با گذشت بیش از ۵۰ روز از آغاز دوره ریاستجمهوری جو بایدن، برخلاف معمول دیگر رئیس جمهورهای ایالات متحده آمریکا، او هنوز نشست خبری رسمی برگزار نکرده است؛ نکتهای که هم منتقدان و هم طرفداران و متحدانش را متعجب کرده است.
در نخستین روز ریاست جمهوری بایدن، جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید، گفته بود: «هدف و تعهد او این است که شفافیت و حقیقت را به دولت بازگرداند - حقیقت را اعلام کند، حتی زمانی که شنیدن آن دشوار است.»
اما نوع رفتار بایدن بهعنوان یک رئیس جمهوری تا اینجا دقیقا مانند رفتارش بهعنوان نامزد ریاست جمهوری در زمان کارزار انتخاباتی بوده است؛ مصاحبههای متعددی انجام داده، اما بهندرت همزمان با تعداد زیادی از خبرنگاران ارتباط برقرار کرده است. این مسأله پس از به ریاست جمهوری رسیدن بایدن، حامیان و مخالفانش را به یک اندازه به اظهارنظر و انتقاد واداشته است.
در دهههای اخیر، تا پیش از این، جورج بوش، رکورد قبلی حاضر نشدن دربرابر جمع خبرنگاران تا ۳۳ روز پس از تحلیف را داشت؛ رونالد ریگان و بیل کلینتون، هر دو تنها ۹ روز پس از ورود به کاخ سفید در نشست خبری به پرسشهای رسانهها پاسخ دادند؛ باراک اوباما ۲۰ روز طول کشید تا در برابر خبرنگاران حاضر شود و دونالد ترامپ تنها یک هفته پس از آغاز دوران ریاست جمهوریاش، در کنار ترزا می، نخستوزیر بریتانیا، میداندار پاسخ به پرسشهای نمایندگان رسانههای مختلف شد.
براساس دادههای «پروژه ریاست جمهوری آمریکا»، از حدود ۱۰۰ سال پیش و زمان ریاست جمهوری کالوین کولیج تا جو بایدن، ۱۵ رئیس جمهوری به کاخ سفید پا گذاشتهاند و بازه هفتهفتهای، طولانیترین زمانی است که یک رئیس جمهوری جدید، بدون رویارویی با رسانهها سپری کرده است.
بسیاری از رسانههای آمریکایی برگزاری نشستهای خبری را بخشی از «وظایف یک رئیس جمهوری» دانستهاند که برای آگاهیرسانی مداوم به جامعه و پاسخگو کردن دولت دربرابر ملت حیاتی است. اما چرا رئیس جمهوری جدید آمریکا نشست خبری رسمی برگزار نمیکند؟
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
جو بایدن پنجشنبه شب، ۱۱ مارس، که با سالگرد اعلام همهگیری جهانی کووید-۱۹ و دقیقا با گذشت ۵۰ روز از ریاستجمهوری او مصادف بود، نخستین سخنرانی تلویزیونی مستقیم خود را خطاب به مردم آمریکا ارائه کرد، اما به نظر میرسد که هنوز مانده تا نوبت پاسخگویی به پرسشهای رسانهها در یک نشست خبری برسد. البته او بارها در اتاق بیضی کاخ سفید به پرسشهای معدود چند خبرنگار پاسخ داده و اغلب در پایان سخنرانیها یا ارائه بیانیههایش هم یکیدو سوال خبرنگاران را بیجواب نگذاشته است؛ چهار روز پس از تحلیفش هم بعد از صحبت درمورد فرمانهای اجرایی که در آغاز کار امضا کرده بود، پرسش و پاسخی ۲۱ دقیقهای با خبرنگاران داشت که البته بهدلیل محدودیتهای مربوط به کرونا، خبرنگاران کمی در آن حضور داشتند و او تنها به هشت پرسش از شش خبرنگار پاسخ داد. اما هیچیک از اینها اینها هرگز با رفتوبرگشتهای چالشبرانگیز نشستهای خبری قابل مقایسه نیست و بعضی از مخالفان او گفتهاند که شاید رئیس جمهوری از نظر ذهنی و جسمی توانایی همچون درگیری مستقیمی با روزنامهنگاران را ندارد.
بعضی کارشناسان، مانند مارک مدوز، رئیس دفتر رئیس جمهوری در دوران ترامپ، میگویند که او از ترس «گاف دادن» از رسانهها دوری میکند و کارکنان کاخ سفید با «مخفی کردنش»، او را از گفتوگوهای بداهه و از پیش طراحینشدهای که ممکن است در نشستهای خبری پیش بیاید «محافظت میکنند».
پس از گذشت این مدت از ریاستجمهوری، ترامپ، اوباما، جورج بوش و کلینتون، بهترتیب پنج، دو، سه و پنج نشست خبری برگزار کرده بودند. البته مثلا درمورد ترامپ، چهار مورد از پنجتا، نشستهای خبری مشترک با رهبران کشورهای دیگر بود و تنها یکی از آنها یک نشست تکنفره بود. اوباما، بوش و کلینتون نیز در طول ۵۰ روز نخست ریاست جمهوری خود، تنها یک نشست خبری تکنفره برگزار کرده بودند. همهگیری جهانی کرونا امکان ملاقات با دیگر رهبران جهان و سفرهای خارجی را از بایدن گرفته است و بعضی کارشناسان میگویند به این علت، رئیس جمهوری اساسا فرصت چندانی برای برگزاری نشست خبری در اختیار ندارد.
تونی فراتو، معاون دبیر مطبوعاتی جورج بوش به ایبیسینیوز گفته است که بهنظر او، «آنها سعی میکنند با این کار بگویند که ترامپ نیستند» و با او فرق دارند. او نشست خبری را آزمایشی برای هر رئیس جمهوری خوانده و گفته است : «این از آن کارهایی است که هرچه بیشتر انجام بدهی، در آن بهتر میشوی.»
هرچند که بایدن هنوز نشست خبری رسمی برگزار نکرده، راهبردهای دیگری را برای درمیان گذاشتن برنامهها و سیاستهای دولتش با مردم در پیش گرفته است که از میان آنها میتوان به احیای سنت برگزاری نشستهای روزانه خبری سخنگوی کاخ سفید اشاره کرد که در دوران ترامپ کمرنگ شده بود و شاید جای خود را به مراودات هرروزه ترامپ با خبرنگاران در توییتر داده بود.
با وجود این، جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید، هفته گذشته، در پاسخ به پرسش خبرنگاران، بدون آنکه زمان مشخصی را اعلام کند، گفت که بایدن نخستین نشست خبری خود را «پیش از پایان ماه جاری» برگزار خواهد کرد. او افزود که «زمان، انرژی و تمرکز» بایدن بر چیزهای دیگری ازجمله همهگیری کرونا و مشکلات اقتصادی ناشی از آن متمرکز بوده است.