سه متحد اروپایی آمریکا در توافق هستهای ۲۰۱۵ و نماینده ویژه وزارت امور خارجه ایالات متحده در امور ایران با اعضای شورای همکاری خلیج فارس، مصر و اردن درباره برنامه هستهای جمهوری اسلامی و هفتمین دور از مذاکرات احیای برجام گفتوگو کردند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، نمایندگان ارشد آمریکا، بریتانیا، فرانسه و آلمان در این نشست که روز پنجشنبه در ریاض برگزار شد، درباره دور جدید مذاکرات هستهای وین با هدف بازگشت دوجانبه واشینگتن و تهران به پیروی کامل از برجام به گفتوگو پرداختند.
کشورهای عرب منطقه که از منتقدان برجام هستند و میگویند باید فعالیتهای موشکی و منطقهای ایران را نیز دربر گیرد، پیشتر خواهان حضور در هرگونه مذاکرهای برای احیای این توافق شدهاند و آمریکا و متحدان آن در تلاش هستند به آنها اطمینان خاطر بدهند.
آمریکا و کشورهای عربی متحد آن در خلیج فارس در بیانیهای مشترک ایران را متهم کردند که «بحران هستهای پدید آورده و با موشکهای دوربرد و پهپادها خاورمیانه را بیثبات کرده است.» این بیانیه پس از نشست کارگروه آمریکا و شورای همکاری درباره ایران منتشر شد.
ایران و آمریکا پیشتر در سال جاری شش دور مذاکره غیرمستقیم با هماهنگی اتحادیه اروپا و حضور سایر اعضای برجام در وین داشتند که در خرداد ماه به دلیل انتخابات ریاست جمهوری ایران متوقف شد و قرار است دور بعدی آن بعد از یک وقفه چند ماهه، هشتم آذر برگزار شد.
ایران در واکنش به خروج آمریکا از توافق تعهدات خود را نادیده گرفته است و دولت جو بایدن و سه کشور اروپایی بارها تاکید کردهاند که فرصت برای پیگیری دیپلماسی نامحدود نیست و با پیشرتهای هستهای ایران ممکن بازگشت به توافق شش سال پیش دیگر سودمند نباشد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز چهارشنبه در جدیدترین گزارش فصلی خود از افزایش ذخایر اورانیوم غنیشده ۶۰ درصدی ایران در تناقض با برجام، و همچنین عدم دسترسی بازسان این نهاد نظارت هستهای سازمان ملل به مرکز ساخت قطعات سانتریفیوژ در کرج، ابراز نگرانی کرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه روز پنجشنبه این گزارش را که چند روز پیش از نشست هفته آینده شورای حکام آژانس منتشر شده است «فوقالعاده نگرانکننده» دانست و از ایران خواست بدون تاخیر تمام تعهدات و تکالیف خود را در برجام اجرا کند.
وی که در یک نشست خبری در پاریس با خبرنگاران گفتوگو میکرد افزود، شورای حکام آژانس در نشست ۲۴ نوامبر خود باید در این زمینه برای ارسال یک «پیام قوی» به ایران کمک کند؛ اما توضیح بیشتری درباره این که منظور او از این پیام قوی چیست ارائه نداد.
همزمان در روز پنجشنبه حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران در گفتوگوی تلفنی با همتای لهستانی خود مشارکت ایران در مذاکرات آتی در وین را «فعال» خواند و گفت هدف از آن لغو تحریمهای اعمال شده علیه ایران است.
به گزارش خبرگزاری فارس، علی باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران نیز امروز در پیامی در توئیتی اعلام کرد: موفقیت مذاکرات هشتم آذر در گرو «اراده جدی» و «آمادگی عملی» طرف مقابل برای «لغو تحریمها» است.
آمریکا پیشتر گفته است در صورت بازگشت تهران به تعهدات هستهای اش تحریمهای مرتبط را لغو خواهد کرد. با این حال دو طرف برای تعیین اقداماتی که دو طرف برای بازگشت به تعهدات خود باید انجام دهند، مذاکرات وین را آغاز کردهاند.