وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران نیمه شب جمعه در صفحه توییتر خود نوشت: «تصمیم انگلیس برای تروریستی اعلام کردن جنبش مقاومت مردمی حماس را محکوم میکنیم.»
حسین امیرعبداللهیان گفت که «حقوق ملت فلسطین را نمیتوان با وارونه جلوه دادن واقعیات پایمال کرد.»
روز جمعه برخی رسانههای بریتانیایی گزارش دادند که این کشور قصد دارد گروه حماس را در فهرست گروههای تروریستی قرار دهد.
به نوشته گاردین، بر اساس قانون هر کسی که از حماس حمایت کند، پرچم آن را به اهتزاز درآورد و یا جلساتی برای این سازمان ترتیب دهد، قانون را نقض میکند.
همچنین تایمز نوشت که پریتی پاتل، وزیر کشور بریتانیا، این موضوع را هفته آینده به پارلمان ارائه خواهد کرد و قرار است تصمیم اخیر در واشنگتن و هفته آینده اعلام شود.
در اعتراض به این تصمیم، یک عضو دفتر سیاسی حماس جمعه شب تصمیم بریتانیا را «در جهت راضی نگه داشتن رژیم صهیونیستی» خواند و گفت: «تاریخ انگلیس دردناک و وحشتناک است و انگلیس برخی کشورهای عربی را برای چپاول ثروتهایشان اشغال کرد.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
منع فعالیت حماس، گامی در همسویی بریتانیا با ایالات متحده، اسرائیل و اتحادیه اروپا که همگی حماس را به عنوان یک سازمان تروریستی معرفی میکنند، خواهد بود.
بریتانیا تاکنون تنها فعالیت شاخه نظامی- گردانهای عزالدین قسام- را ممنوع کرده است، اما با تصمیم اخیر، کل سازمان حماس زیر چتر قانون مبارزه با تروریسم قرار میگیرد.
نفتالی بنت، نخستوزیر اسرائیل از گزارشهای منتشر شده در مورد این تصمیم استقبال کرد.
او در یک پست توییتری، ضمن تشکر از بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا نوشت: «حماس یک گروه اسلامی رادیکال است که اسرائیلیهای بیگناه را هدف قرار میدهد و به دنبال نابودی اسرائیل است. من از تصمیم بریتانیا برای اعلام کل حماس بهعنوان یک سازمان تروریستی استقبال میکنم.»
حماس مخفف نام «حرکت مقاومت اسلامی» است که در سال ۱۹۸۷ و پس از آغاز انتفاضه علیه اشغال کرانه غربی و نوار غزه متولد شد. این سازمان طبق مانیفست خود، قصد نابودی اسرائیل را دارد. به همین دلیل بسیاری از کشورها یا کل گروه و یا شاخه نظامی آن را در فهرست گروههای تروریستی قرار دادهاند.
سازمان حماس که ماهیت خود را بر مبارزات مسلحانه بنا نهاده است، در سال ۲۰۰۵ توانست در انتخابات بر رقیب خود یعنی «فتح» پیروز شود. پس از این موضوع بین دو گروه فتح و حماس درگیریهایی شکل گرفت و در نهایت حماس توانست بر فتح چیره شود. از آن زمان حماس بخش غزه را از کرانه باختری جدا کر و آن را بهصورت تک صدایی کنترل میکند.
در پی این ماجرا، اسرائیل و مصر غزه را محاصره کردند. این دو کشور دولت خودخوانده حماس در غزه را به رسمیت نمیشناسند.
با اینکه در سال ۲۰۱۴ دو گروه حماس و فتح دست آشتی به سوی هم دراز کردند، اما تا به امروز هیچ اقدام عملی برای خروج از بن بست سیاسی بین فلسطینیها برداشته نشده است.