ضمیر کابلوف، نماینده ویژه رئیسجمهوری روسیه در امور افغانستان، بعدازظهر روز پنجشنبه، چهارم فروردین در راس یک هیئت دولتی متشکل از نمایندگانی از وزارتخانههای دفاع، کشور، صنعت، تجارت، زراعت و انرژی روسیه، برای ملاقات با سران طالبان وارد کابل شد.
حافظ ضیاء احمد، معاون سخنگوی وزارت خارجه طالبان، با انتشار یک اطلاعیه خبری اعلام کرد که کابلوف در سفر به کابل، با مولوی امیر خان متقی، وزیر خارجه طالبان، دیدار کرده و دو طرف در مورد گسترش روابط اقتصادی و سیاسی میان روسیه و طالبان گفتوگو کردهاند.
به گفته معاون سخنگوی وزارت خارجه طالبان، ضمیر کابلوف در این دیدار ضمن ابراز خشنودی از «سیاست متوازن» طالبان در تعامل با کشورهای منطقه و جهان، آمادگی روسیه برای همکاری با طالبان در پروژههای مختلف را اعلام کرده است.
هیئت روسیه در حالی به کابل سفر کرد که شرکت تولیدکننده گاز مایع روسیه بهتازگی تصمیم گرفت صادرات گاز مایع به افغانستان را که از اوایل سال ۲۰۲۰ متوقف شده بود، از سر بگیرد. این اقدام پس از آن صورت میگیرد که روسیه برخی از بازارهایش در غرب را از دست داده و بالا گرفتن جنگ در اوکراین به صادرات گاز مایع این کشور ضربه بزرگی زده است.
روسیه از دولتهای دوست با طالبان شناخته میشود که در سالهای اخیر، در تقویت جایگاه این گروه در تعامل با دولتهای جهان نقش برجستهای داشته است. برگزاری نشستهای پیدرپی در مسکو و دعوت سران طالبان به این نشستها به این گروه فرصت داد تا از سطح یک گروه تروریستی به یک جریان سیاسی ارتقا یابد.
هرچند هنوز از دستور کار هیئت روسی در سفر به کابل جزئیات بیشتری منتشر نشده، به نظر میرسد این هیئت قصد دارد در بخشهای مختلف از جمله توسعه تجارت با طالبان موافقتنامههایی امضا کند. حضور نمایندگان وزارتخانههای مختلف روسیه هم بیانگر افزایش سطح تماس میان دولت روسیه و طالبان است.
روسیه هنوز طالبان را از فهرست تروریستهایی که هرنوع فعالیت مرتبط به آنها در خاک روسیه ممنوع است، خارج نکرده و طالبان را به رسمیت نشناخته است، اما از نخستین دولتهایی است که پس از فروپاشی دولت پیشین افغانستان در اوت ۲۰۲۱، با این گروه روابط رسمی برقرار کرد. سفارت روسیه در کنار سفارتخانههای جمهوری اسلامی ایران، پاکستان و چین، در جریان فروپاشی دولت پیشین افغانستان و هرج مرج ناشی از روی کار آمدن طالبان در کابل تعطیل نشد و همچنان به کار ادامه داد.