در سالهای اخیر، گرانی تعرفههای درمانی، کاهش قدرت اقتصادی مردم و نبودِ بیمه خدمات دندانپزشکی بیشازپیش بیدندانی و بیماریهای دهان و دندان را در قشرهای کمدرآمد جامعه به دنبال داشته است، بهطوری که بسیاری از مردم فقط در مواقع ضروری مانند درد شدید دندان پوسیده به پزشک مراجعه میکنند و اغلب پس از اینکه با تعرفههای سرسامآور پر کردن دندان و عصبکشی مواجه میشوند، قید دندان خود را میزنند و آن را میکشند.
همزمان با افزایش تورم در دو سال اخیر و رشد بیرویه قیمتها، مراجعه مردم به دندانپزشکی کاهش یافته است. علی کاظمیان، رئیس انجمن سلامت دهان و دندانپزشکی اجتماعی، در گفتوگو با روزنامه شرق این موضوع را تایید کرد و گفت: «در بخش خدمات دندانپزشکی، با جلوههایی از نابرابری در دسترسی به خدمات سلامت روبهرو هستیم.»
به گفته این پزشک، دولت باید برای قشر محروم و کمدرآمد فکری کند و شرایط دسترسی به خدمات ضروری و اساسی دندانپزشکی را برای آنها فراهم کند.
سیامک شایان امین دیگر دندانپزشکی است که کاهش قابلملاحظه مراجعه مردم برای رسیدگی به سلامت دهان و دندان را تایید کرده است. او با اشاره به نقش مشکل اقتصادی در این مسئله، گفت: «وقتی حقوق کارگر و کارمند متناسب با میزان تورم نباشد، مسائل معیشتی و هزینههای جاری برای خورد و خوراک سهم بیشتری از حقوق این قشر را میطلبد و روزبهروز امکان برخورداری مردم از درمانهای بهظاهر غیرضروری مانند دندانپزشکی و سایر مراقبتها و پیگیری درمانی کمتر میشود.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
شایان امین در ادامه با تاکید بر اینکه تورم و مشکل اقتصادی باعث دوری مردم از خدمات درمانی بهخصوص دندانپزشکی شده است، افزود: «این اتفاق بسیار نگرانکننده است که بسیاری از مردم تنها در موارد ضروری و درد داشتن، آن هم برای دریافت ارزانترین خدمات و پاک کردن صورت مسئله، مانند دندان کشیدن و نه درمان و نگهداری آن به دندانپزشک مراجعه میکنند.»
همایون فراست، عضو هیئتمدیره جامعه دندانپزشکی ایران، نیز کاهش میزان مراجعه به دندانپزشکی به دلایل اقتصادی را تایید کرد و گفت برخی قشرهای مردم وقتی امکان استفاده از خدماتی مثل پر کردن دندان را ندارند، اقدام به کشیدن دندان خود میکنند و این کار فرد را برای غذا خوردن دچار مشکل میکند. به گفته او، دشواری در جویدن مشکل گوارشی به دنبال دارد و تکلم فرد را نیز دچار اختلال میکند.
در حال حاضر، بیمه تامین اجتماعی بهصورت محدود هزینههای بیماریهای دندان را پوشش میدهد، اما این موارد فقط شامل کشیدن دندان، پر کردن سطحی و جرمگیری میشود و مواردی مثل عصبکشی را که بسیار رایج است در بر نمیگیرد. مسئله دیگر که خبرگزاری ایسنا نیز به آن اشاره کرده است، محدود بودن مراکزی است که با سازمان تامین اجتماعی قرارداد دارند و سیستم نوبتدهی در این مراکز وقت بسیار زیادی از افراد میگیرد.
بر اساس تعرفههای اعلامشده در سال ۱۴۰۰، هزینه کشیدن هر دندان معمولی از۵۰۰ هزار تومان کمتر نیست و برای کشیدن دندان عقل نیز حداقل باید یک میلیون و۲۰۰ هزار تومان پرداخت کرد. هزینه درمان ریشه هم بهطور میانگین دو میلیون تومان است. با این حال، هزینههای خدمات دندانپزشکی در ایران از پزشک به پزشک و از مرکزی به مرکز دیگر فرق میکند و با توجه به تجربه و تبحر پزشک یا موادی که برای درمان استفاده میشود، متغیر است.