حسن روحانی با اشاره به برجام و لغو قطعنامههای سازمان ملل علیه ایران، اظهار داشت حرفهایی درباره آن ایام دارم که شاید سالها نتوان به زبان آورد و نتوان گفت که در فاصله حصول توافق برجام در تیر ماه تا آغاز اجرای آن در دی ماه چه اتفاقاتی افتاد و چه اقداماتی کردند تا برجام اجرایی نشود.
او که در نشست با مدیران ارشد دولت دوازدهم سخنرانی میکرد، افزود در طول هشت سال گذشته اختلاف سلیقه داشتیم اما هر دو جناح به آینده امیدوار بودند و با وجود فراز و نشیبهای فراوان همه متفق بودند که کشور باید توسعه یافته و به الگویی برای منطقه و جهان تبدیل شود و راه اصلی رسیدن به این هدف تعامل سازنده با جهان، منطقه و دوستانمان است.
وی در ادامه ضمن دفاع از عملکرد دولت خود و با اشاره به اختلافهای درونی بین جناحهای مختلف درون حکومت گفت: «با افراطیگری و چنگ انداختن روی صورت هم و هتاکی نمیتوانیم پیشرفت کنیم باید به این نتیجه برسیم که دوران افراطیگری به پایان رسیده و این راه اعتدال است که هیچگاه به پایان نمیرسد.»
این سخنان در حالی مطرح میشود که رهبر جمهوری اسلامی در آخرین دیدار خود با هیئت دولت، از عملکرد حسن روحانی در اصرار به مذاکره با غرب انتقاد کرد.
علی خامنهای در این باره گفت: «در این دولت معلوم شد که اعتماد به غرب جواب نمیدهد و آنها کمک نمیکنند و هرجا که بتوانند ضربه خواهند زد و اگر جایی هم ضربه نمیزنند به این دلیل است که نمیتوانند.»
او در توصیف دستاورد اصلی دوران ریاست جمهوری حسن روحانی گفت: «یک تجربه بسیار مهم در این دوران عبارت است از بیاعتمادی به غرب که آیندگان باید از آن استفاده کنند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
حملات رسانههای وابسته به علی خامنهای به او در ۸ سال گذشته هیچگاه متوقف نشد.
در مقابل، طی هفتههای اخیر، حسن روحانی تمام تلاشش را صرف دفاع از خود و دولتش کرده است. با این حال امروزه دیگر واضح است که مسئولیت مشکلات کشور تنها بر عهده دولت نیست و دولت در سایه که زیر نظر رهبر جمهوری اسلامی تشکیل شده، نقشی بهمراتب پررنگتر در مسائل امروز ایران دارد.
دولت در سایه در اصطلاح به دولتی سمبلیک از سوی جناح اپوزیسیون عنوان میشود که در مقابل دولت مستقر تشکیل میشود تا با نظارت و بررسی عملکرد آن، ضعفهای آن را نقد کند. این مدل معمولاً در نظامهای پارلمانی شبیه به سیستم بریتانیا اجرایی میشود.
بااینحال در ایران و درحالیکه بین حکومت آن و حکومتهای پارلمانی و دموکراسی، شباهتی وجود ندارد، در دولت دوم حسن روحانی، اصطلاح دولت در سایه از سوی حامیان دولت به گروه شکستخورده در انتخابات که عموماً وابسته به ابراهیم رئیسی بودند و توسط سعید جلیلی مدیریت میشدند، اطلاق شد.