نشست بینالافغانی میان هیئت طالبان و دولت افغانستان به میزبانی جمهوری اسلامی ایران امروز (۸ ژوییه) با صدور اعلامیهای شش مادهای رسما پایان یافت.
ملامحمد نعیم، سخنگوی طالبان، از صدور این اعلامیه خبر داده و گفته است که دو طرف از تلاش ایران برای برگزاری این نشست استقبال کردهاند و جلسه در فضایی دوستانه پایان پذیرفته است.
گفته میشود که در این نشست بیشتر روی حل مسالمتآمیز جنگ افغانستان تمرکز شده است و دو طرف به نتیجه رسیدهاند که برای دستیابی به توافق سیاسی برای رسیدن به صلح در افغانستان تلاش کنند.
در توافقنامه آمده است: «هر دو طرف با درک مشترک از خطرات ناشی از ادامه جنگ و صدماتی که متوجه سلامت کشور میکند، توافق کردند که جنگ راهحل مسئله افغانستان نیست و باید همه تلاشها در جهت رسیدن به راهحلی سیاسی و صلحآمیز متمرکز شود.»
این اعلامیه از برگزاری نشستی دیگر در مورد صلح افغانستان خبر میدهد که تمرکز آن روی مرحله گذار از جنگ به صلح است؛ اما مشخص نشده است که این نشست کجا و چه زمان برگزار خواهد شد.
بخش دیگر این اعلامیه میافزاید: «هر دو جانب تصمیم گرفتند مواردی را که به مشورت و توضیح بیشتر نیاز دارند، مانند ایجاد مکانیسم گذار از جنگ به صلح دائمی، نظام اسلامی مورد توافق و نحوه دستیابی به آن را در نشست بعدی که در نزدیکترین فرصت ممکن برگزار خواهد شد، به بحث بگذارند و به نتیجه برسانند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بر اساس گزارشها، در این نشست هر دو طرف درباره تلفات غیرنظامیان و حمله به تاسیسات عامالمنفعه نیز گفتوگو و حمله به غیرنظامیان و تاسیسات غیرنظامی را محکوم کردهاند.
در بخش آخر اعلامیه آمده است که هر دو طرف حمله به خانههای مردم، مدرسهها، مساجد و بیمارستانها را تقبیح کرده و مجازات عاملان آن را خواستارشدهاند اما واضح نیست که آیا دو طرف تعهد کردهاند غیرنظامیان و تاسیسات عامه را در آینده هدف قرار ندهند یا خیر.
گفتوگوهای بینالافغانی روز گذشته با سخنرانی جواد ظریف، وزیرخارجه ایران و با حضور نمایندگان دولت افغانستان و طالبان در تهران برگزار شد.
در این نشست محمد یونس قانونی، معاون پیشین رئیسجمهور افغانستان، کریم خرم، وزیر پیشین اطلاعات و فرهنگ و سلام رحیمی، مشاور رئیسجمهور از اعضای هیئت افغانستان بودند. در هیئت طالبان هم شیرمحمد عباس استانکزی در راس قرار داشت.
مذاکرات بینالافغانی تهران در حالی پایان یافت که طالبان در هفتههای اخیر حملاتشان به شهرستانهای افغانستان را افزایش داده و تا مرکز ولایات پیشرویهایی داشتهاند. همزمان با آن روند صلح فغانستان هم به بنبست خورده و امیدواری اندکی برای ازسرگیری آن وجود دارد.
کارشناسان امنیتی و نظامی هشدار میدهند که اگر برای معضل افغانستان راهحل سیاسی فوری اندیشیده نشود، این کشور به سوی جنگ داخلی خواهد رفت و رهبری طالبان نیز کنترل بر جنگجویانشان را از دست خواهند داد. با این شرح، آنها پیشبینی میکنند که وضعیت در افغانستان پیچیدهتر خواهد شد و فرصت برقراری صلح در این کشور برای مدتی طولانی از دست خواهد رفت.