خبرگزاری فرانسه و تارنمای اکسیوس از برگزاری چهارمین دور گفتوگوهای ایران و عربستان سعودی در هفته جاری خبر دادند.
این خبر هنوز از سوی مقامات در ریاض یا تهران تایید یا تکذیب نشده است اما پیشتر وبسایت نورنیوز به نقل از یک منبع مطلع در شورای امنیت ملی دیدار بین علی شمخانی، دبیر این شورا و عادلالجبیر وزیر دولت در امور خارجی عربستان سعودی را تکذیب کرده بود.
پنجم مهرماه هم آسوشیتدپرس از قول مقامات عراقی از برگزاری مذاکرات ایران و عربستان در بغداد خبر داده بود.
در صورتی که این مذاکرات برگزار شده باشد، چهارمین دور گفتوگوهای دوجانبه تهران و ریاض از آغاز سال جاری و نخستین دور این گفتوگوها پس از روی کار آمدن دولت ابراهیم رئیسی بهشمار میرود. این در حالی است که وزیر امور خارجه عربستان سعودی در سخنرانی روز سهشنبه خود در مجمع عمومی سازمان ملل بار دیگر خواستار اقدام جامعه بینالمللی علیه نقض ادامهدار تعهدات هستهای از سوی ایران شده است.
اکسیوس به نقل از منابع عراقی گزارش داده که مذاکرات اخیر در بغداد نخستین تلاش جدی بین دو کشور برای برقراری دیالوگ پس از سالها تنش بهشمار میرود. تمرکز این گفتوگوها بر ترمیم روابط دوجانبه و موضوعات منطقهای مورد نگرانی دو طرف گزارش شده است. ابراهیم رئیسی ادعا میکند که به دنبال بهبود روابط با همسایگان است.
عربستان سعودی پس از حمله به کنسولگریهای این کشور در ایران در ژانویه ۲۰۱۶، روابط خود را با تهران قطع کرد.
از آن پس روابط دو کشور سردتر شد. اما اوایل سال جاری فایننشالتایمز از رایزنیهای دوجانبه تهران و ریاض به میزبانی بغداد خبر داد. این خبر بعدا در تهران و ریاض تایید شد.
مصطفی الکاظمی، نخستوزیر عراق که کشوری صحنه درگیریهای نیابتی ایران و آمریکا بهشمار میرود، تلاش زیادی برای پیشرفت این مذاکرات انجام داده است.
او اخیرا میزبان نشست بغداد با حضور مقامات مصر، ایران، اردن، عربستان سعودی و امارات متحده عربی بود. نشت دیگری هم در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل برگزار شده و همه طرفها شامل ایران و عربستان سعودی پذیرفتند که گردهمایی بعدی در اردن برگزار شود.
کاظمی خود در انتظار برگزاری انتخابات پارلمانی در ۱۰ اکتبر است و به دنبال جلب حمایت داخلی، منطقهای و بینالمللی برای تضمین دور دوم ریاستجمهوری است.
نتیجه این انتخابات با توجه به نقشی که کاظمی در تقویت گفتوگوی منطقهای داشته، برای چشمانداز این گفتوگوها بسیار مهم است.