قانون مالیات خانه‌های خالی با شکست روبه‌رو شد

سازمان امور مالیاتی اعلام کرد بین ۵۰ تا ۶۰ مالک مالیات خود را در موعد مقرر پرداخت کردند

بر اساس قانونی که در آذر ۱۳۹۹ تصویب شد، اگر واحدهای مسکونی در شهرهای بالای ۱۰۰هزار نفر بیش از ۱۲۰ روز خالی از سکنه باشد، مشمول مالیات می‌شود _ تجارت نیوز

سازمان امور مالیاتی اعلام کرد از ۵۶۸ هزار واحد مسکونی خالی که مشمول پرداخت «مالیات خانه‌های خالی» بودند، تاکنون حدود ۶۰ مالک مالیات خود را پرداخت کرده‌اند.

پیش‌تر اعلام شده بود که مالکان خانه‌های خالی تا ۳۰ بهمن فرصت دارند برای پرداخت مالیات اقدام کنند، این فرصت تا ۱۰ اسفند نیز تمدید شد. با این حال، تعداد اندک مالکانی که مالیات خود را پرداخته‌اند نشان می‌دهد این طرح مجلس یازدهم نیز با شکست مواجه شد.

بر اساس قانون مالیات خانه‌های خالی که در آذر ۱۳۹۹ در مجلس تصویب شد، اگر واحدهای مسکونی در شهرهای بالای ۱۰۰هزار نفر بیش از ۱۲۰ روز خالی از سکنه باشد، مشمول مالیات می‌شود.

مجلس و دولت جمهوری اسلامی ایران مدعی‌اند که این طرح را با هدف «ساماندهی بازار مسکن» و «ثبات قیمت» اجرا می‌کنند؛ با این حال، مقایسه قیمت مسکن از زمان تصویب این طرح تاکنون حاکی از آن است که نه‌تنها ثباتی در قیمت‌ها ایجاد نشد بلکه افزایش قیمت ادامه یافت.

به گزارش روزنامه اعتماد، از آذر ۱۳۹۹ که قانون مالیات بر خانه‌های خالی در مجلس به تصویب رسید تا بهمن سال جاری، متوسط قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در تهران حدود ۲۳ درصد افزایش یافت و از ۲۶ میلیون و ۹۰۵ هزار تومان به ۳۳ میلیون تومان رسید.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این امر نشان می‌دهد آنچه باعث نوسان قیمت در بازار مسکن می‌شود تورم و متغیرهای پولی اثرگذار بر آن است که از آذر ۱۳۹۹ تا بهمن سال جاری کاهشی نبوده‌اند.

پیش‌تر اعلام شده بود که سه میلیون و ۵۰۰ هزار خانه خالی در ایران وجود دارد که از این تعداد، ۵۰۰ هزار واحد مسکونی در تهران است. در نهایت، سازمان امور مالیاتی با استناد به اطلاعات دریافتی از وزارت راه و شهرسازی، تعداد خانه‌های خالی را ۵۶۸ هزار واحد اعلام کرد. حالا نیز اعلام شده است که کمتر از ۶۰ مالک مالیات خود را پرداخت کرده‌اند.

مهدی سلطان‌ احمدی، کارشناس بازار مسکن، با اشاره به شکست این طرح گفت: «از روز اولی که این طرح ارائه شد، کارشناسان این حوزه اعلام کردند که این طرح به‌گونه‌ای که در سطح اجتماعی و رسانه‌ها اعلام شده نیست و به این شکل پیش نخواهد رفت.»

کارشناسان بازار می‌گویند که اخذ مالیات به‌دلیل نبود بانک اطلاعاتی جامع، دقیق و کامل برای شناسایی خانه‌های خالی، دشوار و ناممکن است. مهدی سلطان‌ احمدی نیز این موضوع را تایید کرد و گفت اکثر شناسایی‌ها به‌عنوان خانه خالی نادرست از آب درآمدند.

در حالی‌ که دولت و مجلس قصد داشتند از طریق اخذ مالیات از خانه‌های خالی کسب درآمد کنند، سلطان احمدی تاکید کرد: «این تعداد خانه‌ای که ثبت شده در عمل نمی‌تواند درآمد قابل‌توجهی به همراه داشته باشد یا تغییری در بازار ایجاد کند.»

به باور کارشناسان، خالی گذاشتن خانه در هر کشور نشان‌دهنده نبود آینده اقتصادی روشن است. در واقع، افراد ترجیح می‌دهند کالای خود را بدون استفاده و حتی با وجود احتمال اتخاذ سیاست‌های تنبیهی، نگه می‌دارند چون می‌دانند در آینده قیمت این کالا افزایشی خواهد بود.