مقامهای دولت افغانستان پس از سفرشان به آمریکا، دیدار با رهبران دولت آمریکا را پردستاورد عنوان کردند. امرالله صالح، معاون اول رئیسجمهور افغانستان، پس از اینکه به کابل رسید، در صفحه فیسبوکش نوشت: «رئیسجمهور آمریکا اقای جو بایدن در یک فضای بینهایت صمیمی و محترمانه گفت که ملت افغانستان باید بداند که من در کاخ سفید دوست آنها هستم. روایت فرار از تعهدات ما بیبنیاد و غلط است. ما از دوستان و متحدین خود رو نمیگردانیم. آمریکا به کمکهای امنیتیـدفاعی، اقتصادی، بشردوستانه و دیپلماتیک خود به افغانستان ادامه میدهد.»
هرچند رهبران سیاسی آمریکا در هیچکدام از دیدارهایشان با مقامهای دولت افغانستان، در مورد تغییر در رویکرد آمریکا در قبال افغانستان حرفی نزدند اما درست ساعاتی پیش از دیدار بایدن با اشرف غنی، نیروهای هوایی آمریکا که هنوز در افغانستان حضور دارند دو حمله خونین را بر مواضع طالبان در شمال افغانستان صورت دادند.
بر اساس گزارشها این دو حمله تلفات سنگینی را به طالبان وارد کرد. سطح بالای تلفات طالبان در اثر این دو حمله باعث واکنش تند این گروه شد. ذبیحالله مجاهد گفت این حملات تحریککننده باعث میشود تا طالبان عکسالعمل نشان دهند. او گفت که آمریکا و ناتو باید روی خروج از افغانستان تمرکز کنند و به جنگ افغانستان کاری نداشته باشند.
حملات هوایی آمریکا بر مواضع طالبان این سوال را ایجاد میکند که آیا ناتو با توجه به وخامت اوضاع در افغانستان دوباره به جنگ افغانستان برگشته است، یا برخواهد گشت؟ نمیتوان پاسخ صریحی به این سوال داد زیرا دولت آمریکا همچنان بر خروج کامل از افغانستان تاکید دارد اما حالا این خروج با اما و اگرهایی روبهرو شده است. به تازگی گزارشهایی در مورد ایجاد فاصله و کند شدن روند خروج از افغانستان به دلیل تشدید درگیریها در این کشور منتشر شده است.
به دنبال آن مقامها در سفارت افغانستان تایید کردند که در حدود ۶۰۰ نیروی نظامی آمریکا در کابل باقی خواهند ماند و مسئولیت آنان حفاظت از مکانهای دیپلماتیک، فرودگاه کابل و تجهیزاتی که آمریکا در کابل دارد، است. همچنان به نقل از مقامهای نظامی آمریکا گفته شده است که آمریکا سیستم ضدموشک و راکت (C-RAM) را در فرودگاه کابل نصب خواهد کرد. این سامانه ضدموشک و راکت برای مصونیت پروازهای خارجی به کابل در فرودگاه این شهر نصب خواهد شد.
هرچند مقامهای آمریکایی درباره حضور ۶۰۰ سرباز این کشور در کابل این شرط را نیز اضافه کردهاند که حضور سربازان آمریکایی تا زمان گرفتن تمامی مسئولیتها توسط نیروهای نظامی ترکیه خواهد بود.
اما به نظر میرسد آمریکا نمیتواند در قبال تشدید حملات و شایعههای پیدرپی در مورد احتمال سقوط کابل پس از خروج آمریکا از افغانستان بیتفاوت بماند. رابرت گیتس، وزیر دفاع پیشین آمریکا، دوهفته پیش در مقالهای که در نیویورک تایمز منتشر شد، نوشت هرچند اغلب آمریکاییها میخواهند تا نیروهای این کشور از افغانستان خارج شوند اما واقعیت این است که آمریکا نمیتواند افغانستان را به حال خود رها کند. او نوشت که طالبان میخواهد دوباره برگردد. طالبان به جنگ در افغانستان شدت بخشیده و تلاش دارد تا با زور افغانستان را بگیرد و در صورت پیروزی این گروه، احتمال برگشت داعش و القاعده زیاد است.
رویکرد جو بایدن هم در دیدار با رهبران دولت افغانستان به شکلی بود که این ذهنیت را ایجاد کرد که آمریکا نمیتواند اجازه دهد که طالبان دوباره افغانستان را تصرف کند. گفته میشود آقای بایدن به رهبران دولت افغانستان گفته است به هر نحو ممکن اجماع سیاسی و اتحاد ضد طالب را در افغانستان ایجاد کنید ورنه با شکست روبهرو خواهید بود.
اگر مجموع تکههای پازل تحولات چند هفته گذشته را کنار هم بگذاریم به این نتیجه میرسیم که آمریکا به هیچ شکلی افغانستان را تنها نخواهد گذاشت. حمایت آمریکا چه بدون حضور نیروهای آمریکایی باشد و چه همراه حضور محدود نظامیان این کشور، در افغانستان قابل لمس خواهد بود.
دولت افغانستان بیشتر از هرچیزی نیاز به حمایتهای آمریکا از عملیاتهای نظامی علیه طالبان دارد. روی زمین نیروهای نظامی دولت افغانستان و حالا با حمایت بسیجهای مردمی میتوانند مقابل حملات پیدرپی و مستمر طالبان واکنش لازم را نشان دهند. اگر عملیاتهای نظامی نیروهای افغانستان با حمایت هوایی آمریکا همراه باشد طالبان در کوتاهمدت بیشتر مناطقی را که تصرف کردهاند، از دست خواهند داد زیرا تلفات بیش از حد جنگجویان این گروه، آنان را با محدویت نیروی جنگی روبهرو کرده است تا جایی که گفته میشود نیروهای شبهنظامی پاکستانی نیز با حمایت سازمان استخباراتی این کشور در جنگ به نفع طالبان وارد افغانستان شدهاند.