در شرایطی که کمبود واکسن کرونا و شلوغی مراکز واکسیناسیون، شهروندان ایران را در دوره همهگیری کرونا تحت فشار مضاعف قرار داده است، مسئول دفتر رئیسجمهور از واردات یک میلیون دوز واکسن کرونا خبر داد. پنجشنبه گذشته نیز هلال احمر از واردات دو میلیون دوز واکسن خبر داده بود که ساعاتی بعد دریافت یک میلیون دوز آن را تکذیب و به روزهای بعد موکول کرد.
محمود واعظی در حاشیه جلسه چهارشنبه صبح هیئت دولت گفت: «فردا یک میلیون دوز واکسن وارد میشود» به گفته وی علت تأخیر در ارسال واکسن «بالا رفتن آمار ابتلا در کشوری که باید واکسن را به ایران میفرستاد» بود. بدون اشاره به نام این کشور گفت «بالا گرفتن موج کرونا باعث شد از ما بخواهند دو سه هفته به آنها مهلت بدهیم.» یکمیلیون هفته گذشته وارد شد و یکمیلیون دوز دیگر هم امشب بارگیری میشود.
این در حالی است که اخبار ضد و نقیض درباره منابع تامین واکسن و واردات به ایران از سوی مراجع مختلف موجب شده در نهایت روشن نباشد چه میزان واکسن در دسترس شهروندان خواهد بود. واعظی در اظهارات روز چهارشنبه خود نه به نام واکسن اشاره کرد و نه به کشور تامینکننده آن.
به این ترتیب طرح واکسیناسیون علیه کرونا نیز مانند بسیاری موضوعات دیگر ازجمله مقابله با شیوع کرونا در ساختار جمهوری اسلامی به یک بحران تبدیل شده است.
واعظی درباره واکسنهای ایرانی گفت: دو واکسن ایرانی کو برکت و کو پاستور هم «همه مراحل را طی کردهاند.» واکسنهای دیگر هم در فاز دوم هستند و امیدواریم دو واکسن دیگر هم به دو واکسن قبلی اضافه شود.
کمبود واکسن در هفتههای گذشته باعث توقف در برنامه واکسیناسیون کرونا در ایران شد. عدم اطلاعرسانی و ناهماهنگی باعث شد تعداد زیادی از سالمندانی که نوبت واکسن آنها رسیده بود یا برای دوز دوم به آنها وقت قبلی دادهشده بود، در شرایط دشواری قرار بگیرند و ساعتها در صفهای طولانی و در مراکز شلوغ درمانی یا بهداشتی معطل شوند بدون آنکه موفق به دریافت واکسن شوند.
به گزارش مهر، «این وضعیت در تهران بهمراتب بغرنجتر شده است و صفهای طولانی سالمندان برای تزریق واکسن تا حدود زیادی مشکلساز شده است.»
با توجه به تمرکز خبری رسانههای داخلی و صداوسیما بر روی واکسنهای ایرانی و «عجله برای تولید انبوه واکسن در ایران» برخی از کاربران و خبرنگاران مستقل در داخل کشور بر این نظر هستند که با رویکرد استفاده از واکسن داخلی، احتمالاً دیگر تلاش خاصی برای خرید واکسنهای خارجی صورت نگیرد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
رئیس ستاد اجرایی فرمان امام خمینی، مالک شرکت دارویی برکت، سازنده واکسن ایرانی کرونا، قول تأمین واکسن داخلی تا پایان پاییز، شش ماه دیگر را داده است درصورتیکه قبلا این وعده برای بهار بود. از زمستان سال گذشته تاکنون سه موج شیوع کرونا، ایران را در برگرفت و در حال حاضر استانهای جنوبی درگیر شیوع نوع دلتای ویروس هستند.
انتقاد دیگری که به واکسنهای ایرانی وارد است، جدای بخش علمی تحقیقاتی آن، قیمت تمامشده و خرید آن از شرکتهای دارویی است.
درحالیکه خرید واکسنهای خارجی و ممنوعه برای ایران در کواکس، برنامه جهانی تامین واکسن، با شفافیت مالی، زیر پنج دلار تخمین زده شده است، زمزمههایی از خرید واکسن داخلی با قیمتهای چند برابر و استفاده از ارز نیمایی در محافل بهداشتی درمانی ایران شنیده میشود.
با بالا گرفتن شایعات، کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و دارو اعلام کرد «هیچکدام از واکسنهای کرونا تولید داخل تا کنون در کمیسیون قیمتگذاری سازمان غذا و دارو قیمتگذاری نشده است.» اما آنچه در سخنان او تایید ضمنی قیمت بالای واکسن داخلی بود جایی بود که نوشت: «قیمتگذاری واکسن کرونا بر اساس هزینه تمامشده، حاشیه سود منطقی و قیمت واکسنهای مشابه خارجی و البته با رویکرد حمایت از تولید ملی در کمیسیون قیمتگذاری انجام خواهد شد.»
«آمد و نیامد» واکسن خارجی هم همچنان ادامه دارد.
طبق اعلام سازمان هلالاحمر ایران، در طول این هفته دو میلیون واکسن جدید باید وارد کشور میشد که تمام اطلاعات منتشرشده توسط وزارت بهداشت، هلالاحمر و گمرک فرودگاه بینالمللی تهران درباره این محموله با هم تناقض داشت. همچنین در گزارشهای رسانهای خبری از مبدأ این واکسنها نیست.
بنا بر گزارش گمرک ایران، از نیمه بهمن تا آخر خرداد، ۱۷ مرحله واکسن کرونا وارد ایران شده و با احتساب محموله آخر در ۲۷ خرداد، تاکنون شش میلیون و ۸۴۷ هزار و ۸۰۰ دوز واکسن کرونا از کشورهای مختلف و نشانهای تجاری متفاوت، وارد کشور شده است که به گفته مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت «تاکنون ۴ میلیون و ۴۰۳ هزار و ۷۵۳ نفر در کشور دوز اول واکسن کرونا و ۹۷۲ هزار و ۸۷۱ نفر نیز دوز دوم را تزریق کردهاند.»
مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت، با صدور اطلاعیهای از مردم درخواست کرده است بدون دریافت پیامک برای تزریق واکسن به مراکز واکسیناسیون مراجعه نکنند و «تأخیر چندروزه حتی تا چند هفته و برای برخی از واکسنها تا چند ماه، تأثیر منفی در اثربخشی و ایمنیزایی واکسن نخواهد داشت.»