مقامهای افغان در کابل اعلام کردهاند که برنامهریزی برای سفر اشرف غنی، رئیسجمهور افغانستان، به ایالات متحده و دیدار با همتای آمریکایی وی در جریان است.
به نظر میرسد که در این سفر عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه ملی، امرالله صالح، معاون اول، حمدالله محب، مشاور امنیت ملی، شهرزاد اکبر، رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر و شماری دیگر از مقامهای طراز اول افغانستان رئيسجمهور غنی را همراهی کنند.
از زمانی است که دموکراتها به کاخ سفید راه یافتهاند، این نخستین دعوت رسمی از اشرف غنی برای دیدار با جو بایدن است. وحید عمر، مشاور ارشد رئیسجمهور غنی، در نشست خبری امروز سهشنبه ۲۲ ژوئن در کابل گفت: «این سفر در این شرایط بسیار مهم است. افغانستان و متحدانش فصل جدیدی را در روابط خود شروع کردهاند که درباره جزئيات آن با رئيسجمهور آمریکا و دیگر مقامهای این کشور گفتوگو میشود.»
او جلب حمایت پایدار آمریکا از نیروهای امنیتی افغان را از اهداف طرف افغانستانی خواند و اظهار داشت: «اصلیترین مسئله افغانستان این است که نیروهای امنیتی و دفاعی آن تجهیزات، آموزش و کمکهای مالی دریافت کنند. این اطمینان وجود دارد که کمک متحدان افغانستان به نیروهای دفاعی ادامهدار باشد اما در این سفر بار دیگر بر آن تاکید میشود. این سفر، سفری موفق و کامیاب خواهد بود.»
بحث حمایت از نیروهای امنیتی و مردم افغانستان موضوع تازهای نیست و مقامهای ارشد آمریکایی مانند آنتونی بلینکن، وزیر خارجه، ژنرال لوید آستین، وزیر دفاع و دیگران بارها اطمینان دادهاند که حمایت از نیروهای افغان ادامه خواهد داشت و به نظر میرسد که این بار، بحث اصلی آمریکا فراتر از مسئله حمایت از دولت افغانستان باشد.
مذاکرات صلح افغانستان به دلیل اختلافهای طالبان و اشرف غنی به بنبست خورده است و آمریکا میخواهد این بنبست هرچه زودتر از میان برداشته شود و طالبان و دولت به توافق سیاسی برسند. طالبان برای رسیدن به توافق سیاسی خواهان کنار رفتن اشرف غنی از مقام ریاستجمهوریاند و آقای غنی تنها بر برگزاری انتخابات زودهنگام تاکید میکند.
از سوی دیگر، آمریکا افغانستان را فراتر از اشرف غنی و دولتش میبیند و برای رسیدن به توافق صلح در افغانستان، بر حفظ دستاوردهای ۲۰ سال اخیر، پایداری نظام این کشور و ایجاد یک اجماع سیاسی میان رهبران هوادار جمهوریت تاکید دارد تا بستر توافق عمومی با طالبان فراهم شود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
همین سفر آمریکا هم با پرسشهایی درباره رفتن تیم اشرف غنی یا فراتر از آنها یعنی افراد بیرون از تیم آقای غنی، همراه بود.
در این راستا دیروز برای نخستین بار اشرف غنی میزبان طیف وسیعی از رهبران سیاسی خارج از دولت بود تا حمایت آنها از دولتش را جلب کند.
آقای عمر میگوید: «دیروز تمام سیاستمداران در حضور رئیس جمهور بودند. پیام این نشست این است که در این وقت حساس، ایجاد یک صف واحد و تحکیم آن و اجماع سیاسی برای آینده افغانستان، حتمی و ضروری است. مجلس دیروز نماد خوبی از اتفاقنظر بر این موضوع بود که همه چه در داخل و چه در خارج حکومت، کنار نیروهای امنیتی و دفاعی ایستادهاند.»
هرچند خواسته رئيسجمهور افغانستان از آمریکا مبنی بر ادامه حمایت از دولت و نیروهای امنیتی این کشور روشن است، دیدگاه آمریکا احتمالا تاکید بر پیشبرد مذاکرات صلح با طالبان و دستیابی به توافق نهایی با این گروه پیش از خروج تمام نیروهای آمریکایی از این کشور است تا شیرازه نظام از هم نگسلد.
جو بایدن ۱۱ سپتامبر را ضربالاجل خروج نیروهای نظامی آمریکایی از افغانستان تعیین کرده است.
دولت افغانستان اعلام کرده است که برای رسیدن به توافق با طالبان تلاش میکند اما آمریکا بر سرعتعمل تاکید دارد تا مذاکرات به انجام برسد. زلمی خلیلزاد، فرستاده ویژه آمریکا برای صلح افغانستان، نیز در طرح صلح خود بر ایجاد دولت موقت به عنوان ابزار رسیدن به توافق صلح تاکید کرده بود. حالا باید دید که پیام اصلی جو بایدن به اشرف غنی در شرایطی که جنگ در افغانستان فراگیرتر شده است، تغییر رهبری دولت خواهد بود یا خیر؟