بر اساس اعلام وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ایران، افرادی که دوز اول و دوم واکسن آسترازنکا را تزریق کردهاند، میتوانند برای دوز سوم پاستوکووک بزنند؛ در غیر این صورت، باید تا رسیدن محموله جدید آسترازنکا منتظر بمانند. این وزارتخانه اوایل پاییز، همزمان با تاخیر در واردات واکسن اسپوتنیک روسی، هم اعلام کرده بود افرادی که در دوز اول اسپوتنیک زدهاند، برای دوز دوم میتوانند آسترازنکا بزنند؛ اما حالا با ایجاد محدودیت در واردات واکسنهای خارجی، دو راه پیش روی شهروندان ایرانی گذاشته شده است؛ تزریق واکسن داخلی یا انتظار برای رسیدن واردات محموله واکسن؛ انتظاری که با توجه به شیوع سویه اومیکرون، خطر ابتلا را افزایش میدهد.
در حالی که جامعه پزشکی یکصدا تاکید میکنند که بهترین راه برای جلوگیری از ابتلا به سویه جدید، تزریق دوز سوم است، برخی گزارشها از مراکز واکسیناسیون در ایران حاکی از آن است که موجودی واکسنهای آسترازنکا به پایان رسیده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
پیشتر، بهرام دارایی، رئیس سازمان غذا و دارو، بهصراحت اعلام کرده بود که واردات واکسن کرونا به ایران ممنوع شده است و نیاز ایران به واکسن با تولید داخل تامین میشود. اگرچه او به فاصله چند روز گفتههای خود را پس گرفت و مدعی شد که واردات واکسن ممنوع نیست و او هیچوقت از کلمه «ممنوعیت» استفاده نکرده، پایان ذخایر واکسن آسترازنکا و توقف واردات آن تردیدها درباره ممنوعیت واردات واکسن را تقویت کرده است. بهخصوص اینکه محمد هاشمی، سرپرست روابط عمومی وزارت بهداشت، در خبری جدید گفت: «افرادی که مایلاند برای دوز سوم واکسن آسترازنکا تزریق کنند، باید اندکی صبور باشند.»
توقف واردات محمولههای واکسن آسترازنکا و قرار دادن شهروندان در این موقعیت که یا واکسن داخلی بزنند یا خطر ابتلا به بیماری را به جان بخرند و منتظر بمانند، این تصور را تقویت میکند که وزارت بهداشت قصد دارد از این طریق آمار استفاده از واکسنهای تولید داخل را افزایش دهد. این در حالی است که علاوه بر افرادی که دوز اول و دوم واکسن آسترازنکا زدهاند، دیگر شهروندانی که واکسن سینوفارم چینی تزریق کردهاند هم تمایل دارند برای دوز سوم آسترازنکا بزنند.
وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ایران از نیمه مهرماه ۱۴۰۰ تاکنون، آمار واکسیناسیون به تفکیک واکسن را منتشر نکرده است اما گزارشهای میدانی نشان میدهد که اغلب مردم در دوز اول و دوم، واکسن سینوفارم ساخت چین را تزریق کردهاند.
افزایش تردیدها درباره کارآیی واکسنهای چینی کشورهایی که سینوواک و سینوفارم را خریده بودند، بر آن داشت تا برای دوز سوم به سراغ واکسنهای معتبر جهانی بروند ولی از میان واکسنهای معتبر جهانی، فقط واکسن آسترازنکا اجازه ورود به ایران را دارد که اینک موجودی آن به صفر رسیده است.