۳۳۷ تن از نویسندگان، شاعران و اهالی مستقل قلم و فرهنگ طی بیانیهای، ضمن ابراز نگرانی نسبت به شیوع ویروس کرونا در زندان اوین و ابتلای بکتاش آبتین به این بیماری، خواستار آزادی او، رضا خندان مهابادی، کیوان صمیمی، کیوان باژن و سایر نویسندگان و فعالان فرهنگی در بند شدند.
در متن منتشر شده آمده است که در این شرایط وخیم، به مرخصی فرستادن زندانیان سیاسی و عقیدتی، خصوصاً نویسندگان در بند، کمترین اقدامی است که در راستای صیانت از جان این افراد میتوان انجام داد.
پیشتر هرانا گزارش داد بود که بکتاش آبتین، رضا خندان مهابادی و کیوان باژن، سه تن از اعضای کانون نویسندگان روز شنبه پنج مهر سال گذشته و پس از حضور در واحد اجرای احکام دادسرای اوین بازداشت شدند و به زندان اوین منتقل شدند.
بکتاش آبتین و رضا خندان مهابادی، دو تن از اعضای هیئت دبیران کانون نویسندگان ایران هر یک به شش سال حبس تعزیری و کیوان باژن به سه سال و شش ماه حبس تعزیری محکوم شدهاند.
با ادامه فشار بر بکتاش آبتین، طناز کلاهچیان، وکیل دادگستری و همسر امیرسالار داودی، ۲۸ اسفندماه، در حساب توییتر خود نوشت که بکتاش آبتین و امیرسالار داودی، دو زندانی سیاسی محبوس در اوین، در اعتراض به جابهجاییهای متعدد زندانیان سیاسی، اعتصاب غذا کردند.
بکتاش آبتین، عضو هیئت دبیران کانون نویسندگان ایران، و امیرسالار داودی، وکیل دادگستری، در اطلاعیهای که درمورد اعتصابغذایشان منتشر کردند، آوردهاند که انتقال زندانیان از بندی به بند دیگر یا از زندانی به زندان دیگر هرگاه «با انگیزه تنبیه و آزار زندانی» باشد، «معنایی جز نقض آشکار و مستقیم حقوق شهروندی و انسانی فرد زندانی» ندارد.
آنها در اطلاعیه خود، انتقال زندانیان «با این سبک و منظور» را از شگردهای رایج در زندانهای ایران دانستهاند که «بهویژه با شدتی بیشتر درباره زندانیان سیاسی» اعمال شده و میشود.
پیشازاین، بنیاد برومند در مورد وضعیت بد زندانیان در دوران کرونا گزارشی منتشر کرده بود. در آن گزارش آمده است:«در مردادماه سال گذشته کرونا در زندانهای پر ازدحام، فرسوده و غیربهداشتی بهسرعت شیوع پیدا کرد. ایران منابع مالی و امکانات مورد نیاز این زندانها را تأمین نکرده است. زندانیان حتی صابون تولید محلی و مواد ضدعفونیکننده هم در اختیار ندارند.»