دانشمندان در هشداری تازه در مورد آلودگی، اعلام کردهاند که مصرف میکرو و نانو پلاستیکها برای سلامتی خطری دارد که ممکن است «جبرانناپذیر» باشد.
محققان در بازبینی متنی که با حمایت مالی دانشگاه پزشکی وین ممکن شد، خطر فرو دادن میکرو و نانو پلاستیکها را برای سلامت انسان مورد بررسی قرار دادند.
آنها بر اساس کار پیشین که نشان میداد مردم در بعضی از جاهای دنیا هر هفته حدود پنج گرم میکرو و نانو پلاستیک مصرف میکنند - که معادل حجم یک کارت اعتباری است- آلودگی ظروف غذا و نوشیدنی را بررسی میکنند.
میکروپلاستیکها ذراتی از پلاستیک هستند که کوچکتر از پنج میلیمترند و مستقیما از محصولاتی میآیند که استفاده میکنیم، یا بر اثر خرد شدن پلاستیکهای بزرگتر در محیط زیست پدید آمدهاند.
نانو پلاستیکها هم به تکههای ریزتر پلاستیک گفته میشود که کوچکتر از پنج میلیمترند.
محققان خاطرنشان کردند که مردم، متوسط حدود ۹۰ هزار ذره میکروپلاستیک از (طریق) بطریهای آب مصرف میکنند.
آنها گفتند که حدود ۴۰ هزار ذره هم از طریق شیر آب، به دلیل آلودگی موجود در رودخانهها و دریاها، وارد بدن میشود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
ذرات میکرو و نانوپلاستیکها در غذاهای دریایی و دیگر غذاها، مانند میوه و سبزیجات نیز یافت میشوند، ولی به تحقیق بیشتری که «این یافتهها را تکرار کند»، نیاز است.
محققان نوشتهاند: «مطالعات اخیر همچنین حضور میکروپلاستیکها را در بعضی از اقلام غذایی خاکزی، مانند میوههای خوراکی و سبزیجات و برنج خریداری شده از فروشگاهها نشان میدهد، اما «تحقیق بیشتری لازم است تا این یافتهها در آنها تکرار شود».
محققان چنین نتیجهگیری کردند که این موضوع نشانگر احتمال خطری «جبرانناپذیر» برای سلامتی است.
محققان اعلام کردند: «شواهدی وجود دارد که آلودگی میکرو و نانو پلاستیکها برای سلامتی خطر دارد.»
آنها افزودند: «ممکن است برای سلامتی خطری داشته باشد که جبران شدنی نباشد و هر چه بیشتر پلاستیک تولید شود، نسل بعدی بیشتر از اثراتش صدمه خواهد دید.»
هفته گذشته اولین مطالعه دنیا برای جستوجوی وجود پلاستیکها در خون انسان، ذراتی را در ۷۷ درصد آن آزمایشها تشخیص داد.
پلاستیک «پلی اتیلن ترافتالات» (PET) که بیشتر در محصولات بطریهای نوشیدنی، بستهبندی غذا، و لباس به کار میرود، بیشترین نوع رایج پلاستیک در جریان خون انسان بود.
نویسندگان (این تحقیق) گفتند که این ذرات پلاستیکی میتوانند از هوا و آب و غذا وارد بدن شوند.
دیک وتاک، پروفسور «بومآلاینده شناسی» (ecotoxicology) و کیفیت و سلامت آب در دانشگاه «ویو» آمستردام (Vrije Universiteit) در هلند، به ایندیپندنت گفت که این یافتهها «مطمئنا هشداردهندهاند، زیرا نشان میدهند که مردم به وضوح آن قدر پلاستیک میخورند و نفس میکشند که ممکن است وارد جریان خونشان شود.»
او افزود: «چنین ذراتی ممکن است باعث التهاب مزمن شوند.»
© The Independent