علی خیرالدین، معاون فناوری و نوآوری وزیر علوم، از بیکاری ۴۰ درصد فارغالتحصیلان دانشگاهی در ایران خبر داد و از خیران خواست برای اشتغال فارغالتحصیلان دانشگاهی کمک کنند. پیشتر، مرکز آمار ایران نیز اعلام کرده بود که بیش از ۴۰ درصد جمعیت بیکار کشور را فارغالتحصیلان دانشگاهی تشکیل میدهند.
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، تعداد بیکاران دارای مدرک دانشگاهی تا پایان زمستان سال ۱۳۹۹، حدود ۹۶۰ هزار نفر بود. آمارهای وزارت علوم نیز نشان میدهد که سالانه حدود ۶۱ هزار نفر با مدرک تحصیلی دانشگاهی به جمعیت بیکاران در ایران اضافه میشوند.
علی خیرالدین، معاون وزیر علوم، که پیشتر سهم ۴۰ درصدی فارغالتحصیلان دانشگاهی از جمعیت بیکاران کشور را «اسفناک و فاجعهبار» خوانده بود، اذعان کرد که جمهوری اسلامی ایران در تربیت نیروی کار ناتوان بوده است.
اگرچه مقامهای جمهوری اسلامی ایران بیکاری افراد تحصیلکرده در ایران را تایید کردهاند، نگاهی به آمار و ارقامی که ارائه میکنند نشان میدهد که تعریف بیکاری از نظر آنان با آنچه کارشناسان اعلام میکنند متفاوت است.
از نظر متخصصان، بیکار به فردی گفته میشود که شغل مناسب ندارد و در تامین هزینههای زندگیاش ناتوان است اما مرکز آمار ایران حتی افرادی را که در هفته یک ساعت کار میکنند در ردیف افراد شاغل معرفی میکند. از نظر وزارت علوم هم حمایت مالی از پایاننامه دانشجویی بهمنزله خروج فرد از فهرست افراد بیکار است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این موضوع بهصراحت در سخنان اخیر علی خیرالدین مطرح شد. او با اشاره به سهم بالای جمعیت فارغالتحصیلان دانشگاهی در ایران، گفت از دانشجویان و استادانی که رسالههای دکتری خود را متناسب با نیاز روز جامعه انجام دهند، با پرداخت یک میلیارد ریال حمایت میشود.
معاون وزیر علوم توضیح بیشتری درباره «پایاننامههای متناسب با نیاز روز جامعه» نداد اما سخنان او نشان میدهد که برنامه وزارت علوم برای حل بحران بیکاری دانشگاهیان، به حمایت مالی از برخی پایاننامهها محدود میشود.
این در حالی است که علاوه بر ۴۰ درصد جمعیت فارغالتحصیل دانشگاهی در ایران که هیچ شغلی ندارند، تعداد زیاد دیگری نیز فاقد شغل و درآمد مناسب و کافیاند.
به گزارش پایگاه خبری شفقنا، علی خیرالدین شرکتهای دانشبنیان را هم «بستر خوبی» برای اشتغال دانشآموختگان دانشگاهی دانست و از خیران خواست که در این زمینه وارد شوند و به ایجاد اشتغال برای فارغالتحصیلان دانشگاهی کمک کنند.
معاون وزیر علوم توصیه پیوستن فارغالتحصیلان دانشگاهی به شرکتهای دانشبنیان و درخواست کمک از خیران را در حالی مطرح میکند که ناظران تاکید کردهاند مهمترین راهکار برای مقابله با بیکاری رشد اقتصادی است، که در ایران با رکود جدی مواجه است.
پیشتر غلامحسین شافعی، رئیس اتاق بازرگانی ایران، گفته بود در ۱۰ سال گذشته، بهرغم برخورداری کشور از درآمدهای نجومی، رشد اقتصادی صفر بوده است.