روز چهار شنبه ۲۳ تیر و در حاشیه چهارمین نشست گروه تماس افغانستان و سازمان همکاری شانگهای، وانگ یی، وزیر خارجه چین و حنیف اتمر، وزیر خارجه افغانستان، با هم دیدار کردند. آنان در این دیدار در مورد اوضاع سیاسی، امنیتی، روند صلح و گسترش همکاریهای همه جانبه در امر مبارزه با تروریسم بینالمللی بحث و گفتوگو کردند.
نشست گروه تماس افغانستان و سازمان همکاری شانگهای روز چهارشنبه ۲۲ تیر با حضور وزاری خارجه کشورهای عضو این سازمان با هدف بررسی مسائل امنیتی، اقتصادی و وضعیت افغانستان و تاثیر آن بر ثبات منطقه در شهر دوشنبه، پایتخت کشور تاجیکستان، برگزارشد.
وانگ به اتمر گفته است که دولت این کشور اجازه نمیدهد افغانستان به پناهگاه امن تروریستان تبدیل شود. وزیر خارجه چین، در این دیدار از افزایش خشونتهای طالبان در افغانستان هم ابراز نگرانی کرده و از طالبان خواسته است صلح را بپذیرند و روابطشان با گروههای تروریستی جهانی را قطع کنند: «تمکین طالبان و پذیرش راهحل سیاسی برای معضل افغانستان وقطع روابط با گروههای تروریستی آزمون بزرگ در جهت اثبات حسن نیت آنان به روند سیاسی است که باید اثبات شود.»
آقای وانگ، با تاکید بر لزوم پایان جنگ و تامین صلح پایدار در افغانستان افزود: «دولت چین خواهان صلح و ثبات پایدار در افغانستان است. نظر به ملاحظات ژئوپلتیک این کشور در منطقه، صلح در افغانستان بی شک به نفع چین است و ما به حفظ همکاریهای همهجانبه خود با مردم و دولت افغانستان متعهدیم.»
در همین حال، حنیف اتمر، وزیر خارجه افغانستان هم با اشاره به نگرانیها از پیشروی و افزایش حملات و خشونتهای طالبان و نیز تبانی آنان با جنگجویان خارجی و گروههای تروریستی ترکستان شرقی گفت: «برای مهار این تهدیدها که ثبات و رفاه منطقه را به خطر انداخته است باید هرچه زودتر به صورت جدی اقدام شود.»
چین از همسایههای قدرمند افغانستان است. این کشور در گذشته نیز بارها نگرانی خود درباره ورود گروههای تروریستی از خاک افغانستان به چین را ابراز کرده بود اما با آمدن آمریکا و ناتو به افغانستان، هر چند با آنان روابط خوبی نداشت، این نگرانیهای کمتر شده بود؛ هرچند به وضعیت افغانستان بیشتر توجه داشت. با خروج سربازان خارجی از افغانستان و آغاز دوباره جنگ طالبان با نیروهای امنیتی و دفاعی افغان و پیشروهای باورنکردنی این گروه (طالبان)، تمام همسایهها افغانستان به ویژه چین از وضعیت پیش آمده نگراناند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
چین و جمعی از همسایههای افغانستان نگراناند که با شدت گرفتن جنگ طالبان با دولت افغانستان و بینظمی در این کشور، در کنار طالبان شماری از گروههای تروریستی جهانی دیگر نیز قد علم کنند و امنیت کشورهای آنان را به خطر بیندازند. آنان اینک متوجه وضعیت بد افغانستاناند و تلاش دارند اگر بتوانند طالبان را پای میز مذاکره بکشانند و با حکومت افغانستان به صلح برسانند تا از حضور دوباره گروههای تروریستی به ویژه داعش در این کشور جلوگیری کنند.
آگاهان سیاسی افغان نیز میگویند که پس از شدت گرفتن جنگ در افغانستان و تصمیم فوری آمریکا و ناتو برای خارج کردن سربازانشان از این کشور، همسایههای افغانستان به ویژه رقبای آمریکا بسیار نگراناند و حق دارند که نگرانی خود را اعلام کنند و بکوشند افغانستان بار دیگر برای تروریستهای بینالمللی مکانی امن نشود؛ چون میدانند تروریستان امروزی با تروریستهای چند سال پیش متفاوت و از قبل مجهزترند و اگر در افغانستان صلح نشود و گروههای افراطی بیشتری پدید آید، امنیت کشورهای همسایه نیز با خطر جدی روبهرو خواهد شد.
نادر رئوفی، آگاه سیاسی، میگوید: «اگر وضعیتی که امروز در افغانستان است در چین بود، ما هم چنین نگرانیهایی داشتیم و در صورت توان برای مهار وضعیت دست به کار میشدیم. چین از همسایههای قدرتمند ما است و اینکه اعلام کرده است اجازه نمیدهد افغانستان پناهگاه امن تروریستها شود حق دارد و باید از آنان در این زمینه کمک بخواهیم.»
صادق صمدی، نیز آگاه سیاسی است. او معتقد است: «آمریکا و ناتو در حالت جنگ به افغانستان آمدند و در شرایطی بدتر از جنگ گذشته میدان را رها کردند و رفتند. آن زمان معلوم بود که طالب با دولت مجاهدین میجنگند اما حالا جنگ طالبان چهره دیگر به خود گرفته و قویتر از گذشته شده است. همسایهها ما، جز حامیان طالبان، بدون شک نگراناند. نظر من این است که اگر دولت ما با روسیه، چین و چند همسایه قدرتمند دیگر برای نابودی طالبان و گروههای تروریستی به توافق برسند، از آمریکا و ناتو تاثیرگذارتر خواهد بود و بدون شک ما را به صلح و ثبات خواهد رساند.»
دولت افغانستان بیش از ۲۰ سال است که دوست و همپیمان راهبردی آمریکا و شماری از کشورهای ناتو است. آمریکا و ناتو پس از بیرون رفتن از افغانستان نیز تعهد کردند که به حمایتشان از دولت و مردم این کشور ادامه دهند و افغانستان را تنها نگذارند. حالا میبینیم که افغانستان با وجود دوستان ۲۰ ساله خود با همسایههای قدرتمندش مانند روسیه، چین و...، برای نابودی تروریستها در افغانستان به توافق رسیده و مبارزه مشترکی را آغاز کرده است.