«حزب‌الله لبنان دوهزار پهپاد پیشرفته عمدتا ساخت ایران در اختیار دارد»

در گزارش مرکز پژوهشی «آلما»، به بیش از ۲۰ مرکز تولید، نگهداری و ارسال پهپادها در ایران، عراق، سوریه و لبنان اشاره شده است

جمهوری اسلامی ضمن گسترش زرادخانه پهپادی ایران، نیروهای نیابتی خود را نیز به‌طور روزافزون به قابلیت‌هایی پهپادی مجهز می‌کند- Iranian Army office / AFP

براساس گزارش جدید مرکز پژوهش و آموزش «آلما» در اسرائیل، شبه‌نظامیان حزب‌الله لبنان در حال حاضر حدود دوهزار هواپیمای بدون سرنشین در اختیار دارند که بسیاری از آن‌ها پهپادهای پیشرفته ساخت ایران‌اند و تعدادی دیگر را هم این گروه به‌طور مستقل ساخته است. 

مرکز پژوهش و آموزش «آلما» که به‌طور تخصصی به چالش‌های امنیتی در مرزهای شمالی اسرائیل می‌پردازد، در گزارش ویژه‌ای با عنوان «ارتش پهپادی ایران- یک تهدید جهانی» که سه‌شنبه، ۳۰ آذرماه، منتشر کرد، به انواع ۹گانه پهپادهای تجسسی، تهاجمی و انتحاری ساخت جمهوری اسلامی ایران پرداخته است که در کل در ۴۸ مدل مختلف ارائه می‌شوند. 

براساس این گزارش، جمهوری اسلامی ضمن گسترش زرادخانه پهپادی ایران، نیروهای نیابتی خود را نیز به‌طور روزافزون به قابلیت‌هایی پهپادی مجهز می‌کند؛ پهپادهای ساخت ایران برای حزب‌الله و حماس در لبنان، شبه‌نظامیان شیعه و حزب‌الله در سوریه، شبه‌نظامیان شیعه در عراق، حوثی‌ها در یمن و گروه‌های حماس و جهاد اسلامی فلسطین در غزه، در حال تکثیر است. علاوه‌بر این، پهپادهای ایرانی در قاره آفریقا و همچنین کشور ونزوئلا در آمریکای جنوبی نیز به کار گرفته می‌شود.

به گزارش آلما، حزب‌الله لبنان از دهه ۱۹۹۰ میلادی از پهپادهای خود در سوریه و همچنین علیه اسرائیل استفاده کرده است. حتی قبل از جنگ دوم لبنان در سال ۲۰۰۶، این گروه هواپیماهای بدون سرنشین را به‌سمت اسرائیل می‌فرستاد و در طول جنگ، چندین پهپاد مسلح را به داخل خاک اسرائیل فرستاد.

به نوشته روزنامه اورشلیم‌پست، حزب‌الله لبنان که سال ۲۰۱۳ میلادی گفته می‌شد ۲۰۰ پهپاد ساخت ایران در اختیار دارد، در سال‌های اخیر با کمک جمهوری اسلامی، ناوگان پهپادی خود را به‌طور قابل توجهی گسترش داده است و قصد دارد از آن‌ها برای حمله‌های انتحاری علیه دارایی‌های استراتژیک ملی در اسرائیل و همچنین شناسایی نیروها و پایگاه‌های ارتش آن کشور استفاده کند.

مرکز پژوهشی آلما تعدادی از عملیات‌های پهپادی سال‌های اخیر حزب‌الله لبنان را فهرست کرده و نوشته است که این گروه علاوه‌بر پهپادهای ایوب (ساخته‌شده براساس شاهد ۱۲۹ ایران)، مرصاد ۱ و ۲، ابابیل و یاسر ایران، «به احتمال زیاد» مدل‌های پیشرفته پهپادهای نوع مهاجر، شاهد، صماد، کرار و صاعقه را نیز در اختیار دارد. حزب‌الله علاوه‌بر این، از ده‌ها پهپاد کوچک‌تر غیرنظامی ساخت چین نیز برای برای اهداف خود در زمینه تصویربرداری و همچنین حمل و پرتاب بمب استفاده می‌کند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در گزارش آلما آمده است که ایران از سال ۱۹۸۴ میلادی (۱۳۶۳) در حال ساخت «ارتش پهپادی» خود بوده و این ناوگان نه‌تنها به برد قابل توجهی بالغ بر دو هزار کیلومتر دست یافته، بلکه از «قابلیت‌های عملیاتی و توسعه بسیار پیشرفته‌ای» برخوردار است.

براساس این گزارش، جمهوری اسلامی ایران متوجه شد که به‌طور کلی در سراسر خاورمیانه و به‌‌شکل خاص علیه اسرائیل، قادر به پاسخ نظامی در مقابل حمله‌ هواپیماهای جنگی نیروی هوایی آن‌ها نیست؛ در نتیجه، در دهه‌های اخیر توسعه دو ابزار جایگزین را دنبال کرد: اولی، سامانه موشکی دقیق زمین‌به‌زمین، و دوم، «ارتش پهپادی».

بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل، در شهریورماه سال جاری، ناوگان هواپیماهای بدون سرنشین ایران را یکی از مهم‌ترین ابزارهای توسعه‌یافته آن کشور دانست و گفت آن‌ها مجموعه‌ای از سلاح‌های مرگبار و دقیق‌اند که مانند موشک بالیستیک یا هواپیما می‌توانند مسیرهای طولانی را برای رسیدن به هدف طی کنند و ایرانی‌ها با هماهنگی و هدایت نیروی هوافضای سپاه پاسداران و سپاه قدس آن را تولید و به نیروهای نیابتی خود صادر می‌کنند.

گانتز همچنین اعلام کرد که جمهوری اسلامی در «پایگاه هوایی کاشان» به‌عنوان «سنگ بنای تروریسم هوایی ایران در منطقه»، شبه‌نظامیان کشورهای مختلف، ازجمله عراق، یمن، لبنان و سوریه، را برای به‌گارگیری پهپادهای پیشرفته آموزش می‌دهد.

این گزارش علاوه‌بر کاشان، به بیش از ۲۰ مرکز تولید، نگهداری و ارسال پهپادها در ایران، عراق، سوریه و لبنان اشاره می‌کند، ازحمله فرودگاه جزیره قشم، فرودگاه کنارک (واقع‌در شرق شهر چابهار در جنوب ایران)، فرودگاه بندرعباس، فرودگاه چغادک (استان بوشهر)، فرودگاه گناباد (استان خراسان رضوی)، پایگاه هوایی همدان، فرودگاه جکیگور (استان سیستان و بلوچستان)، فرودگاه جاسک (استان هرمزگان)، فرودگاه کوشک (واقع‌در شمال قم)، فرودگاه میناب و فرودگاه سمنان بود.

براساس این گزارش، نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی علاوه‌بر ده‌ها پایگاه خود در ایران، از پایگاهی در نزدیکی شهر کربلای عراق نیز در کنار حزب‌الله عراق استفاده می‌کند.

حزب‌الله، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و دیگر شبه‌نظامیان شیعه در سوریه نیز از چندین پایگاه هوایی برای انجام حمله‌های پهپادی استفاده می‌کنند و نیروهای حزب‌الله لبنان از یک پایگاه پهپادی در نزدیکی در دره بقاع و همچنین باند دیگری به طول چندصدمتر در حومه بعلبک برای عملیات‌های پهپادی استفاده می‌کنند.