامزاده شعیب کنونی دفن شده است. شواهد و بررسیهای میدانی نیز آن ادعا را تایید میکند. ما جانمایی دقیقی نداشتهایم. هدف از طرح این موضوع نیز جلب توجه متولیان برای ایجاد یک بنای یادبود بوده است. مثل آنچه برای حکیم فردوسی و عمر خیام ساخته شد. محل دفن این چهرهها نیز دقیق که مشخص نشده، بلکه محدوده آن تعیین و بعد یادبودی بنا شده است.»
نکته مثبت خبر کشف دوباره محدوده مزار زکریای رازی، این است که شاید فرصتی باشد تا جایی در فیروزآباد شهر ری مقبرهای برای او دست و پا شود. چرا که به گفته مهدی دانشیار، تا همین چند سال پیش خیابانی در شهر ری، در محل زادگاه زکریای رازی، به نام او وجود داشت که سالها به همین نام معروف بود، ولی ناگهان اسم این خیابان عوض شد. ولی در صدد احیای نام و یاد این دانمشند جهانی هستیم.»
در گزارشی تصویری در تارنمای عصر ایران، قبرستانی ساده و مسطح نشان داده میشود که تنها روشنایی و نور تابیده بر آن از منارههای محل امامزاده شعیب است که دارای ساختمان و گنبد بارگاه است. انگار نه انگار که روزگاری جای این قبرها و محوطههای سیمانی، بزرگترین بیمارستان شهر ری قرار داشتهاست. مکانی که به آن امالبلاد لقب داده بودند و محل تحصیل نخبگان طب بود. شهری با کتابخانه های بزرگ و مراکز علمی بسیار، که پزشکان و محققان و محصلان بسیاری تربیت کردهاست. گفته میشود براساس نوشتههای ابوریحان بیرونی، زکریای رازی ده سال پایانی عمر خود را در همین بیمارستان مجهز شهر ری به آزمایش و طبابت بیماران خود گذراند. رازی در همین مکان از دنیا رفت و در تنها قبرستان قدیمی نزدیک محل مرگ او در قبرستان امامزاده شعیب به خاک سپرده شد.
شاید بسیاری تا همین چند سال پیش سر مزار او هم رفته و فاتحهای خوانده باشند، ولی گفته میشود که در سال ۱۳۸۶، تمام قبرهای قدیمی این گورستان، که اغلب آنها با خط کوفی رویشان نوشته شده بود، از سوی مسئولان اوقاف شهر ری و در بیخبری مدیران میراث فرهنگی، با لودر تخریب شده و اعتراضهای اهالی محل هم فایدهای نداشته است. گورستان قدیمی بازسازی و همسان سازی شده، همه قبرهای مربوط به سدههای دوم و سوم هجری و در واقع بخش مهمی از تاریخ ری با لودر صاف شدهاست.
به نوشته رسانههای داخل ایران، با فاجعه بزرگ ویرانی در سال ۸۶ ، این سئوال همچنان باقی است که آیا مسئولان قرار نیست آرامگاهی همچون فردوسی و سعدی و خیام برای رازی برپا کنند؟ چرا که مکان دقیق مزار برخی بزرگان و مشاهیر ایرانی نیز همچون زکریای رازی، به درستی مشخص نیست و تنها حدود تقریبی آنها ثبت شدهاست.
نادیده گرفتن وجود مقبره زکریای رازی در حکومت جمهور اسلامی خیلی هم عجیب به نظر نمیرسد. چندان ذکری از او در رسانههای ایران نرفته است. بر اساس اسناد تاریخی، علمای زمان خود رازی هم خیلی به او علاقه ای نشان نمیداده اند چون او را دیندار نمیدانستند.
جمهوری اسلامی طی بیش از ۴۰ سال هزینههای هنگفتی برای ساخت و ساز و بازسازی اماکن زیارتی و مذهبی در خارج از مرزهای کشور است. اما وقتی صبت از چهرههای شاخص ملی است، از کمبود بودجه و دست خالیاش گزارش میدهد. در حالی که بودجه برای بازسازی مساجد تاریخی اختصاص میدهد، از حفظ و نگهداری آثار باقیمانده از تخت جمشید یا سایر آثار ارزشمند تاریخی شانه خالی میکند. یا ساخت مقبره ابوریحان بیرونی، دانشمند و ریاضیدان ایرانی، ستارهشناس و هندشناس در قرن چهارم و پنجم هجری را که از بزرگترین دانشمندان ایرانی است معطل گذاشته است. همین اواخر معلوم شد که مقبره این دانمشند ایرانی در افغانستان در حال نابودی کامل است، ولی ایران برای همکاری در بازسازی آن در سالهای گذشته قدمی برنداشتهاست.