با اوج گیری حملات طالبان و درگیریهای مسلحانه در افغانستان، رئیسجمهور اشرف غنی از مسئولان امنیتی و سیاسی این کشور خواست تا حقوق بشر را رعایت کنند. او همچنین ضمن تقبیح جنایتهای ضدانسانی طالبان، از ایستادگی نیروهای امنیتی افغان در برابر شورشیان تقدیر کرد.
در اطلاعیه امروز (۲۹ ژوئن) کاخ ریاستجمهوری افغانستان آمده است که دولت افغانستان خود را به رعایت قوانین بینالمللی ملزم میداند و از نقض آن خوددرای میکند.
بر اساس این اطلاعیه خبری، «رئیسجمهور افغانستان ضمن نکوهش جنایتهای ضد حقوق بشری طالبان، تصریح کرده است که دولت افغانستان به عنوان عضوی از جامعه بینالمللی، تمام قواعد حقوق بشری جنگ را پذیرفته است و جمهوری اسلامی افغانستان به عنوان یک حکومت مسئول و منتخب، به رعایت تمام اصول و قواعد حقوق بشری متعهد است.»
آقای غنی این سخنان را امروز در گفتوگوی تصویری که با استانداران و مسئولان امنیتی افغانستان داشت گفت و در عین حال آنها را در جریان رویدادهای سفر اخیرش به آمریکا و برنامههای بعدی خود قرار داد.
این روزها نقض حقوق بشر در گوشه و کنار افغانستان به اشکال مختلف، به گونه فزایندهای رو به افزایش است و کمتر مورد پیگرد قرار میگیرد. بر اساس گزارشهای نهادهای حقوق بشری، بیشترین موارد نقض حقوق بشر را طالبان در جریان جنگ یا در قلمرو تحت سلطه خود مرتکب شدهاند.
در چند هفته گذشته وضعیت امنیتی تقریبا تمامی استانهای افغانستان بحرانی و نگرانکننده توصیف شده است. گروه طالبان تلاش دارند تا کنترل استانهای راهبردی را به دست بگیرند. در این راستا، چندین شهرستان در چند هفته گذشته بین گروه طالبان و نیروهای امنیتی افغان دستبهدست شدهاند که ویرانیهای گستردهای بر جای گذاشته است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
شدت جنگ در این شهرستانها نقض شدید حقوق بشر و افزایش تلفات غیرنظامی را در پی داشته و تعداد زیادی را از خانه و دیارشان فراری داده است.
به گزارش مقامهای استان بغلان در شمال افغانستان، تنها در هفته گذشته حدود هشت هزار نفر در این استان آواره شدهاند. وضعیت در ولسوالیهای دیگر افغانستان نیز کموبیش به همین شکل است.
چند روز پیش در رسانههای اجتماعی تصاویری منتشر شد که نشان میداد طالبان پس از حمله به اندخوی در ولایت فاریاب، بازار این شهرستان را به آتش میکشند و داروندار مردم را از بین میبرند. این گروه ساختمان ولسوالی اناردره در استان فراه را هم با مین منفجر کرده است.
نهادهای مختلف به طور گسترده این موارد نقض حقوق بشر طالبان را تقبیح کردند و خشم افکارعمومی را علیه طالبان برانگیختند. هراس از این دست خشونتها سبب شد تا مردم برای جلوگیری از پیشروی طالبان بسیج شوند و در کنار نیروهای امنیتی سلاح بردارند.
از سوی دیگر، گروه طالبان هم ادعا کرده است که نیروهای امنیتی افغان در جریان حملات خود قوانین جنگی را رعایت نکرده و مرتکب نقض حقوق بشر شدهاند. در آخرین مورد، این گروه گفته است که نیروهای امنیتی افغان در گیلان غزنی، اجساد افراد طالبان را به آتش کشیده اند.
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان بارها از نقض حقوق بشر در کشور ابراز نگرانی کرده و توقف کشتار غیرنظامیان، اقلیتهای قومی و مذهبی را خواستارشده است. این کمیسیون هفته گذشته از سازمان ملل متحد خواست یک هیئت حقیقتیاب تعیین کند تا عاملان قتلهای هدفمند اقلیتهای قومی و مذهبی و دانشآموزان را شناسایی کند و مورد پیگرد قرار دهد.